SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Pu­das­jär­ven kau­pun­gin pal­ve­luis­sa ja toi­min­nas­sa jat­ke­taan ny­kyi­siä ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia 25. huh­ti­kuu­ta saakka – tässä lista ra­joi­tuk­sis­ta

Kaupunkikohtaiset koronatilanteen takia voimassa olevat rajoitukset jatkuvat.

Puikkarin kahviotilassa ei koronarajoitusten takia voi viettää aikaa. Puikkari on suljettuna yleisöltä, mutta koulujen uimakouluja siellä voidaan pitää.
Puikkarin kahviotilassa ei koronarajoitusten takia voi viettää aikaa. Puikkari on suljettuna yleisöltä, mutta koulujen uimakouluja siellä voidaan pitää.
Kuva: Arkistokuva

Pudasjärven kaupungin johtoryhmä on linjannut kaupunkikohtaisia rajoituksia ja päättänyt, että kaupungin palveluissa ja toiminnassa jatketaan nykyisiä rajoituksia 25.4.2021 saakka

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä linjasi alueen uusista koronasuosituksista 23.3. kokouksessaan.

– Ryhmä totesi, että epidemia on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Etelä-Suomen huonontuva epidemiatilanne, virusmuunnosten leviämisen uhka ja pääsiäiseen liittyvä matkustelu aiheuttavat riskin tilanteen huononemiselle myös Pohjois-Pohjanmaalla, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Ryhmän linjauksen mukaan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat käytössä 25.4.2021 saakka.

– Tilanne Pudasjärvellä on rauhallinen ja kaupungilla on nopea reagointivalmius, jos tautitilanteessa tulee muutoksia tartuntojen määrän nousun vuoksi. Tässä tilanteessa tarkistellaan kaupunkikohtaisia rajoituksia uudelleen, kaupungin tiedotteessa painotetaan.

Rajoitukset ja ohjeistukset säilyvät ennallaan seuraavasti 25.4.2021 saakka

Virkistysuimala Puikkarin allasosasto ja saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukeutumistilat suljetaan yleiseltä käytöltä.

Kaupungintalon neuvotteluhuoneita, Otso ja Otava, ja Pohjantähden tiloja ei voi varata ulkopuolisten yhdistysten ja järjestöjen käyttöön.

Kaupungintalo ja asiakaspalvelupiste ovat toiminnassa, tietyin rajoituksin Asiakaspalvelu toimii normaaleilla aukioloajoilla.

Tietyt rajoitukset kaupungintalolla asioidessa ovat kuitenkin toistaiseksi voimassa seuraavasti:

– Kaupungintalolla asioidessa on vahva suositus kasvomaskin käytölle. Jos sinulla ei ole kasvomaskia, saat sen tullessasi asiakaspalvelupisteestä.

– Kaupungintalolle saavuttaessa tulee ensin pestä kädet aulan wc-tiloissa tai käyttää aulassa olevaa käsihuuhdetta.

– Asiakaspalvelupisteen neuvontaan odottaessa pyydämme huomioimaan turvavälin, 2 metriä.

– Kaupungintalolla noudatetaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Ohjeistukset ovat esillä aulassa.

– Kaupungintalon aulan yhteiskäyttötietokone ei ole käytössä.

– Kaupungintalolla tulee pyrkiä asioimaan ainoastaan ajanvarauksella. Voit varata ajan suoraan siltä henkilöltä, jota asiasi koskee. Voit myös tiedustella yhteystietoja kaupungin vaihteesta, asiakaspalvelun puhelinnumero.

– Kaupungintalolle ei saa tulla, jos on hengitystieoireita tai tunnet itsesi vähänkään flunssaiseksi tai sairaaksi. Tässä tapauksessa pyydämme asioimaan ainoastaan puhelimitse tai etäyhteyksillä asiakaspalvelupisteeseen tai kaupungin työntekijöiden kanssa.

Lukio-opetus jatkuu lähiopetuksena.

Perusopetus jatkuu lähiopetuksena.

Toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoiden, tutkintoon valmistuminen lähellä, harjoittelujaksot sallitaan kaupungin toimipisteissä. Noudatetaan Pudasjärven kaupungin työsuojelun ohjeistuksia työharjoittelussa.

Kansalaisopiston kurssitoiminta jatkuu lähiopetuksena. Asiakkaita tiedotetaan mahdollisien muutoksien osalta kurssien toiminnasta tarkemmin Pudasjärven kansalaisopiston oppilaskanavien kautta.

Nuorisotila on avoinna, osallistujamäärä rajoitettu. Nuorisotilalla on rajoitettu osallistujamäärä käytössä, tilassa saa olla yhtäaikaisesti 15 henkilöä.

Pohjantähden taidenäyttelytila on avoinna, tietyin rajoituksin. Elokuvasali ei ole käytössä ja siltä osin rajoitus jatkuu. Taidenäyttelytilassa on henkilörajoitukset yhtäaikaisesti 6 henkilöä.

Karhupajan toiminnot jatkavat lähipalveluna terveysturvallisuus huomioiden.

Hirsikunnas, työllisyyspalvelut ja monikulttuuriset palvelut, jatkavat lähipalveluna terveysturvallisuus huomioiden.

