Kuntatalous: Pu­das­jär­vel­lä ta­lout­ta so­peu­te­taan mil­joo­nil­la ta­voit­tee­na pal­ve­lui­den ja it­se­näi­syy­den säi­lyt­tä­mi­nen – kun­ta­lii­ton pää­eko­no­mis­ti puhuu jo kun­ta­lii­tok­sis­ta

Viheralueet: Luvassa muu­ta­kin kuin nur­mi­kon­leik­kuu­ta Pu­das­jär­ven vi­her­alueil­la – skeit­ti­puis­ton ra­ken­ta­mi­nen mukana vii­si­vuo­tis­suun­ni­tel­mas­sa

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ou­lun­kaa­rel­ta vas­ta­taan: Ku­ren­kar­ta­non vä­li­ai­kais­ti­la on ihan ta­val­li­nen huone

Tapahtunut virhe sekä vastuu tästä lyhytaikaisesta sijoittamisesta on Oulunkaaren vanhuspalvelujen virkamiesjohdon, ei Pudasjärven luottamushenkilöiden.

Kuvassa Ulpukan väliaikaishuone, jossa on ollut yksikön asukkaita sijoitettuna. Tällä hetkellä huone toimii yksikön kuntohoitajan toimistona.
Kuvassa Ulpukan väliaikaishuone, jossa on ollut yksikön asukkaita sijoitettuna. Tällä hetkellä huone toimii yksikön kuntohoitajan toimistona.
Kuva: Oulunkaari

Iijokiseudun artikkelissa 3.2. kerrottiin, että hoivayksikkö Kurenkartanossa asukkaita majoittuu pommisuojassa ja käytävällä. Tieto on virheellinen, sillä asukkaita ei majoiteta käytävällä missään Oulunkaaren hoivayksiköissä. Palotarkastaja ei myöskään ole käynyt tammikuussa paikalla toteamassa tilaa käyttökelvottomaksi.

Pommisuoja-sanasta tulee mielikuva pimeästä kellariloukosta, mutta todellisuudessa tilapäisenä lisätilana käytettyä huonetta ei erota tavallisesta työ- tai asukashuoneesta.

Nykyiset väestösuojat rakennetaan aina niin, että niitä voidaan hyödyntää normaalioloissa tavallisessa käytössä. Jos tilaan olisi haettu käyttötarkoituksen muutos, sitä olisi voitu käyttää täysin virallisena asukashuoneena. Kyse ei siis ole epäinhimillisistä tiloista.


Tilapäisenä lisätilana käytetty huone on samassa kerroksessa Ulpukka-yksikön kanssa. Huone on kiinteässä yhteydessä Ulpukka-yksikköön, ja normaalista ovesta pääsee kulkemaan muualle yksikköön kuten muistakin asukashuoneista.

Tila sijaitsee yksikön keskellä, joten siitä ei ole ikkunoita ulos, vaan ikkunat avautuvat käytäväaulaan. Tila toimii normaalisti yksikön kuntohoitajan työhuoneena, ja sitä on hyödynnetty väliaikaismajoituksessa myös aiemmin.

Kahta väliaikaispaikkaa alettiin hyödyntää, kun Lakkarin toiminta lopetettiin lokakuussa. Kuudesta Lakkarin asukkaasta neljä siirrettiin normaaleihin huoneisiin ja kaksi väliaikaishuoneeseen. Tammikuussa, kun paikkoja vapautui, asukkaat siirrettiin pois väliaikaishuoneesta.

Väliaikaismajoituksessa on ollut kyse täysin inhimillisestä ja järkevästä ratkaisusta. Myös hoitajamitoitus on ollut lisäpaikkojen mukainen, ja kaikki asiakkaat ovat osallistuneet yhdenvertaisesti yksikön toimintaan ja saaneet aivan yhtä hyvää ja laadukasta hoivaa ja huolenpitoa.

Lakkarin purkupäätös perustui ajantasaisiin väestötietoihin, ja Pudasjärven ikäihmisten palveluissa paikkatilanne on kokonaisuudessaan hyvä. Pudasjärven kaupunki on panostanut uusiin sote-tiloihin kiitettävästi.

Näin korona-aikana vierailuja yksiköissä on jouduttu rajoittamaan, mutta kun virustilanne on parempi, esittelemme yksiköiden toimintaa jälleen mielellämme kaikille asiasta kiinnostuneille, ettei vastaavia virheellisiä tietoja pääse leviämään.

Kuvassa Ulpukan väliaikaishuoneen ovi ja käytävä. Huone on kiinteässä yhteydessä Ulpukka-yksikköön, ja normaalista ovesta pääsee kulkemaan muualle yksikköön kuten muistakin asukashuoneista.
Kuvassa Ulpukan väliaikaishuoneen ovi ja käytävä. Huone on kiinteässä yhteydessä Ulpukka-yksikköön, ja normaalista ovesta pääsee kulkemaan muualle yksikköön kuten muistakin asukashuoneista.
Kuva: Oulunkaari

Iijokiseudun jutun myötä myös Iltalehti teki aiheesta jutun Iijokiseutua lainaten. Sen myötä Pudasjärvi sai valtakunnallista negatiivista julkisuutta, mikä on todella ikävää. Olemme todella pahoillamme sekä tekemättä jääneestä käyttötarkoituksen muutoksesta että sen kaupungille aiheuttamasta turhasta negatiivisesta julkisuudesta.

Tapahtunut virhe sekä vastuu tästä lyhytaikaisesta sijoittamisesta on Oulunkaaren vanhuspalvelujen virkamiesjohdon, ei Pudasjärven luottamushenkilöiden. Luottamushenkilöt käsittelevät tilaresursseja jatkossakin ylemmällä tasolla osana kaupungin muuta taloussuunnittelua.

Hannele Pöykiövt. vanhuspalvelujohtaja
Leena Pimperi-Koivistokuntayhtymän johtaja
Tomi TimonenPudasjärven kaupunginjohtaja