Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­nan ko­ro­na­oh­jei­ta tiu­ken­ne­taan: ju­ma­lan­pal­ve­luk­set ja kau­neim­mat jou­lu­lau­lut verk­ko­lä­he­tyk­si­nä

Pudasjärven seurakunnassa on tiukennettu koronaohjeita muuttuneen epidemiatilanteen takia. Kuva Pudasjärven seurakuntatalolta viime vuoden joulukuulta, jolloin siellä laulettiin kauneimpia joululauluja. Seuraavien viikkojen aikana joululaulut soivat vain netin välityksellä.
Pudasjärven seurakunnassa on tiukennettu koronaohjeita muuttuneen epidemiatilanteen takia. Kuva Pudasjärven seurakuntatalolta viime vuoden joulukuulta, jolloin siellä laulettiin kauneimpia joululauluja. Seuraavien viikkojen aikana joululaulut soivat vain netin välityksellä.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Pudasjärven seurakunta on tänään kertonut uusista, tiukentuneista koronaohjeista. Uudet suositukset ovat voimassa 30.11.–18.12.2020.

– Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi seurakunnassamme toimitaan viranomaisohjeiden mukaan, seurakunnasta tiedotetaan.

Tiedotteen mukaan jumalanpalvelukset toimitetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa sanajumalanpalveluksina. Tilaisuudet striimataan seurakunnan YouTube-kanavan kautta.

Kirkollisissa toimituksissa voi olla samanaikaisesti paikalla kymmenen osallistujaa ja lisäksi pappi, kanttori ja suntio.

– Poikkeuksen tekee hautaan siunaaminen, jossa pastoraalisen harkinnan perusteella voi olla hieman enemmän osallistujia, jos kahden metrin turvavälejä ja muita turvaohjeita kyetään noudattamaan, tiedotteessa linjataan.

Tilaisuuden tulee kaikissa tilanteissa olla pienimuotoinen. Uudet ohjeet pätevät myös seurakunnan tiloissa oleviin muistotilaisuuksiin.

– Käytännössä tämä rajataan koskemaan lähimpiä omaisia. Seurakunnan työntekijät eivät osallistu muistotilaisuuksiin, tiedotteessa todetaan.

Kirkolliset toimitukset, kuten kaste, vihkiminen ja hautaan siunaaminen, järjestetään ensisijaisesti seurakunnan tiloissa.

Tarkentavana ohjeena seurakunnasta todetaan, että jumalanpalveluksiin ja toimituksiin saa osallistua vain täysin terveenä, ja tilaisuuksissa on maskisuositus.

Joulun lähestyessä seurakunnassa on perinteisesti järjestetty useita musiikkitilaisuuksia ja suurta suosiota nauttivia kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia. Ainakaan seuraavien vajaan kolmen viikon aikana tällaisiin tilaisuuksiin ei kokoonnuta.

– Kauneimpia joululauluja ja konsertteja ei järjestetä yleisötilaisuuksina. Lähetämme muutamia tilaisuuksia striimattuna seurakunnan YouTube-kanavan välityksellä.

Uusi tilanne tuo muutoksia myös seurakunnan viikkotoimintaan. Aikuisten kokoava toiminta ja pienryhmätoiminta on tauolla 18.12.2020 asti.

Lasten ja nuorten toiminnassa seurataan koulujen ja päiväkotien käytäntöjä.

Kirkkoherranvirasto palvelee, mutta siellä suositellaan asioimaan ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla.