Metsät ja hir­si­ra­ken­ta­mi­nen kiin­nos­ta­vat Pu­das­jär­vel­lä vie­rai­le­via – ja saat­ta­vat ai­heut­taa ka­teut­ta­kin

Kortepalon rauduskoivikko on ollut monen Osaran aukeille tehdyn metsäretken kohde. Siellä nähdään puun kasvavan metsäammattilaisten toimista huolimatta. Jorma Kouva sai esitellä kotikylällään entisen työnantajansa Metsähallituksen metsiä metsäpäättäjille viime viikolla.
Kortepalon rauduskoivikko on ollut monen Osaran aukeille tehdyn metsäretken kohde. Siellä nähdään puun kasvavan metsäammattilaisten toimista huolimatta.
Kortepalon rauduskoivikko on ollut monen Osaran aukeille tehdyn metsäretken kohde. Siellä nähdään puun kasvavan metsäammattilaisten toimista huolimatta.
Kuva: Toivo Kiminki

Itsenäisyyden juhlavuosi käänsi Maa- ja metsätaloustuottajien metsäpäättäjien jokavuotisen retkeilyn suunnan kohti Pudasjärveä ja Kouvaa. MTK:n metsävaltuuskunnan kaakkoissuomalainen jäsen Annukka Kimmo kertoi alkuperäisen suunnitelman olleen matka ulkomaille.

– Myös järjestön oman satavuotisjuhlan takia päätimme pysyä kotimaassa. Joku heitti ajatuksen retkeillä jossain pohjoisessa. Pian heräsi kiinnostus paljon puhuttuihin Osaran aukeisiin.

Myös Pudasjärvellä virinnyt julkinen hirsirakentaminen oli merkittävä seikka, kun tutustumiskohteesta päätettiin. Retkeilyn työosio, metsäjohtokunnan kokous, järjestettiin Iso-Syötteen tunturihotellissa.

Pudasjärven metsänhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Matti Alatalo naurahti itsekin olevansa vasta toista kertaa Osaran aukeisiin tutustumassa. Edellinen oli opintojen yhteydessä 1990-luvun vaihteessa.

Alatalo oli tyytyväinen arvovaltaisten päättäjien saamiseen Pudasjärvelle. Ihan yllätyksenä hän ei sitä pitänyt, sillä monissa alan kokouksissa hän ja muut pudasjärveläiset ovat huomanneet hirsirakentamisen kiinnostavan kovasti.

– Kyllä nyt saamme viestiä menemään siitä, että metsistä me täällä Pudasjärvellä paljolti elämme. Positiivisen tuntuinen kokemus tämä on itsellenikin ollut.

Hirsikampuksen ja muiden uusien hirsirakennusten lisäksi arvovaltainen vierasjoukko pistäytyi Kontiotuotteella ja Profinilla

Saatiinpa heidät perehtymään maastokohteella hirvituhoihinkin, totesi tyytyväinen toiminnanjohtaja Antti Härkönen metsänhoitoyhdistyksestä.

– Ei se ainakaan pahasta ollut, ainakin hirvituhoista saatiin keskustelua viriämään.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola kiitteli retken järjestäjiä hyvin valituista käyntikohteista. Hän nosti Kouvan seminaarissa esille myös kuntien roolin metsien hoidon edistäjänä metsänomistajien ikääntymisen aiheuttamassa muutoksessa.

Kaupunginjohtaja Tomi Timonen kertoi Pudasjärvellä jo perustetun yhteismetsän, johon kaupunki on laittanut omia maitaan mukaan. Hän myönsi maanomistuksen hajanaisuuden olevan ongelma kuntienkin kannalta.

Pölkky Metsän metsäpäällikkö Hannu Virranniemi myönsi olevansa kateellinen pudasjärveläisille. Hän kertoi kuusamolaisesta päätöksenteosta jäähallin tarjouskilpailun aikana.

– Lobbaamalla saatiin tarjouskilpailuun maininta, että puusta tehty saisi olla muita vaihtoehtoja kalliimpikin. Mutta kun päätöksestä valitettiin, säikähdettiin valituksen käsittelyaikaa ja tilattiin peltihalli. Eihän nyt Pallo-Karhut voineet vuotta-kahta halliaan odottaa!

Joku heitti ajatuksen retkeillä jossain pohjoisessa. Pian heräsi kiinnostus paljon puhuttuihin Osaran aukeisiin.
Nyt saamme viestiä menemään siitä, että metsistä me täällä Pudasjärvellä paljolti elämme.