
Kipinän koulun oppilaat ovat syömässä välipalaa vanhan puolen päätyluokassa. Ensi kesän jälkeen pulpeteilla ei enää tarvitse syödä, kun koulun laajennusosa ruokasaleineen valmistuu.
– Ruokalan saaminen on parasta! oppilaat huikkaavat lähes yhteen ääneen. Iloinen nauru ja puheenpälpätys täyttävät luokkahuoneen – koulun uusin osa otetaan iloisesti ja innostuneesti vastaan.
Ruokailun suhteen koulussa onkin vietetty poikkeusoloja, koska keittiötä ei voi normaalisti käyttää. Ruoka kuljetetaan kärryillä ja syödään kertakäyttöastioilta.
– Sitten loppuu pahvinpalalta syöminen, oli eräskin oppilas kirjoittanut tauluun, johon kootaan remontin tuomia ajatuksia.
Oppilaiden ja opettajien mukaan rakennustyömaa ei silti ole pahasti koulun menoon vaikuttanut.
– Kaikki tapahtuu kuin itsekseen. Kun tulee aamulla pimeän aikaan töihin, niin vasta päivän valjetessa näkee, mitä kaikkea on tapahtunut, rehtori Rauni Kääriä naurahtaa.
Meluhaittaa on toisinaan, mutta sekään ei hermostuta.
– Minusta kyllä tuntuu, että oppilaista on paljon enemmän meluhaittaa, opettaja Hannu Elo myhähtää.
Rakennustöitä on joka puolella koulua, joten ulkona liikkuminen on turvallisuussyistä hyvin rajoitettua.
– Lapset ovat todella sopeutuvaisia ja taitavia, Kääriä kiittelee.
Muualla hämmästellään kovasti kyläkoulun laajentamista.
– Onhan se kunniaksi kaupungille, että tähän ryhdyttiin. Esimerkiksi Oulussa on laitettu isojakin kouluja kiinni. Tämä on suuri satsaus alueen kehitykselle, Kääriä miettii.
Henkilökunnan mukaan laajennukseen oli käytännössä pakko ryhtyä, koska tilat alkoivat jo lähennellä laittomuuden rajoja.
– Ei täällä olisi voinut kohta enää tehdä hommia, kun lapsia on joka paikka täynnä. Tilat eivät olleet enää ajanmukaiset tai täyttäneet kaikkia vaatimuksia.
Tällä hetkellä oppilaita on 54 ja henkilökuntaan kuuluu neljä opettajaa, erityisopettaja sekä kaksi koulunkäynninohjaajaa. Viidentoista ekaluokkalaisen luokka on suurin yksittäinen ryhmä.
Laajennuksen mittakaava yllätti myönteisesti:
– Laajennushan on kerrassaan hulppea! Tänne tulee komeat tilat, jotka kestävät varmasti katseet.
Toiveissa on myös, että uudistetulle koululle saadaan paljon toimintaa kouluajan ulkopuolellekin.
– Tavoitteena olisi, että koulu on monitoimikeskus.
Koulun henkilökunta on päässyt monessa vaiheessa ilmaisemaan mielipiteitään suunnitelmista. Parasta aikaa viimeistellään av-suunnitelmaa ja kalustusta.
– Tässä on monenlaista, mitä pitää hoksata, että saadaan valmista ensi syksyksi.
Kääriä itse ei tosin ole enää uusia tiloja ja laitteita käyttämässä, sillä hän jää eläkkeelle ensi kesänä.