Rak­kaus­ta­ri­noi­ta Ii­joel­le ja Ii­joes­ta – mo­ni­tai­teel­li­nen esitys ran­tau­tuu Pu­das­jär­vel­le kes­kel­le kau­nein­ta kesää

I love Iijoki -työryhmän kysymys kuuluu, miten sinä olet rakastanut Iijoella. Joki hahmottuu kartalla äänitaiteilija Anssi Laihon, teatteritaiteilija Hanna-Kaisa Tiaisen, kuvataiteilija Anni Arffmanin, tuottaja Taija Jyrkkään sekä tanssitaiteilija Anni Rissasen käsissä Pudasjärven kirjastolla. Ryhmän jäsenistä kolme, Laiho, Jyrkäs ja Arffman, asuvat Oulussa, Tiainen ja Rissanen Helsingissä. Työryhmä kerää rakkaustarinoita toukokuun loppuun saakka. Tarinoita voi lähettää sähköpostilla, Facebookin kautta tai ihan perinteisellä kirjeellä.
I love Iijoki -työryhmän kysymys kuuluu, miten sinä olet rakastanut Iijoella. Joki hahmottuu kartalla äänitaiteilija Anssi Laihon, teatteritaiteilija Hanna-Kaisa Tiaisen, kuvataiteilija Anni Arffmanin, tuottaja Taija Jyrkkään sekä tanssitaiteilija Anni Rissasen käsissä Pudasjärven kirjastolla. Ryhmän jäsenistä kolme, Laiho, Jyrkäs ja Arffman, asuvat Oulussa, Tiainen ja Rissanen Helsingissä.
I love Iijoki -työryhmän kysymys kuuluu, miten sinä olet rakastanut Iijoella. Joki hahmottuu kartalla äänitaiteilija Anssi Laihon, teatteritaiteilija Hanna-Kaisa Tiaisen, kuvataiteilija Anni Arffmanin, tuottaja Taija Jyrkkään sekä tanssitaiteilija Anni Rissasen käsissä Pudasjärven kirjastolla. Ryhmän jäsenistä kolme, Laiho, Jyrkäs ja Arffman, asuvat Oulussa, Tiainen ja Rissanen Helsingissä.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

I <3 Iijoki eli I love Iijoki -työryhmä kerää parasta aikaa rakkaustarinoita Iijoen varrelta. Työryhmään kuuluvat teatteritaiteilija Hanna-Kaisa Tiainen, kuvataitelija Anni Arffman, tuottaja Taija Jyrkäs, äänitaiteilija Anssi Laiho ja tanssitaiteilija Anni Rissanen.

Idean taustalla on Hanna-Kaisa Tiainen, jolle Yli-Iissä sijaitsevalla isovanhempien kodilla jokivarressa on aina ollut suuri merkitys.

– Äitini on Yli-Iistä kotoisin ja isovanhempani asuvat siellä edelleen. Se on minulle tärkeä ja omalaatuinen paikka.

Idea Iijoella toteutettavasta taidetapahtumasta alkoi kypsyä jo vuosia sitten, kun Tiainen teki Pohjois-Pohjanmaalla kiertävää katuteatteria.

Iijoki ja joen rannan ihmisten luonteenlaatu eivät jättäneet Tiaista rauhaan, vaan inspiroivat synnyttämään jotain uutta. Ajatukset ovat konkretisoituneet I love Iijoki -projektiin, joka on heinäkuun alussa tehtävä soutumatka, esitys ja rakkaudenosoitus Iijoelle ja sen asukkaille.

Tiainen kutsui työryhmään mukaan eri taiteen edustajia. Rakkaus nousi produktion teemaksi lähes itsestäänselvänä, sillä taiteilijoiden mukaan aihetta on kiinnostavaa tutkia.

Parasta aikaa ryhmä kerää rakkaustarinoita kiertäen jokivarrella.

– Käsitämme rakkauden laajasti ajateltuna. Kyseessä voi olla romanttinen rakkaus toiseen ihmiseen, rakkaus luontoon, jokeen tai jotain muuta, mihin liittyy rakkaus ja Iijoki, työryhmä muotoilee.

Rakkaustarinoiden innoittamana ryhmän jäsenet työstävät esityksen omia alueitaan, ja kesäkuussa palikat kasataan yhteen. Jotain aihioita on jo mielessä:

– Esimerkiksi Lohimorsian-hahmo tulee varmasti olemaan mukana. Se on nainen, joka haluaa olla lohen morsian, Tiainen paljastaa.

Tarinoita kerätessään taiteilijat ovat huomanneet, että suhde jokeen käy äkkiä ilmi jokivarren asukkaiden kanssa jutellessa. Monen suhde jokeen on hyvin konkreettinen.

Taivalkoskella ryhmä on kerännyt tarinoita jo pariin otteeseen, Pudasjärvellä he vierailivat maanantaina. Työryhmän jäsenet kuvailevat vastaanottoa innostuneeksi.

– On ollut hyvin tervetullut olo. Henki on ollut oikein hyvä ja keskusteleva.

Tarinoiden kertomisen lisäksi mukaan I love Iijokeen voi osallistua soutamalla, sillä työryhmän suunnitelmissa on laskea Iijoki 14-paikkaisella kirkkoveneellä.

Soutu alkaa yhtä matkaa Iijokisoudun kanssa maanantaina 3. heinäkuuta. Varsinaisia rakkaudellisia iltamia eli monitaiteellisia esityksiä on viisi. Iltamat rantautuvat Taivalkoskelle, Pudasjärvelle Eero Räisäsen Eeteniin Pirinrannalle, Yli-Iihin ja Iihin. Ensi-ilta on Taivalkoskella tiistaina 4.7.

Tavoitteena on muodostaa paikkasidonnainen esitys, joka tavoittaa myös sellaista yleisöä, joka ei muuten tulisi taiteen luo.

– Kaikki ovat tervetulleita! Aikaisempaa taiteellista kokemusta ei tarvitse olla, Arffman nauraa.

Oman tunnelmansa tuovat myös erilaiset esiintymispaikat ja yleisöt. Joki on luonnollisesti eri luonteinen eri alueilla.

– Joki on koko ajan mukana, se tulee olemaan konkreettisesti esitys joesta. Pyydämme mukaan myös paikallisia taiteilijoita.

Paitsi itse esityksiä, työryhmä odottaa myös soutumatkaa jännityksellä. Projektin edetessä matka on alkanut näytellä suurempaa roolia.

– On kiinnostaa tavoittaa se, miten joki vaikuttaa ihmiseen, he pohtivat.

Matkalla olo vaikuttaa väistämättä esityksiin.

– Vaellus on osa esitystä. On mielenkiintoista nähdä, miten muutumme soutajista esiintyjiksi, Rissanen miettii.

Myös vene itsessään tulee olemaan visuaalisesti näyttävä.

Pidemmän matkan soutamisesta ryhmällä ei ole kokemusta, vaikka airoihin on toki joskus tullut tartuttua.

– Olen alkanut käydä salilla, että fyysinen kunto riittää, Arffman naurahtaa.

Tiainen odottaa unohtumatonta matkaa:

– Tämä on mahtavaa, kun asiat alkavat tapahtua ja kasvaa. Tästä tulee mieletön tutustumismatka, Tiainen herkistyy miettiessään juuriaan ja Iijokea.