Lukijalta
Mielipide

Vaa­li­pos­tia: Lii­kun­nas­ta hy­vin­voin­tia – "KD haluaa edistää edul­lis­ta tai mak­su­ton­ta seura-, kerho- ja har­ras­tus­toi­min­taa"

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah tunnetaan myös kilpakävelyurastaan. Hän voitti mm Euroopan mestaruuden Helsingissä 1994 ja MM-kultaa Stuttgartissa 1993. KD näkee järkevänä liikuntamahdollisuuksiin panostamisen. Se on kunnallekin kannattavaa, sillä se vahvistaa kuntalaisten terveyttä, parantaa elämänlaatua ja vähentää sairaspoissaoloja. Liikuntapaikoissa ja palveluissa on huomioitava erilaiset liikkujat. Pudasjärvellä on käyty keskustelua frisbeegolf-ratojen tukemisesta. Minun mielestäni kevyt investointi frisbeegolf-ratoihin tuottaa suoranaista ja välillistä hyvinvointia. Kiitosta kaupungin liikuntatoimi on saanut mm. Puikkarin, hiihtolatujen ja Suojalinnankentän hoitamisesta. Joskus aikoinaan esitin Pasi Haarahiltuselle ideani Rajamaan rantaa rakennettavasta rantalentopallokentästä, jossa kuuman hiekan lisäksi rakennuksesta löytyisi sauna-ja pesutilat. Iijoen rannassa olisi talvisaikaan avantouintipaikka, joka olisi toteutettu turvallisella korisysteemillä, ettei kukaan lipuisi jään alle. Ajattelin silloin, että tämä olisi ainutlaatuista koko Suomessa ja että monet SM-tason seurat pitäisivät leirejään täällä. Taisinpa joskus Ruuskasen Heinolle vihjaista ns. Arktisesta suojuoksu-tapahtumasta. Pudasjärvellä on mahdollisuuksia ja täältä löytyy paljon ihmisiä joilla on ideoita liikunnan monipuolistamiseen.

Tosiaan, itsekin olen ollut urheilussa sen verran mukana, että palkintoja on tullut. Nuorempana ammuin kilpaa. Ilmakiväärillä talvisin ja pienoiskiväärillä kesäisin. 1977 palkintokaappi täyttyi mm. joukkuekulta-hopea ja pronssilla, ampumaviikon joukkue kullasta, SM-hopeaa saimme ilmakiväärin joukkuekisasta ja henkilökohtaisen SM-kullan pienoiskiväärillä. Vanhemmalla iällä saavutin Suojuoksun MM-hopeaa. Vaikka palkinnot eivät tee ketään onnelliseksi, on liikkuminen jopa mielenterveydenkin tähden tärkeää. Eräs opettajani sanoi, että sukeltaminen hoitaa ihmisen mielenterveyttä, koska sukeltaessaan veden alle ihminen pääsee ikään kuin toiseen maailmaan. Lasten, nuorten ja aikuista osallistuminen ja ihmisenä kasvaminen liikunnan kautta on tärkeämpää kuin huonon itsetunnon pönkittäminen saavutetuilla voitoilla. Oikea urheilija osaa myös hävitä.

KD:n mielestä on tärkeää, että pidetään huolta esim. ikäihmisten, kuntoutuvien tai erityisryhmien mahdollisuuksista säännölliseen liikuntaa varallisuudesta riippumatta. KD haluaa edistää edullista tai maksutonta seura-, kerho- ja harrastustoimintaa. Jokaisella lapsella ja perheellä on oltava mahdollisuus harrastamiseen. Terveellinen liikunta ja harrastustoiminta vähentää mm. syrjäytymistä. Liikunnan opettajien ja liikuntaseurojen tekemästä työstä: Iso Kiitos. Onko se vähän niin kuin laittais rahaa pankkiin?

Ape NieminenKD:n kuntavaaliehdokas