Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Pääkirjoitus

Va­lo­kui­tu sytytti valot Pu­das­jär­ven si­vu­ky­lil­le­kin – toimiva net­ti­yh­teys on vält­tä­mät­tö­myys

Nykymaailmassa internet on lonkeroitunut kaikkeen ja kaikkialle. Ilman tietoverkkoja monet asiat tyssäävät, oli kyse sitten työelämästä, vapaa-ajasta, yhteydenpidosta tai pakollisten asioiden hoitamisesta. Ei tarvitse katsoa kovin kauas taaksepäin, kun tietoliikenne tökki Pudasjärvellä pahasti. Esimerkiksi sujuvasta etätöiden tekemisestä, elokuvien katselemisesta tai lomakkeiden täyttämisestä saattoi vain uneksia.

Tähän pulmaan saatiin ratkaisu kunnallisesta valokuituverkosta, Kairan Kuidusta. Alussa osa paikkakunnan asukkaista saattoi suhtautua epäluuloisesti oman verkon rakentamiseen; onhan se niin kallista eikä maahan kaivettava kaapeli kuulosta yhtä modernilta kuin langattomat mobiiliyhteydet. Totuus kuitenkin on, että valokuitu on niidenkin toiminnan edellytys.

Tiedon karttuessa epäluuloisetkin alkoivat uskoa valokuidun voimaan ja siihen, että toimiva verkko on mahdollista saada syrjäisimmällekin kyläkulmalle. Etenkin maltillisten maksujen ansioista liittyjien määrä saatiin riittävän suureksi, jotta urakkaan uskallettiin ryhtyä.

Suurin työ on nyt saatu päätökseen ja netti huilaamaan. Pudasjärvellä ja Taivalkoskella me voimme olla siitä aidosti ylpeitä ja kiitollisia – ja istahtaa kotisohvalle surffailemaan.