HILLAT JA MARJAT: Hil­las­tus le­viä­mis­vai­hees­sa – Rä­mei­den ja korpien hillat näyt­täi­si­vät olevan pa­rem­pia, niillä hilla kypsyy myö­hem­min

Juuri nyt: Pi­lik­ki­viik­ko alkoi maa­nan­tai­na – Kuka on tämän vuoden pi­lik­ki­mes­ta­ri?

MIELIPIDE: Teks­ta­rit ja soitot 0400 280671: Kiitos Ku­re­na­lan ky­lä­seu­ral­le torin yl­lä­pi­dos­ta

Ko­ro­na­ra­joi­tuk­set jat­ku­vat Pu­das­jär­vel­lä 18. tam­mi­kuu­ta saakka – Puik­ka­ris­sa ei pols­ki­ta ja lukio on etäo­pe­tuk­ses­sa, katso lista toi­men­pi­teis­tä

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa.

Puikkarin altaissa ei näy polskijoita. Puikkarin allasosasto ja saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukeutumistilat ovat parasta aikaa suljettuna vapaa-ajan toiminnalta ja harrastetoiminnalta.
Puikkarin altaissa ei näy polskijoita. Puikkarin allasosasto ja saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukeutumistilat ovat parasta aikaa suljettuna vapaa-ajan toiminnalta ja harrastetoiminnalta.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Pudasjärven kaupungin johtoryhmä linjasi, että koronavirusepidemian leviämisvaiheen toimenpiteitä jatketaan 18.1.2021 asti.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti jo aiemmin tällä viikolla, että koronasuosituksia maakunnassa jatketaan 18.1.2021 saakka.

Suositusten voimassaoloa päätettiin jatkaa, vaikka koronatartuntojen määrä on ollut tällä viikolla laskussa Pohjois-Pohjanmaalla. Koronakoordinaatioryhmän mukaan tartuntoja todetaan kuitenkin edelleen ja yhä enemmän eri puolilla maakuntaa, eivätkä ne keskity enää Oulun alueelle.

– Tilannekuvan pohjalta nykyisin voimassa olevia suosituksia jatketaan kuukaudella eteenpäin ajanjaksolle 19.12.2020–18.1.2021, Pudasjärven kaupungista tiedotetaan.

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan silti edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa, vaikka kokonaisuudessaan epidemiatilanne on edennyt viikon kuluessa suotuisaan suuntaan.

– Koronakoordinaatioryhmän mukaan tartuntoja on viime aikoina jäljitetty eteenkin perhepiirin ja kaveriporukoiden illanviettoihin sekä työpaikoille. Tartuntojen riski tulee kasvamaan joulun aikaan ihmisten lisääntyvän liikkumisen vuoksi, mikä omalta osaltaan puoltaa suositusten ja rajoitusten jatkamista, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Kaupunkikohtaiset rajoitukset astuivat voimaan Pudasjärvellä 2.12.2020 ja niitä jatketaan terveydenhuoltoviranomaisten suosituksesta 18.1.2021 saakka.

Pudasjärven kaupungin johtoryhmä jatkaa voimassa olevia kaupunkikohtaisia rajoituksia edellä mainittuihin ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen seuraavasti:

Tila tai palvelu suljetaan

Virkistysuimala Puikkarin allasosasto ja saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukeutumistilat ovat suljettuna vapaa-ajan toiminnalta ja harrastetoiminnalta 18.1.2021 saakka.

Virkistysuimala Puikkarin kuntosali ja Tuomas Sammelvuo -sali sekä muut ryhmäliikuntaan, kontaktilajeihin, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät kaupungin tilat ovat suljettuna vapaa-ajan toiminnalta ja harrastetoiminnalta 18.1.2021 saakka.

Aikuisten, nuorten ja lasten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään 18.1.2021 saakka.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta saa jatkua 4.1.2021 lähtien tietyin rajoituksin.

Kansalaisopistolla ei järjestetä lähiopetusta 18.1.2021 saakka, mutta mahdollisuuksien mukaan kurssit järjestetään etäopetuksena. Asiakkaita tiedotetaan asiasta erikseen tarkemmin.

