Vapepa: Moot­to­ri­kelk­kai­li­joi­den et­sin­tä­par­tio har­joit­te­li Tai­val­kos­kel­la – näin syntyi Suomen vien­ti­tuot­teek­si­kin mai­nos­tet­tu am­bu­lans­si­vau­nu maas­to-olo­suh­tei­siin

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Pu­das­jär­vel­lä tar­jol­la ko­ro­na­ro­kot­tei­ta en­sim­mäi­ses­tä nel­jän­teen an­nok­seen – nämä ryhmät saavat nyt jo nel­jän­nen ro­kot­teen

Neljännet rokotteet laajempaan jakoon. Aikoja on varattavissa. Sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Koronarokotusten antaminen alkoi Pudasjärvellä neuvolan tiloissa nyt jo entisessä terveyskeskuksessa. Nykyään rokotuksia jaetaan Hyvän olon keskus Pirtissä sijaitsevissa neuvolan tiloissa. Jaossa on rokoteannoksia ensimmäisistä neljänsiin.
Koronarokotusten antaminen alkoi Pudasjärvellä neuvolan tiloissa nyt jo entisessä terveyskeskuksessa. Nykyään rokotuksia jaetaan Hyvän olon keskus Pirtissä sijaitsevissa neuvolan tiloissa. Jaossa on rokoteannoksia ensimmäisistä neljänsiin.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Koronatartuntojen määrä on ollut useamman kuukauden tasainen Pudasjärvellä.

– Tapauksia on muutama päivässä, kertoo Pudasjärven terveysaseman palveluesimies Tarja Mertala.

Koronatartuntojen tarkkaa määrää ei näy tilastoissa.

– Testeissä kävijöiden määrä vaihtelee, mutta määrä on vähentynyt viime syksyyn verrattuna, koska nyt tehdään paljon kotitestejä ja sairastetaan kotona.

Koronarokotusten tarjoaminen Pudasjärvellä on edennyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n, suositusten mukaisessa aikataulussa, kertoo Oulunkaaren neuvolapalveluiden esihenkilö, perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen.

Pudasjärvellä tarjotaan edelleen kaikkia rokoteannoksia THL:n suositusten mukaan.

– Olemme pystyneet järjestämään rokotuspäiviä säännöllisesti seuraten rokotusten kysyntää, Kähkönen tiivistää.

THL:n tiistain tilastojen mukaan pudasjärveläisistä yli 18-vuotiaista ensimmäisen rokotusannoksen on saanut 89,7 %, toisen 86,9 %, kolmannen 68,3 % ja neljännen 9,3%.

Oulunkaaren kuntayhtymä on varautunut neljänsien koronarokotusten laajentamiseen THL:n uusimman suosituksen mukaisesti elokuun alusta alkaen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että neljänsiä annoksia suositellaan ryhmille, joilla kolmannen annoksen suoja ei kestä tarpeeksi kauan.

– Yli 12-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset sekä yli 80-vuotiaat ovat jo voineet varata 4. annoksia. Nyt suositusta on laajennettu, Kähkönen toteaa.

THL suosittelee neljättä rokotusannosta yli 12-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille, yli 70-vuotiaille, 18–69-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä 60–69-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin.

– Oulunkaaren kunnissa tarjotaan nyt aikoja kaikille näille ryhmille. Pudasjärvellä ajan voi varata neljänteen rokotukseen edellä mainittuihin ryhmiin kuuluvat, kun kolmannesta annoksesta on kulunut kolme kuukautta.

Pudasjärvellä rokotteita jaetaan Hyvän olon keskus Pirtin neuvolassa. Rokotusajan voi varata nettiajanvarauksesta tai soittamalla Pudasjärven rokotusnumeroon 08 5875 5012, joka palvelee maanantaista keskiviikkoon kello 8–9. Oulunkaaren verkkosivuilta löytyy päivittyvä koronarokotustiedote.

Miten tulee toimia rokotusten suhteen, jos on sairastanut koronan?

– Jos on sairastanut koronan – myös positiivinen kotitestitulos riittää – ja saanut jo kolme rokoteannosta ei tarvitse enää neljättä rokotusta, koska sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Huomioitavaa on kuitenkin, että rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään kuusi viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta, Kähkönen kertoo ohjeista.

THL kannustaa huolehtimaan rokotesuojasta:

– Ota koronarokote vuorollasi. Koronarokotukset auttavat meitä matkalla normaalimpaan elämään ja toistemme luokse.

THL muistuttaa, että koronarokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä.

– Siksi on tärkeää, että myös rokotteen saatuasi pidät riittävää etäisyyttä oman harkintasi mukaan, käytät tarvittaessa maskia, peset käsiäsi ja noudatat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.