Lukijalta
Mielipide

Hy­vin­voin­tia Pu­das­jär­vel­le – Miksi Pu­das­jär­vel­le ei muu­te­ta, vaikka elin­olo­suh­teet oli­si­vat hyvät?

Pudasjärven huoltosuhde, luku, joka kertoo kuinka monta työvoiman ulkopuolella olevaa ja työtöntä on yhtä työllistä kohti, on huonontunut vuosi vuodelta. Pääsyy tähän lienee Pudasjärven ikärakenne, jossa nähdään selvästi väestön ikääntyminen. Tämä kehitys jatkuu, jos suuntaa ei saada käännettyä.

Pudasjärvellä on tehty monia hyviä toimia niin nykyisten asukkaiden palveluiden parantamiseksi, kuin uusien asukkaiden houkuttelemiseksi paikkakunnalle. Valitettava tosiasia kuitenkin on, etteivät toimet ole riittäneet.

Pudasjärvellä on hirmuisen hyvin monet asiat, on luontoa, riittävät peruspalvelut, koulut, uimahalli ja perusliikuntatilat. Silti on nähtävissä, että kaupunki on väestönkehityksen suhteen muuttotappiolla.

Miksi Pudasjärvelle ei muuteta, vaikka elinolosuhteet olisivat hyvät? Näkemykseni mukaan syy tähän on se, minkä moni jo tietääkin, ettei ole työtä!

Tästä päästään itse asiaan, mielestäni kaupungin pitää nyt panostaa kaikki paukut siihen, että Pudasjärvelle saataisiin ”luotua” työpaikkoja. Tulisi selvittää, mikä houkuttelee yrityksiä, yrityksien perässä tulee tekijöitä.

Pudasjärveltä voi löytyä myös hienoja uusia innovaatioita ja kehitysideoita, joita mielestäni kaupungin pitäisi tarkastella enemmän ja tukea innovaatiotoimintaa. Eivät nykyisetkään yritykset ole tyhjästä pitäjään putkahtaneet vaan niiden takana on idea ja ajatus.

Matkailuun kannattaisi panostaa muutenkin kuin Syötteen osalta, vaikka massaturismia ei saataisikaan aikaiseksi, Pudasjärvellä on hienoja luontokohteita yllin kyllin.

Paljon on puhuttu kylien kehittämisestä ja elävänä pitämisestä, mikä on hyvä asia ja kehittämisen paikka. Mielestäni ei kuitenkaan ole väliä, ovatko työpaikat keskustassa, Syötteellä, Puhoksella tai jollakin muulla kylällä. Kaikki uudet työpaikat vievät koko kaupunkia parempaan suuntaan.

Työpaikkojen ”luominen” ja yritysten paikkakunnalle houkutteleminen auttaisivat moneen ongelmaan, syntyisi positiivinen kierre. Olisi enemmän verotuloja – enemmän rahaa – parempi vanhustenhoito, lapsille ja nuorille enemmän rahaa koulutukseen ja harrastuksiin, panostusta ehkäisevään mielenterveys- ja päihdetyöhön.

Ehkä se jäähalli/monitoimihalli/keilahallikin olisi mahdollinen, kun kyseisille tiloille olisi käyttäjiä.

Tiina Honkanenehdolla kunnallisvaaleissa 2021 SDP (sitoutumaton)