Pu­das­jär­ven siir­to­lai­suu­des­ta aletaan tehdä mu­siik­ki­näy­tel­mää – roo­lei­hin kai­va­taan lisää miehiä

”Viulunsoittaja katolla” oli pudasjärveläisten näytelmäharrastajien voimannäyttö, joka veti liikuntahallin yleisöä täyteen useamman kerran. Alpo Puhakka on ollut tekemässä suuren suosion saaneita musiikkinäytelmiä Pudasjärvellä. Vuonna 2015 Puhakka tulkitsi Olavi Virtaa tämän muistokonsertissa.
”Viulunsoittaja katolla” oli pudasjärveläisten näytelmäharrastajien voimannäyttö, joka veti liikuntahallin yleisöä täyteen useamman kerran.
”Viulunsoittaja katolla” oli pudasjärveläisten näytelmäharrastajien voimannäyttö, joka veti liikuntahallin yleisöä täyteen useamman kerran.
Kuva: Juha Hagelberg

Pudasjärven kansalaisopistolla on alettu valmistella musiikkinäytelmää pudasjärveläisestä siirtolaisuudesta.

Näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Alpo Puhakan mukaan kesällä ensi-iltaansa tuleva musikaali käsittelee siirtolaisuusilmiötä yleisemmällä tasolla, vaikkakin ajankohtaiseen aiheeseen pureudutaan Pudasjärveltä Ruotsiin 1960-70 suuntautuneen muuttoliikkeen kautta.

Näytelmä pohjautuu suurelta osin parhaillaan valmisteilla olevan ”Ruotsiin suuntautunut siirtolaisuus Pudasjärveltä” -kirjan haastatteluaineistoon. Puhakan mukaan varsinaisen näytelmän tapahtumat sijoittuvat linjalle Pudasjärvi-Borås, joista jälkimmäinen oli aikanaan se suurin pudasjärveläissiirtolaisten määränpää.

– Alustavana ajatuksena on seurata yhden suvun lähtöä suuren muuttoaallon aikana ja pohtia, miksi ja miten sellaiseen tilanteeseen jouduttiin sekä mitä siitä seurasi. Tarkoitus on herättää ajatuksia ja löytää yhteisiä linjoja myös tämän päivän muuttoliikkeeseen.

– Periaatteessa me kaikki olemme siirtolaisia. Jostain olemme aikanaan tänne tulleet. 500 vuotta sitten täällä oli aivan autiota. Jostain sitä on lähdetty ja jostain syystä. Syyt ovat olleet samat kuin tänäkin päivänä: taloudelliset ja henkiset tekijät, rakkaus, seikkailunhalu, kapina, protesti…, listaa Puhakka.

Siirtolaismusikaalin näyttelijäkaarti koostuu ohjaajan mukaan pääasiassa paikallisista alan harrastajista, joilla on kokemusta kansalaisopiston musiikki- ja näytelmäpiirien ja Pudasjärven näyttämön aikaisemmista projekteista.

Esimerkiksi Pudasjärvellä toteutetut Mauri Sariolan Pudasjärven ajoista kertova ”Viivana Pisteeseen” ja ”Viulunsoittaja katolla” saavuttivat suuren suosion ja saivat myös laajempaa huomiota.

Puhakan mukaan useamman tahon yhteistyötä taas tarvitaan. Musikaalin toteutukseen tarvitaan noin kolmenkymmenen hengen työpanos.

– Kansalaisopiston musikantit ja tanssiporukka hoitaisivat musikaalisen puolen, tappelukohtauksiin voitaisiin käyttää esimerkiksi paikallisia taekwondon harrastajia. Haaveena on, että projekti toteutettaisiin ”paskahommineen” ja pöllinparkkuineen ulkoilmateatterina, Puhakka alustavasti kaavailee.

Musikaalin käsikirjoittajan suunnitelmat nojaavat siis suurelta osin jo olemassa oleviin resursseihin ja alan kokeneisiin harrastajiin – mutta mukaan mahtuu vielä. Erityisesti miesroolien tekijöistä on Puhakan mukaan ollut aikaisemmissakin projekteissa pulaa.

– 4-5 miespuolista mukaan vielä kaivattaisiin, joista 2-3 nuorta. Kansalaisopiston nettisivuilla voi ilmoittautua, hän vinkkaa.

Useamman tahon yhteistyötä tarvitaan taas.

Heinäkuun markkinaviikolla ensi-iltansa saava siirtolaismusikaali on liitetty eräänä pudasjärveläisen siirtolaisteeman osa-alueena Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.

Siirtolaisuusteeman ympärille saadun Suomi 100 -juhlavuoden statuksen alle liittyvät myös heinäkuun alussa toteutettavat musiikkitapahtumat: kansalaisopiston 100 laulua siirtolaisuudesta, jonka 6-8 tunnin tapahtumaan on tulossa esiintyjiä ulkomaita myöten sekä 100-lapsikuoro, joka samaan aikaan leireilee Pudasjärvellä.

Pudasjärven markkinoiden yhteydessä julkaistaan Ruotsin siirtolaisuudesta tekeillä oleva tutkimus ja sen yhteydessä on tarkoitus järjestää erityinen siirtolaisseminaari, jonne on tulossa esitelmöimään alan johtavia asiantuntijoita.

Lisäksi markkinaviikolla on tulossa esille osa tuhansia veistoksia ja maalauksia käsittävästä siirtolaistaiteilija Viljo Luokkasen kokoelmasta.