Näyt­tä­vä maa­merk­ki ohi­kul­ki­joil­le – Iijoen sillan va­lo­teos uudessa aloi­tuk­ses­sa

Havainnekuva valotaideteoksesta, jonka toteuttaminen on vielä alkutekijöissään lähinnä eurojen puutteen takia. Havainnekuva kevyen liikenteen väylän suunnalta.
Havainnekuva valotaideteoksesta, jonka toteuttaminen on vielä alkutekijöissään lähinnä eurojen puutteen takia.
Havainnekuva valotaideteoksesta, jonka toteuttaminen on vielä alkutekijöissään lähinnä eurojen puutteen takia.
Kuva: Havainnekuva Arkkitehdit M3 oy

Kuusamontien uudistetulle sillalle suunniteltu valotaideteos on lähdössä toiselle kierrokselle. Ensimmäinen, vuosi sitten käyty tarjouskierros tyssäsi rahoittajien mielestä liian korkeisiin kustannuksiin.

Alkuperäinen kustannusarvio oli noin 83 000 euroa. Se suunniteltiin katettavaksi puoliksi Pudasjärven kaupungin ja ely-keskuksen kesken.

Kesäkuussa selville saatujen urakkatarjousten jälkeen hinta oli kihahtanut yli kaksinkertaiseksi. Kaupunginhallitus päätti siiloin, että lisärahaa ei hankkeelle tipu eikä sitä toteuteta.

Nyt valohanke on otettu uudestaan esille. Ely-keskuksen tienpidonsuunnittelun yhteyspäällikkö Risto Leppänen kertoi suunnitelmia kevennetyn.

Kustannusten hillitsemiseksi ely-keskus on myös kytkemässä hanketta yhteen kahden pohjoisen maakunnan alueen tievalaistusurakoihin toiveena saada kustannukset pienemmiksi.

Pudasjärven kaupunginhallitus päätti viime viikolla lähteä mukaan enintään 50 000 eurolla. Se katsoo, että itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi ja Pudasjärven imagon hirsiteollisuuskaupunkina kohottamiseksi olisi näyttävä maamerkki ohikulkijoille ja paikallisillekin tarpeen.

Ely-keskuksen mukaan nykyisen kustannusarvion mukainen hanke voitaisiin toteuttaa, mutta suurempaan rahalliseen satsauksen ei osapuolilla näillä näkymin ole valmiutta.

Kevennetystä suunnitelmasta on jätetty pois sillan valaisinpylväiden uusiminen. Nyt vanhoihin asennettaisiin modernin tyyliset valaisimet.

Itse valotaideteoksen suunnitelma on arkkitehti ja valaistussuunnittelija Henrika Pihlajaniemen työtä. Hän suunnitteli muutama vuosi sitten seurakunnalle valaisimet ja valaistuksen kirkonmäelle.

Suunnitelman mukaan asennetaan sillan betonisen meluvallin päälle teräksiselle jalustalle ilkivallankin kestävät kirkkaat polykarbonaattiputket, joiden sisälle tulee sarja opaloituja akryyliputkia.

Jokaiseen putken alle tulee älykkäällä järjestelmällä ohjattava RGBW-ledvalaisin. Niillä saadaan aikaan ylöspäin suunnattu sekä valkoinen että värillinen erisävyinen valaistus.

Valotaideteoksen valaisinten kunnossapito olisi ely-keskuksen vastuulla. Järjestelmän ohjaus ja sen kunnossapito tulisi kaupungin huoleksi. Sähkölaskun maksaisi ely-keskus, jonka ohjausjärjestelmän kautta sillan muuta valaistusta säädellään.

Mikäli kustannukset pysyvät kurissa, olisi valotaideteoksen teko ohjelmassa ensi kesänä.

Mikäli kustannukset pysyvät kurissa, olisi valotaideteoksen teko ohjelmassa ensi kesänä. Ely-keskus hoitaisi silloin hankkeen kilpailuttamisen ja rakennuttamisen.