SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Nuorten ro­ko­tuk­set al­koi­vat Pu­das­jär­vel­lä – ro­ko­tuk­siin va­rat­ta­va aika etu­kä­teen

Pudasjärvi
Koronarokotukset on Pudasjärvellä aloitettu myös yli 12-vuotiaille.
Koronarokotukset on Pudasjärvellä aloitettu myös yli 12-vuotiaille.
Kuva: Vesa Joensuu/Arkisto

Nuorten koronarokotukset käynnistyvät Pudasjärvellä tänään keskiviikkona. Nuoret ovat jo jonkin verran käyneet rokotuttamassa. Koululla rokotusmahdollisuus on vain Hirsikampuksella. Alakoululaiset käyvät ottamassa rokotteen neuvolassa. Kaikkien rokotetta haluavien on myös varattava rokotusaika etukäteen.

– Rokotteita on hankala kuljettaa ja rokotuksen jälkeen tulee olla seurannassa jonkin aikaa, mihin kaikilla kouluilla ei olisi tilaa, Siksi alakoulujen rokotukset on neuvolassa, kertoo vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen Oulunkaaresta.

Nuoret ovat varanneet rokotusaikoja jo hyvin Hirsikampukselle.

– Keskiviikkona on ensimmäinen päivä ja aikoja on varttu jo mukavasti. Osa nuorista on myös käynyt jo aiemmin ottamassa rokotteen vanhempiensa mukana neuvolassa.

Rokotteen pottaminen on vapaaehtoista. Pudasjärvellä on koulun ohella mahdollisuus ottaa rokote neuvolassa.

– Näin rokotteella käyntiä ei tarvitse siis tehdä koululla muiden nähden, jos ei halua.


Rokotuksia ei järjestetä kouluilla joukkotapahtumina, vaan jokaisen nuoren tai hänen huoltajansa on itse aktiivisesti varattava aika saadakseen rokotteen. Vaikka huoltajat varaisivat ajan nuoren puolesta, terveydenhuollon ammattilainen arvioi rokotustilanteessa nuoren oman tahdon sekä onko hän itse kykenevä päättämään hoidostaan. Rokottaja myös antaa tarvittavat tiedot pistettävästä rokotteesta ja mahdollisista sivuvaikutuksista.

THL:n uuden linjauksen mukaan koronarokotteen saavat nyt myös kaikki 12-vuotta jo täyttäneet. Rokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax.

THL:n uusi linjaus tuli voimaan maanantaina, ja alkuviikon aikana Oulunkaaren alueen vanhemmat ovat ehtineet varata lapsilleen jo pari sataa rokotusaikaa. Nuorten rokotukset herättävät myös paljon kysymyksiä. Kun mikä tahansa rokotuksiin liittyvä askarruttaa, kannattaa soittaa koronarokotusnumeroon, jossa annetaan lisätietoja.


Uusi delta-variantti on aiempia variantteja ärhäkkäämpi tarttumaan, minkä vuoksi Suomessa tavoitellaan nyt 80-90 prosentin rokotuskattavuutta. Sen saavuttamiseksi erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten rokotukset ovat tärkeitä.

– Nuorten rokottaminen on tärkeää, jotta opetus voisi pyöriä mahdollisimman normaalisti. Nyt mennään jo toista koronatalvea kohti, ja etäopetus ei ole kenenkään etu, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas toteaa.

Koululaisten ja lukiolaisten ajanvaraukset voi tehdä Wilman kautta tai soittamalla omalle kouluterveydenhoitajalle tai koronarokotusnumeroon. Muiden alle 18-vuotiaiden ajanvaraukset voi tehdä vain koronarokotusnumerosta. Myös koulut ja kouluterveydenhoitajat voivat tiedottaa rokotuksista suoraan oppilaille ja huoltajille.

Muun muassa lapsiasiavaltuutettu ohjeistaa, että vanhemmat tekisivät päätöksen rokotteen ottamisesta yhdessä nuoren kanssa, jotta lapsen itsemääräämisoikeus tapahtuisi. Suomen lain mukaan nuorella on oikeus itse päättää terveydenhoidostaan, jos hän kehitystasonsa perusteella siihen itse kykenee.

Jos 12–14-vuotias varaa ajan ja saapuu rokotettavaksi yksin, on mukana oltava lupalomake huoltajilta. Yhteishuoltajuudessa lupa tulee olla molemmilta vanhemmilta. Luvan voi lupalapun lisäksi antaa puhelimitse tai joillakin kouluilla Wilma-järjestelmässä. 15-vuotiaat tai sitä vanhemmat eivät lähtökohtaisesti tarvitse lupalomaketta, vaan rokotteen antava ammattilainen arvioi heidän kypsyytensä päättää omasta terveydestään. Lupalomake on kuitenkin hyvä keskustelun tuki sekä kotona että rokotustilanteessa ja myös nopeuttaa ammattilaisen työtä hänen arvioidessaan nuoren harkintakykyä ja suostumusta rokotteen ottamiseen. Lupalomakkeen voi tulostaa Oulunkaaren sivuilta tai noutaa terveysasemalta tai neuvolasta.

Pudasjärvi

Koronarokotusnumero 08 5875 5012 ma-pe klo 8-9

Lakari, Hirvaskoski, Kipinä, Sarakylä ja Syöte (alakoulut): Rokotukset ovat Pudasjärven terveysasemalla neuvolassa kuten aikuisten rokotuksetkin. Ajanvaraus: Wilman kautta tai omalta kouluterveydenhoitajalta, Kristiina Tolonen, 040 731 3602, tai koronarokotusnumerosta.

Hirsikampus (ala- ja yläkoulu ja lukio): Rokotukset alkavat 18.8. Rokotusta tarjotaan koululla, ja mahdollisuus käydä myös terveysasemalla neuvolassa kuten aikuisetkin. Rokotuspäiviä koululla lisätään sitä mukaa kun ajanvarauksia tulee. Ajanvaraus: Wilman kautta tai omalta kouluterveydenhoitajalta, alakoulu: Sari Nieminen, 050 592 9787, yläkoulu ja lukio: Johanna Ahjotuli, 0400 193 691 (rokotus silloin koululla tai terveysasemalla neuvolassa kuten aikuisten rokotuksetkin) tai koronarokotusnumerosta (rokotus silloin terveysasemalla neuvolassa kuten aikuisten rokotuksetkin).

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan. Rokotus voi olla koulullasi tai aikuisten rokotuspisteessä, joka on yleensä terveysasemalla neuvolan tiloissa.

Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.

Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.