Pohjantähden kulttuuritilat (taidenäyttelytila, elokuvateatteri) ovat suljettuna 18.1.2021 saakka.

Tila suljetaan, mutta palvelut ovat käytössä rajoituksin tai etäyhteyksin

Kaupungintalo on suljettu 18.1.2021 saakka. Kaupungintalolla voi asioida (esim. edunvalvonta, asiakaspalvelupiste ja Oulunkaaren sosiaalipalvelut) ainoastaan ajanvarauksella tai sähköpostilla.

Lukion etäopetusta jatketaan 18.1.2021 saakka. Opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta. Toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoiden harjoittelujaksot kaupungin toimipisteissä keskeytetään.

Nuorisotila suljetaan 18.1.2021 saakka. Nuorisotyössä otetaan käyttöön monipuoliset etätoiminnot, kuten Discord.

Karhupajalla on rajoitettu palvelu, asiakasmäärä rajoitettu 10 henkilöä kerralla ja otetaan käyttöön monipuoliset etätoiminnot 18.1.2021 saakka.

Hirsikunnas, työllisyyspalvelut ja monikulttuuriset palvelut palvelevat rajoitetusti. Käytössä on monipuoliset etätoiminnot 18.1.2021 saakka.

Palvelu on rajoitettua

Kirjastossa rajoitettu palvelu 18.1.2021 saakka.

Pudasjärven pääkirjasto on avoinna normaalein palveluaukioloajoin. Omatoimikirjasto ei ole käytössä. Palautuksia voi jättää myös pääkirjaston palautusluukkuun. Asiakkailta toivotaan ripeitä kirjastokäyntejä (enintään 15 minuuttia) ja tarvittaessa asiakasmäärää rajoitetaan.

Kirjastoauto Iso Karhu aloittaa liikennöinnin reitillä 4.1.2021 rajoitetuin asiakasmäärin.

Maskin käyttösuositus yläkoululaisille

Maskin käyttösuositus jatkuu koskien Hirsikampuksen yläkoululaisia. Kaupunki tarjoaa oppilaille koulupäivien aikana tarvittavat kasvomaskit.

Maskin käyttösuositus laajennetaan koskemaan kaikkia yläkoululaisia myös koulukuljetuksissa ja koulukyydityksissä, tarjotaan kasvomaskit koululta tai kuljettajalta. Asiasta tiedotetaan huoltajia Wilman kautta.

Opetus

Tilanteen niin vaatiessa kaupungilla on valmius siirtää perusopetus osittain etäopetukseen nopealla aikataululla.

Kaupungin tilat ja työntekijät

Kaupungin tilat eivät ole varattavissa tai käytettävissä ulkopuolisten organisaatioiden eikä yhdistysten tai järjestöjen käyttöön toistaiseksi.

Asioidessa kaupungin hallinnassa olevissa tiloissa, asiakkailta edellytetään kasvomaskin käyttöä sekä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Pudasjärven kaupungin henkilöstö noudattaa työnantajan ohjeistusta turvallista työtavoista, joka koskee esimerkiksi laajennettua etätyöohjeistusta (voimassa jo 12.10.2020 lähtien).

Etäyhteyksiä käytetään niin paljon kuin se on mahdollista, yhteydenpito kaupungin toimipisteiden välillä on ollut etäyhteyksin jo 12.10.2020 lähtien.

Kaupungin työntekijöiden tulee käyttää kasvomaskia tai kasvovisiiriä työpaikalla. Ohjeistusta turvallisista työtavoista on päivitetty aina terveydenhuoltoviranomaisten ohjeistuksen ja suositusten mukaan.

Pudasjärven kaupungin eri palveluyksiköt viestivät uusista koronatoimista ja niiden vaikutuksista palvelujen järjestämiseen yksityiskohtaisemmin kuntalaisille, sidosryhmille ja muille toimijoille eri tiedotuskanavia hyödyntäen.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee lisäksi väestölle:

Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä (1.12.2020). Rajoituksen jatkamisesta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa tämän viikon lopussa.

Kasvomaskia käytetään aina julkisilla paikoilla liikuttaessa.

Ensisijaisen tärkeää on noudattaa 1-2 metrin turvavälejä ja aina kun mahdollista, pestä käsiä, käyttää käsidesiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua.