Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Va­lo­kui­tu­ver­kon ra­ken­ta­mi­nen jatkuu, kun säät sen sal­li­vat – näillä alueil­la ra­ken­ne­taan tänä kesänä

Viime vuosina Kairan Kuidun valokuituverkon rakentajat ovat olleet tuttu näky Pudasjärvellä.
Viime vuosina Kairan Kuidun valokuituverkon rakentajat ovat olleet tuttu näky Pudasjärvellä.
Kuva: Juha Hagelberg

Kairan Kuitu Oy rakentaa valokuituverkkoa Pudasjärvellä kesällä 2017. Rakennettavia alueita ovat keskustan lisäksi Levo-oja, Autioperä, Konttila, Malisensuo, Kosamonjärvi sekä Salmijärvi.

– Näille alueille, Pudasjärven keskusta mukaan lukien, liittymiä saa vielä 100 euron rakentamisajan hinnalla, vinkkaa Kairan Kuidin toimitusjohtaja Marianne Mäntylehto.

Kairan Kuitu tiedottaa, että rakentaminen aloitetaan heti, kun sääolosuhteet antavat myöten. Myöhässä olevan kevään takia aloitus siirtyy kesäkuun puolelle.

Valokuituverkkoa on rakennettu Pudasjärvellä ja Taivalkoskella vuodesta 2014 alkaen. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista verkkohankkeista, sillä verkkoa on rakennettu lähes 2000 kilometriä.

– Valokuituverkon päärakennusvaihe saadaan päätökseen kesän 2017 aikana. Tämän jälkeen liittymiä rakennetaan kysynnän mukaan. Esimerkiksi Syötteen alueella tehtiin jo lisärakentamisen kierros kesällä 2016 ja todennäköisesti lisää rakennetaan vielä 2017 kesällä.

Valokuituyhteys on internetyhteys, joka tuodaan jokaiseen kotiin omalla kuidulla. Yhteyttä eikä sen kapasiteetti siten jaeta muiden kanssa.

– Se mahdollistaa etätyön ja -opiskelun, viihde-, TV- ja pelipalvelut, etäterveydenhoidon ja hoivapalvelut, älykodin palvelujen hallinnan. Kairan Kuidun tarjoama 100/100 Mbs yhteys on molempiin suuntiin 100 Mbs, luvataan Kairan Kuidusta.

Liittymään kuuluu päätelaite, josta yhteyden voi ottaa joko langattomasti tai langalla. Päätelaite mahdollistaa siten oman sisäverkon luomisen ja esimerkiksi älypuhelimet, tabletit ja muut kodin laitteet voivat hyödyntää samaa verkkoa.Palveluun kuuluu myös IPTV-kanavapaketti, johon tällä hetkellä kuuluu lähes 20 kanavaa sekä HD-kanavia.

Valokuituverkon käyttöiän arvioidaan olevan ainakin 50 vuotta. Tällä hetkellä käytössä olevien 100/100 Mbs liittymien nopeutta voidaan nostaa vuosien saatossa asiakkaiden tarpeiden mukaan.