Kulttuuristipendi: Pe­rik­sian­ta­mat­to­muus pal­kit­tiin: Pu­das­jär­ven kult­tuu­ri­sti­pen­di tai­tei­li­ja Kari Tyk­ky­läi­sel­le – "Teh­dään Pu­das­jär­ves­tä kult­tuu­ri­kau­pun­ki!"

Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Mielipidekirjoitus

Vas­ta­val­mis­tu­nut on uuden edessä – " Tär­keää, että uudelle työn­te­ki­jäl­le an­ne­taan pe­reh­dy­tys­tä, kan­nus­tus­ta, mah­dol­li­suus oppia"

Muistatko hetken, kun astuit ensi kertaa koulutielle? Mieli täynnä odotusta, jännitystä ja toiveikkuutta. Mielessä uudet kaverit, uuden oppiminen, opettajan tuki ja vanhempien turva. Hetki on jäänyt varmasti monella mieleen.

Entä muistatko sen ensimmäisen pettymyksen? Koe ei mennytkään niin hyvin kuin olit ajatellut, opettaja sanoikin kehumisen sijasta moitteen, vaikka parhaasi olit tehnyt.  Tai kaverit puuttuivatkin koulupäivän aikana. Et saanutkaan tukea. Se tunne, kun et kokenutkaan olevasi hyväksytty.

Alkukesästä monet valmistuvat ja saavat ammatin. Toiveet, odotus ja jännitys työelämään siirtymisestä on verrattavissa ala-asteen ajatuksiin, nyt aikuisen ajatuksin. Oppimäärä on suoritettu ja vaativa koulu takana. Harjoittelupaikoissa opitut asiat takataskussa ja uusi kesätyö tai työpaikka odottaa. Mieli on toivoa täynnä ja samalla jännitystä, miten minut otetaan vastaan? Hyväksytäänkö minut työyhteisöön?

Jokainen meistä tarvitsee alussa tukea ja neuvoa, mutta ennen kaikkea hyväksyntää. Jokainen on joskus ollut ensikertalainen. Pidempään alalla olleilta asiat luonnistuvat ja ammattitaitoa löytyy, yksikön rutiinit ovat tutut ja työnluonne päivänselvä. Näin ei kuitenkaan ole aloittavalla työntekijällä.

Siksipä on tärkeää, että uudelle työntekijälle annetaan perehdytystä, kannustusta, mahdollisuus oppia ja tarvittaessa myös konkreettisia neuvoja ja apua.

Kokeneen työntekijän hiljainen tieto ei siirry tuoreelle tulokkaalle ilman tiedon sanoittamista. Työpaikan kirjoittamattomat sopimukset ja säännöt tarvitsevat nekin sanoittamisen ja perehdyttämisen.

Perehdyttämällä ja hyväksymällä uudet työntekijät joukkoon saamme heistä loistavia työkavereita. Se vaatii kuitenkin meiltä intoa ottaa uutta tietoa vastaan, kehittää omaa työtä, kykyä vastavuoroiseen keskusteluun ja kysymyksiin vastaamiseen. Toisaalta se mahdollistaa omaakin ihmettelyä ja pohtimista. Tärkeintä on muistaa kärsivällisesti opastaa ja neuvoa sekä kohdata uudet työkaverit aidosti. Uudet työntekijät tuovat aina mukanaan tuoretta tietoa ja aitoa iloa sekä uuden oppimisen mahdollisuuden.

Erilaisia persoonia tarvitaan, erityisesti ikäihmisten hoitotyössä. Hoitajien persoonat tuovat ikäihmisten elämään vaihtelua ja iloa. Hyväksymällä uudet työntekijät omana itsenään joukkoomme, voimme vaikuttaa siihen, että yksikköön ja työyhteisöön halutaan tulla ja siellä voidaan yhdessä työskennellä.

Otetaan tulevana kesänä yhdessä vastuu ja mahdollistetaan tuoreille työntekijöille hyvä kasvualusta, oli kyseessä sitten hoitoala tai jokin muu.

Tervetuloa työelämään!

Hillevi Turpeinensairaanhoitaja, vs. palveluesimies Oulunkaaren kuntayhtymä