Kulttuuristipendi: Pe­rik­sian­ta­mat­to­muus pal­kit­tiin: Pu­das­jär­ven kult­tuu­ri­sti­pen­di tai­tei­li­ja Kari Tyk­ky­läi­sel­le – "Teh­dään Pu­das­jär­ves­tä kult­tuu­ri­kau­pun­ki!"

Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Mielipidekirjoitus

Ve­too­mus kai­kil­le ai­kui­sil­le – nuorten tekojen se­lit­te­ly ”lä­päl­lä” on mennyt liian pit­käl­le Pu­das­jär­vel­lä

-
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Osa pudasjärveläisistä nuorista on alkanut syksyn aikana toimia tavalla, mikä aiheuttaa vakavaa huolta koulussa ja vapaa-ajalla toimivien aikuisten keskuudessa.

Yhteisiä tiloja sotketaan tai rikotaan. Näpistely kaupoissa sekä nuuska-, tupakka- ja alkoholikokeilut ovat lisääntyneet jo 7. luokkalaisten keskuudessa. Osa nuoristamme sopii keskenään yöpymispaikkansa.

Edellä mainitut asiat sekä yleinen välinpitämättömyys toista ihmistä tai hänen omaisuuttaan kohtaan lisäävät huoltamme entisestään. Tekojen selittely ”läpällä” on mennyt liian pitkälle meidän nuorten kanssa toimivien aikuisten mielestä.

Uskomme, että saamme positiivista muutosta aikaan aikuisten välisellä yhteistyöllä sekä avoimella keskustelulla. Onnistumme yhdessä parhaiten, kun myös kotiväki on kiinnostunut nuorensa asioista. Nuoret kaipaavat tavallista arjen läsnäoloa ja ajan viettämistä yhdessä, jolloin on aikaa keskusteluille.

Nuoremme toivovat, että vanhemmat kysyvät heiltä arjen kuulumisia. Meidän aikuisten ei kannatta tuudittautua vastaukseen ”hyvää” vaan tehdä jatkokysymyksiä, kuten esim. mikä teki sinut tänään iloiseksi, sattuiko päivän aikana jotain, mikä ärsytti tai mitä uutta opit tänään koulussa tai kavereiden kanssa.

Tulethan mukaan edistämään kanssamme nuortemme hyvää ja turvallista arkea!

Pudasjärven kaupungin hyvinvointivaliokunta
Hirsikampuksen henkilökunta
Nuorisotoimi ja etsivä nuorisotyö
Opiskelu- ja kouluterveydenhuolto
Seurakunnan nuorisotyö