Kaupungin tilat ovat rajoitetusti varattavissa muiden käyttöön.

– Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa on sallittua kaupungin tilojen käyttö

Virkistysuimala Puikkarin kuntosali ja Tuomas Sammelvuo-sali sekä muut ryhmäliikuntaan, kontaktilajeihin, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät kaupungin tilat ovat suljettuna aikuisten (yli 18-vuotiaiden) vapaa-ajan toiminnalta ja harrastetoiminnalta 25.4.2021 saakka.

– Muu kaupungin sisätiloissa tapahtuva 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään 25.4. 2021 saakka. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.

– Kilpailujen, otteluiden sekä sarjatoiminnan järjestäminen kaupungin tiloissa kaikenikäisille keskeytetään 25.4.2021 saakka. Poikkeuksena paikallisen seuran sesongin mukainen sarjatoiminta ilman yleisöä.

Alle 12-vuotiaiden sekä 12 – 17-vuotiaiden ryhmäharrastustoimintaa Tuomas Sammelvuo -salilla voidaan jatkaa. Lisäksi lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua muissa kaupungin hallinnoimissa tiloissa seuraavin edellytyksin:

– Harjoituksiin osallistutaan ainoastaan terveenä.

– Ryhmälle varatulle vuorolle ei ole osallistujamäärää rajoituksia lasten ja nuorten harrastustoiminnassa.

– Harjoituksiin tullaan varusteet päällä ja lähdetään suoraan pois silloin kun se on mahdollista (pukuhuoneen käytön minimoimiseksi).

– Toiminta suunnitellaan siten, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista pitää n. 2 metrin turvaväli toisiinsa koko ajan.

– Yli 12-vuotiaat osallistujat sekä valmentajat/ohjaajat käyttävät maskia tai visiiriä. Maskisuositus ei koske liikuntasuoritusta.

– Yhteiskäytössä olevat välineet puhdistetaan harjoitusten alussa ja lopussa, sekä mahdollisuuksien mukaan käyttäjän vaihtuessa.

– Lasten ja nuorten saattajat pitävät n. 2 metrin turvavälin toisiinsa ja huolehtivat, ettei piha-alueelle synny ruuhkaa. Lapset ja nuoret saatetaan harrastuspaikan ulko-ovelle. Muiden kuin vuorolle osallistuvien oleskelu sisätiloissa on kielletty. Vuoron vastuuhenkilö odottaa ulko-ovella, päästää osallistujat sisään ja huolehtii, että ulkopuolisia ei tule sisätiloihin.

– Valtakunnallisissa sarjoissa pelaavat tai niihin pääsyyn oikeuttaviin karsintoihin pyrkivät yli 18-vuotiaiden joukkueet voivat harjoitella varatuilla vuoroillaan Tuomas Sammelvuo –salissa. Toiminnassa noudatetaan samoja rajoituksia, mitä lasten ja nuorten ryhmäharrastuksiin on annettu.

Kirjastossa on rajoitettu palvelu

– Pudasjärven pääkirjasto on avoinna normaalein palveluaukioloajoin. Omatoimikirjasto ei ole käytössä. – Palautuksia voi jättää myös pääkirjaston palautusluukkuun.

– Asiakkailta toivotaan ripeitä kirjastokäyntejä (enintään 15 minuuttia) ja tarvittaessa asiakasmäärää rajoitetaan.

– Kirjastoauto Iso Karhu liikennöi reitillä rajoitetuin asiakasmäärin.

Maakunnassa on voimassa laaja maskin käyttösuositus

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita):

– Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa

– Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

– Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

– Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.

– Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen

– Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)

– Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa

– Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

– Asioidessa kaupungin hallinnassa olevissa tiloissa, asiakkailta edellytetään kasvomaskin käyttöä sekä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä.

– Maskin käyttösuositus jatkuu koskien Hirsikampuksen yläkoululaisia sekä Lakarin ja Hirsikampuksen alakoulujen 6- luokkalaisia. Kaupunki tarjoaa oppilaille koulupäivien aikana tarvittavat kasvomaskit. Maskin käyttösuositus koskee kaikkia yläkoululaisia ja 6 - luokkalaisia Lakarilla ja Hirsikampuksella myös koulukuljetuksissa ja koulukyydityksissä, tarjotaan kasvomaskit koululta tai kuljettajalta.

– Maskisuositus ei koske yhdysluokilla opiskelevia 6.-luokkalaisia. Vain Hirsikampuksen ja Lakarin 6.-luokkalaiset ovat maskisuosituksen parissa.

– Tilanteen niin vaatiessa kaupungilla on valmius siirtää perusopetus osittain etäopetukseen nopealla aikataululla.

– Asioidessa kaupungin hallinnassa olevissa tiloissa, asiakkailta edellytetään kasvomaskin käyttöä sekä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Pudasjärven kaupungin eri palveluyksiköt viestivät uusista koronatoimista ja niiden vaikutuksista palvelujen järjestämiseen yksityiskohtaisemmin kuntalaisille, sidosryhmille ja muille toimijoille eri tiedotuskanavia hyödyntäen.