Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Pari tuhatta ysä­ri­bi­let­tä­jää Jyrk­kä­kos­kel­la – tätä mieltä Matti Ai­rak­si­nen on Pu­das­jär­ves­tä!

Ysäribileet Jyrkkäkoskella löivät heti läpi, sillä paikalle saapui yli kaksituhatta juhlijaa nostalgisoimaan 1990-luvun musiikin tahtiin. Matti Airaksinen sai yleisön villiin yhteislauluun. Ja tässä lauletaan ysärihittejä. Ysäribileissä oli ajoittain tiivis tunnelma. Matti Airaksinen soitti levyjä ja kertoi juttuja, kuten radio-ohjelmassaan Parasta ennen!
Ysäribileet Jyrkkäkoskella löivät heti läpi, sillä paikalle saapui yli kaksituhatta juhlijaa nostalgisoimaan 1990-luvun musiikin tahtiin.
Ysäribileet Jyrkkäkoskella löivät heti läpi, sillä paikalle saapui yli kaksituhatta juhlijaa nostalgisoimaan 1990-luvun musiikin tahtiin.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

– Huomaan, että tätä on odotettu! YleX:n dj Matti Airaksinen tuumii Jyrkkäkoksella lauantai-iltana, kun huvikeskuksen alue on täynnä ysärihenkistä juhlakansaa.

Pudasjärven Urheilijoiden järjestämään tapahtumaan osallistui yli kaksituhatta henkeä, joten bileet nousivat heti yhdeksi Pudasjärven suurimmaksi yleisötapahtumaksi. Näin paljon väkeä ei ole Jyrkkäkoskelle kerääntynyt sitten 1990-luvun juhannusjuhlien.

Timanttista jyystöä! -ysäribileiden järjestäminen lähti viime vuoden lopulla käyntiin nimiadressin keräämisellä Reija Jokikokon ideasta. Moni olikin odottanut bileitä jo viime vuoden lopulta asti, ja lippuja myytiin ennakkoon pitkin talvea ja kevättä.

– Suunnaton kiitos! Täällä ollaan suurella sydämellä liikenteessä ja nähty paljon vaivaa, Airaksinen välittää viestin pudasjärveläisille ja muualta tulleille faneilleen.

Pudasjärvi ei ollut Airaksiselle entuudestaan tuttu paikkakunta. Niinpä itseään ”äärimmäisen urbaaniksi ihmiseksi” kuvaileva Airaksinen suorastaan mykistyi Pudasjärvestä:

– Pudasjärvi on minulle hyvin eksoottinen paikka. Tämä on kuin eri planeetalta tai toisesta todellisuudesta!

– Vaikka olen itse urbaani ihminen, teen hyvin epäurbaania radio-ohjelmaa epäurbaaneille kuulijoille. Tämä kontrasti on suuri ja hauska, Airaksinen pohtii hymyillen.

Airaksinen on vilpittömän kiitollinen nimien keruusta ja kutsusta.

– Onhan tämä häkellyttävää. Tämä on kaukana kaikesta ja täällä on aivan mahtavat puitteet. Anna todella arvoa sille, että sain tulla tänne.

Myös keikkatilanne oli dj:lle uusi kokemus, sillä yleensä hän tekee klubi- ja yökerhokeikkoja. Jyrkällä olikin ehdottomasti suurin yleisö, mitä Airaksisen omilla keikoilla on nähty.

– Tämä ei ole minulle arkipäivää, enkä osaa verrata tätä mihinkään muihin keikkoihin.

Matti Airaksinen on tehnyt Parasta ennen! -radio-ohjelmaa jo yhdeksän vuoden ajan.

– Tiedän, mitä yleisö odottaa ja sitä se saa.

Jyrkkäkoskella kuultiinkin kunnon hittikimara ja ysärifanit saivat tanssia tappiin asti. Yhteislaulu raikasi kuulaassa kesäillassa.

Airaksisen mukaan musiikki on pääosassa hänen keikoillaan, mutta samalla niissä halutaan myös tuntea läsnäoloa ja yhteisöllisyyttä. Siitä syntyy aito ysärifiilis.

Ysärimusiikin viehätys on suuri, mutta sen suosion perimmäisin syy on mysteeri Airaksisellekin.

– Suosioon on varmasti paljon syitä. 1990-luvulla kaikki oli yksinkertaisempaa.

Musiikki oli myös lama-aikana pakokeino ja loi mahdollisuuden tunteiden näyttämiseen.

– He, ketkä elivät sitä aikaa ovat nyt optimi-iässä muistelemaan 20 vuotta vanhoja asioita.

Airaksinen tekee radio-ohjelmaa ja keikkoja nimenoman yleisöään varten.

– En tee tätä itselleni. Jos tekisin radio-ohjelmaa itselleni se kuulostaisi täysin erilaiselta. Diggailen itse ihan erilaista musiikkia.