Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

NÄIHIN AIKOIHIN: Näihin ai­koi­hin 13: Tulva vei tuo­ma­ri­ko­pin, nätti karhu ilah­dut­ti pi­ha­pii­ris­sä – mutta mitä tehdään pi­le­tos­suil­la?

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Mitä ko­ro­na-ajan jäl­keen? – "Pi­täi­si alkaa ajat­te­le­maan, että miten ihmiset voivat"

-
Kuva: Martta Oinas-Panuma

On tässä toista vuotta seurattu ja varottu koronavirusta neuvojen mukaan. Alkaa tuntua ahdistavalta, että jos ei sittenkään ala selvää parannusta tulemaan tai jos tulee meille, niin miten tulee leviämisiä muualta.

On tuntunut merkilliseltä seurata, kuinka hillutaan. Monen mielestä pitäisi aukoa noita ja näitä paikkoja, missä on tartuntojen vaara erittäin suuri, vaikka vähän on helpottamaan päinkin.

Rahamaailma ei näytä tässäkään vakavassa asiassa niinkään ajattelevan ihmisiä vaan sitä, miten pyörii bisnekset. Painostus asiantuntijoita ja valtakunnan päättäjiä kohtaan on armotonta. Asiantuntijat ja päättäjät ovat kuitenkin muun asioiden hoidon lisäksi hoitaneet koronan aiheuttamat hommat erittäin hyvin, kun otetaan huomioon, että eipä siihen ole ollut valmista sapluunaa kenelläkään.

Eikä tauti ilmoittele etukäteen tekstarilla, että olen tulossa taas jonnekin.

Niin siitä koronan jälkeisestä ajasta sananen. Vielä ei ole paljon tietoa tulevasta. Asiat voivat vähän valaistua, kun saa sen yleiskuvan, että minkä verran saadaan yritystukia jatkossakin. Miten pärjäämme, kun rahat loppuvat ja velkaakaan ei saisi ottaa?

Mutta allekirjoittaneen mielestä pitäisi alkaa ajattelemaan, että miten ihmiset voivat ja minkälaisia jälkijuttuja mahdollisesti meihin kaikkiin korona-aika tiedostamattakin voi saada aikaan ja vaikuttaa pitemmälläkin aikajänteellä.

Ihmiset ovat joutuneet asumaan pienissä ympyröissä päivästä toiseen eikä paljon toisten ihmisten kontakteja ole ollut. Parisuhteet ja kaverisuhteetkin ovat varmaan olleet koetuksella. Se on ehkä kysynyt henkistä kanttia normaalia enemmän.

Mutta me tavalliset ihmiset luotamme terveysalan ammattilaisiin ja toivomme, että he jaksavat suoriutua lopunpuoleisen rokotushomman ja saisivat vähän huokaisun paikkaa.

Mutta kevät on edennyt kohtalaisen nopeasti ja ulkoiluilmat ovat mainiot. Toivotan virkeitä reippailukelejä, valoahan on riittämiin.

Erkki Honkanen