Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Mars­si­käs­kyn antoi mar­salk­ka Man­ner­heim – Ta­kai­sin kotiin -marssi on liik­keel­lä Kit­ti­läs­tä Pu­das­jär­vel­le

Takaisin kotiin -marssin ensimmäinen 2,5 kilometrin etapille osallistui puolensataa veteraaniperinnön vaalijaa. Marssikäskyn Takaisin kotiin -marssille antoi marsalkka Mannerheim – näyttelijä Timo Närhinsalo. Turvallisuusmääräykset jakoi marssin johtaja Vesa Holmström. Kittilän kirkossa vietettiin lähtöjuhlaa. Pudasjärvellä tapahtuman päätösjuhla on lauantaina.
Takaisin kotiin -marssin ensimmäinen 2,5 kilometrin etapille osallistui puolensataa veteraaniperinnön vaalijaa.
Takaisin kotiin -marssin ensimmäinen 2,5 kilometrin etapille osallistui puolensataa veteraaniperinnön vaalijaa.
Kuva: Juha Hagelberg

Takaisin kotiin -marssi starttasi perjantai-iltapäivällä Kittilän kirkolta.

Marssikäskyn marssijoille antoi itse marsalkka Mannerheim – näyttelijä Timo Närhinsalo. Turvallisuusohjeet marssijoille antoi tapahtuman johtaja Vesa Holmström.

Marssin ensimmäiselle 2,5 kilometrin osuudelle osallistui noin 50 veteraaniperinteen vaalijaa ja veteraanien omaisia Pudasjärveltä ja Kittilästä. Joukossa oli vielä sodan kokeneita veteraaneja. Olipa paikalle saapunut marssijoita Oulusta ja Espoosta saakka.

Samoilta sijoilta olivat aikanaan lähteneet kävelemään Pudasjärvelle Lapin sodasta syksyllä 1944 Kittilässä kotiutetut vanhemmat ikäluokat. Tosin matkaa oli ollut reilut 320 kilometriä. Koko matkan on aikonut marssia kolme mukaan ilmoittautunutta.

Muu marssitoiminta tapahtuu yhdeksänä etappina, joille on ilmoittautunut runsaasti väkeä. Marssin viimeisen päivän matka marssitaan ensi lauantaina Pudasjärven Suojalinnalta Hirvaskosken koululle, jossa järjestetään tapahtuman päätösjuhla.

Viimeiselle noin kilometrin mittaiselle taipaleelle osallistuu veteraaneja, heidän omaisiaan ja ystäviään, veteraanijärjestöjen edustajia sekä Hirvaskosken koulun väki.

Olipa joukkoon saatu yksi aito Lapin sodan veteraanikin.

Perjantai-aamuna starttasi Pudasjärveltä tilausajo kohti Kittilää. Mukana oli linja-autolasti Takaisin kotiin -marssin huoltojoukkoja, veteraaniperinteen vaalijoita sekä veteraanien omaisia ja ystäviä.

Olipa joukkoon saatu yksi aito Lapin sodan veteraanikin, Kaarlo Haapakoski Panumalta. Mikäli sää olisi suosinut, olisi Kittilässä nähty useampikin pudasjärveläinen veteraani. Suunniteltu lentokuljetus jäi kuitenkin sadepilvien vuoksi toteuttamatta.

Mukana olleen Haapakosken terveys kesti neljättäsataa kilometrin matkan Pudasjärveltä Kittilään ja takaisin. Pitempi matka oli suoritettu vuonna 1944, mutta se oli tehty jalkaisin.

Vuonna 1924 syntynyt veteraani oli tämänkertaisesta reissusta tyytyväinen ja jopa liikuttuneen kiitollinen. Hänen mukaansa nuorempienkin on hyvä tietää, millaista se on aikanaan ollut.

Suorana lähetyksenä Kittilän matkaa voitiin seurata netissä. Matkan aikana Hirvaskosken koulun oppilaat tekivät videohaastatteluja Takaisin kotiin -marssin Facebook -sivuille.

Elma Takaraution haastattelua oli paluumatkalle tultaessa katsottu netistä lähes tuhat kertaa. Hetekylästä kotoisin oleva sotaleski kertoi koululaisille Lapin sodasta Kittilästä Pudasjärvelle kävellen palanneen miehensä Antin kokemuksia.

Kahteen kertaa sodassa haavoittunut veteraani oli juuri päässyt sotasairaalasta ja hänen oli määrä päästä kotiin toipumislomalle. Ouluun saavuttuaan tämä oli kuitenkin päättänyt käydä tervehtimässä oman yksikkönsä kavereita ja oli vahingossa joutunut Toppilasta Tornion maihinnousuun menossa olevaan laivaan.

Läpi ammutun miehen selkä oli vielä siinä kunnossa, ettei reppuakaan voinut kantaa. Kiväärin lisäksi oli annettu leipälaukku. Sillä varustuksella oli sota saksalaisia vastaan pitänyt aloittaa.

– Teille lapsille sanon, että laittakaa joka ilta kädet ristiin, että olette saaneet näin hyvän elämän. Toivokaa, ettei koskaan sellaisia aikoja tulisi.

Kittilän kirkossa vietettiin Takaisin kotiin -marssin liikuttava lähtöjuhla, jossa terveisensä marssiväelle toivat Veteraanijärjestöt, Kittilän kunta ja seurakunta sekä Puolustusvoimat.

Tapahtuman suojelijan, tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen luki Jääkäriprikaatin esikuntapäällikkö Reima Vanhanen. Lapin sodan päätteeksi annetun historiallisen päiväkäskyn luki tänä vuonna 150 vuotta täyttävä ”marski”.

Partiolaisten lippukulkueen johdattama seppelpartio suuntasi tilaisuuden lopuksi Kittilän kirkkomaan sankarihaudoille. Itseoikeutetusti seppeleen aseveljiensä muistomerkille laski pudasjärveläisveteraani Kaarlo Haapakoski.

Marssi Pudasjärvelle alkoi iltapäivällä. Ensimmäisen lyhyemmän etapin jälkeen alkoi totisempi taival, jolle lähti kuusi urhoollista. Matkaa lähes 40 kilometriä.

Maanantaina Takaisin kotiin -marssi oli jo edennyt Rovaniemelle, jossa Jätkänkynttilä ylitettiin Lapin rintamaveteraanien saattelemana.

Tiistaina oli menossa marssin pisin etappi, 48 kilometriä Rovaniemeltä Ranuan Ylimaan taistelun muistomerkille, jossa oli tarkoitus yöpyä teltoissa.

Marssin johtaja Vesa Holmströmin mukaan marssijoita on etapeille riittänyt ja kannustusta on matkan varrella tullut runsaasti. Tappioilta on säästytty ja loppumatkasta Pudasjärvelle on hänen mukaansa odotettavissa runsasta osanottoa.

Teille lapsille sanon, että laittakaa joka ilta kädet ristiin. Toivokaa, ettei koskaan sellaisia aikoja tulisi.