Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vel­ka­ve­toi­nen Suomi – "­Mo­net hinnat ovat vuoden aikana tup­laan­tu­neet"

Pudasjärvi

Valtionvelka kasvaa, kun piikki on auki jokaiseen ilmansuuntaan. Suomessa on vain noin 2 miljoonaa ihmistä, jotka tekevät ansiotyötä ja maksavat siitä veroa. Nämä verorahat on tarkoitettu vain Suomen ja Suomalaisten perustarpeiden ylläpitämiseen.

Iijokiseudussa kansanedustajaehdokas Tuomo Törmänen katsoi kriittisesti jopa paheksuen eläkkeisiin ja etuuksiin tehtyjä indeksikorotuksia. Monet hinnat ovat vuoden aikana tuplaantuneet. Mainitsen muutaman tuotteen: juusto, voi, levitteet, maito, kananmunat, kala, leipä, liha ja hedelmät. Jos katsoo vuoden taaksepäin, nämä tuotteet jotka mainitsin, olivat puolta halvempia.

Pieniin eläkkeisiin olisi pitänyt tehdä euromääräinen korotus, koska ne eivät juurikaan nouse prosenttikorotuksella.

Sama velkakierre jatkuu uudella hallituksella, olipa siinä mitkä puolueet tahansa. Ei tunnusteta tosiasioita eikä haluta nähdä, mistä osaltaan velkaantuminen johtuu.

Liian löysät kriteerit maahanmuuton suhteen, olipa päätös kumpi tahansa, maahan saapi jäädä. Viime vuonna kustannukset olivat perussuomalaisten varovaisen arvion mukaan 3 miljardia euroa. Sotapakolaisia en tarkoita, heillä on pätevä syy tulla Suomeen.

Nyt on koulusektorilla ilmennyt ongelmia, kun vieraskielisten osuus on räjähdysmäisesti kasvanut. Sinne tarvitaan lisää henkilökuntaa ja kaikenlaista materiaalia.

Hallitus ei kitsastele ulkomaille rahan annossa, mutta kotimaassa esimerkiksi ikäihmisiä ja muistisairaita on yksin osittain heitteillä. Tällaiseen tarkoitukseen ei ole rahaa eikä kiinnostusta panostaa. Säästöjä kyllä saataisiin aikaan ilman, että perusturvaa tarvitsisi leikata.

Puolustusmäärärahoja korotetaan, vaikka ollaan pyrkimässä Naton jäseneksi.

Pääministeri Marinin pitäisi harkita sanomisia ulkomailla. Itäraja ei siirry kauemmaksi, vaikka joskus Suomi olisi Naton jäsen.

Turkin presidentillä on puhevälit Putinin kanssa, sanoisi että heitä tuollaiset höpöhommat pois. Voisi hän sotaa käydä virtuaalisesti simulaattorin avulla, olisi paljon inhimillisempi tapa. Ei voi kuin toivoa, että Venäjän hyökkäyssota pian päättyisi Ukrainassa.

Mauno Ruokangas