LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kou­lu­ta­pah­tu­ma Siu­rual­la – "Onhan tämä mukavaa kun saa nähdä useita kou­lu­ka­ve­rei­ta ja samalla käydä ko­ti­ky­läl­lä"

<p>Anna-Liisa Siivikko onnittelee Elina Mertalaa hymytytön kunniakirjasta ja -patsaasta</p> Opettajat Vieno Vääräniemi, Arto Kukkoliedes, Helena Horneman Hilkka Tihinen o.s. Törröja hopealusikka  hiihtokilpailuista vuodelta 1955 Hymypoikapatsaan ja kunniakirjan saanut Aulis Körkkö Jukka Körkkö Liisa Ylikärppä ja Sulo Suntioinen Merja Cuka Osmo Mertala rehtorina Salikuva Siuruan koulun entisten oppilaiden koulutapahtumasta 14.8.2021
Anna-Liisa Siivikko onnittelee Elina Mertalaa hymytytön kunniakirjasta ja -patsaasta
Anna-Liisa Siivikko onnittelee Elina Mertalaa hymytytön kunniakirjasta ja -patsaasta
Kuva: Irma Mertala

Jukka Körkkö istahti pöydän ääreen la 14.8. aamupäivällä ja saattoi todeta että urakka koulupäivän valmistumisesta on nyt tässä. Yhdessä Tapio Purasen kanssa on aamulla varmistettu että tekniikka pelaa, luokkahuone on valmis sekä  kaikki muukin on järjestyksessä.

Siuruan koulun entisten oppilaiden koulupäivä on valmis koululaisten tulla.

Kello 16.05 rehtori Osmo Mertala kilkutteli kellollaan  koulupäivän alkavaksi. Järjestäjänä toimi Paavo Kortesalmi. Yhdessä laulettiin virsi ”Ystävä lapsien”,  jonka jälkeen pidettiin hiljainen hetki poisnukkuneille opettajille ja oppilaille. Porukalla lauleltiin vielä muutama laulu, (mm. Olen Siurualainen, Rakastan Elämää)  ja viimeisenä Suvivirsi. Välillä kisailtiin kuka tietää tai muistaa vastauksia 1950–1970-luvun tietokilpailukysymyksiin. Hyvin tiedettiin ja vastauksia huudeltiin niin monta kertaa että oikein meni.

Vilkas puheensorina alkoi heti väli- sekä ruokatunnilla ja joskus se jatkui ohjelmankin aikana jolloin rehtori yskäisi vähän kovemmin jotta sai äänensä kuuluviin. Kaikille oli kertynyt paljon puhuttavaa ja miten tutulta kaikki tuntuivat vuosikymmenienkin jälkeen.

Sirkan keittämä lihakeitto ja Mirjan valmistama ”Jääskin Saimin marjapuuro” maistuivat ruokatunnilla ja nisu- ja juustokahvia juodessa rupateltiin monenmoista, kyseltiin kuulumisia ja vaihdettiin puhelinnumeroita.

– Sain kutsun puhelimitse tulla viettämään Siuruan kansakoulun entisten oppilaiden koulupäivää. Olen käynyt Mykkäsellä koulua kaksi vuotta. Ilahduin kovin kutsusta ja kun kyytikin järjestyi niin mielellään tulin. On todella mukava nähdä entisiä lapsuus- ja nuoruusajan tuttuja joista monia en ollut nähnyt vuosikymmeniin! Olemme jutelleet, muisteltu vanhoja aikoja sekä tanssittu! Suuri kiitos tilaisuuden järjestäjille, näin jutteli Merja Cuka joka Pudasjärvellä käydyn lukioajan jälkeen on asunut lähinnä Oulussa mutta työskennellyt esim. Norjassa.  Merja käy mökkeilemässä Siuruajokivarressa aina mahdollisuuksien mukaan.

Vuosikymmeniä vanhat muistot eivät ole himmenneet.

Koulupäivässä jaettiin Hymytyttö- ja poikapatsaat kunniakirjoineen sekä ruusuineen seuraaville: Elina Mertala Aulis Körkkö, Kauno Nyman ja Esko Törrö. Vuoden 1955 hiihtokilpailun voittajalle Hilkka Tihiselle luovutettiin ensimmäinen palkinto, hopealusikka. Hilkan oli epäilty oikaisseen mutta  tilanne on tutkittu ja näin ei ole käynyt.

Hopealusikka meni 66 vuoden jälkeen voittajalle joka hämmästyneenä ja hymyilevänä kävi niiamassa palkinnon. Näin saatiin nämäkin asiat kunniakkaaseen päätökseen koulupäivän aikana.

Pitkien matkojen takaa tuli koulupäivää viettämään mm. Sirkka Pietilä o.s. Siuruainen Lappeenrannasta, Kaarlo Lammela vaimonsa kanssa  Sauvosta ja Iikka Liekola Kirkkonummelta.

Iikka nappasi siskonsa Mirjan kainaloon ja hymyä riitti molemmilla.

– Onhan tämä mukavaa kun saa nähdä useita koulukavereita ja samalla käydä kotikylällä  Siurualla lapsuuden maisemissa, naurelee Iikka.

Kun Saarikosken koulu kävi liian ahtaaksi niin kaksi ensimmäistä luokkaa siirrettiin pidettäväksi Mykkäsen kamariin. Opettajana toimi Helena Horneman.

Jokainen oppilas sai rehtorilta todistuksen johon oli oppiaineiden ja arvostelujen sijaan kerätty muistoja ja tarinoita koulun käynnistä ja Siuruan kylän elämästä.

Vihkoon on oman tarinansa kirjoittanut usea Siuruan koulun entinen oppilas.

Järjestäjänä koulupäivän toiminut Paavo jaksoi vielä laulattaa ja tanssittaa koululaisia puoleen yöhön asti.

Onnellisena onnistuneesta koulupäivästä mutta hieman haikeana ”koululaiset” lähtivät kotimatkalle. Ajatuksena että vaikka ulkonäkö muuttuu niin se tuttuus ja lämmin tunne mikä kouluaikana on mieliimme toisistamme jäänyt – niin se elää vielä tässä päivässä.

Kalevi Taivalojan ryhmä kiittää kaikkia koulupäivään osallistuneita ja siinä auttaneita.

Irma Mertala