LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Mari Kälkäjä siirtyi keit­tiön ja navetan väliltä po­li­tiik­kaan – val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­ja ar­vos­taa avoi­muut­ta

–¿Vuonna 2001 ostimme tämän Markon kotitilan. Siitä asti olen ollut yrittäjänä, Kälkäjä laskee ja pitää yrittäjyyttä hänelle luontaisena. 1990-luvulla Kälkäjä työskenteli Pudasjärven johtavana lomittajana ja oli useamman kerran äitiyslomalla. Lapsia perheeseen on syntynyt yhteensä seitsemän. Perhe on Kälkäjälle elämän tärkein asia. –¿Olen iloinen siitä, että olen saanut hoitaa lapset kotona yhdessä mieheni kanssa vuorotellen menojen mukaan. Nelihenkisessä sisarusparvessa kasvanut Kälkäjä sai viettää aktiivisen lapsuuden ja nuoruuden.  –¿Minulla oli aina paljon harrastuksia ja menemisiä. Yhtenä tärkeimmistä oli hevosharrastus, joka minut tänne Pudasjärvelle toikin. Mari Käljä kuvailee itseään sosiaaliseksi erakoksi. Lyopsykarjaa tilalla ei enää ole, mutta tonkat ovat käytössä, niillä kuljetetaan lampaille vettä.
–¿Vuonna 2001 ostimme tämän Markon kotitilan. Siitä asti olen ollut yrittäjänä, Kälkäjä laskee ja pitää yrittäjyyttä hänelle luontaisena. 1990-luvulla Kälkäjä työskenteli Pudasjärven johtavana lomittajana ja oli useamman kerran äitiyslomalla. Lapsia perheeseen on syntynyt yhteensä seitsemän. Perhe on Kälkäjälle elämän tärkein asia. –¿Olen iloinen siitä, että olen saanut hoitaa lapset kotona yhdessä mieheni kanssa vuorotellen menojen mukaan.
–¿Vuonna 2001 ostimme tämän Markon kotitilan. Siitä asti olen ollut yrittäjänä, Kälkäjä laskee ja pitää yrittäjyyttä hänelle luontaisena. 1990-luvulla Kälkäjä työskenteli Pudasjärven johtavana lomittajana ja oli useamman kerran äitiyslomalla. Lapsia perheeseen on syntynyt yhteensä seitsemän. Perhe on Kälkäjälle elämän tärkein asia. –¿Olen iloinen siitä, että olen saanut hoitaa lapset kotona yhdessä mieheni kanssa vuorotellen menojen mukaan.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

– Kyllä nämä isäntää paremmin uskovat, Mari Kälkäjä nauraa kotonaan Kuivikon tilalla Ritvan kylässä Aittojärvellä.

Rehusangon rohinan kuulleessaan uskovat lampaat tilan emäntääkin, sillä koko lauma laukkaa aidan laitamille katsomaan, onko todellakin tarjolla jotain.

Vielä muutama vuosi sitten Kuivikon pelloilla laidunsi lypsykarjaa. Sittemmin lehmät vaihtuivat pienempiin ja villaisempiin kotieläimiin.

– Siitä vapautui lisää aikaa myös muuhun toimintaan, tilaa miehensä Markon kanssa vuodesta 2001 viljellyt Mari muistelee.

Kälkäjä ajautui mukaan politiikkaan vuoden 2008 kuntavaalien alla, kun maitoauton kuljettaja Jukka Kuha oli jättänyt maitotankin päälle lapun, missä kehotettiin lähtemään ehdokkaaksi. Kälkäjä katseli lappua ja mietti, pitäisikö asettua ehdolle – asettuihan hän ja sai vaaleissa ensikertalaiseksi mukavan äänimäärän, 53 ääntä, ja varasijan.

Siitä lähtien nainen on ollut tuttu näky Pudasjärven politiikan piirissä ja aktiivinen toimija keskustapuolueessa.

– Silloin sovittiin miehen kanssa, että voin kulkea kokouksissa, kunhan lypsyllä olen paikalla. Se mistä leipä tulee, ei saa kärsiä.

Puoluevalintana keskusta oli Kälkäjälle luonteva maatilan elämän kautta. Aktiiviselle MTK:n jäsenelle monet puolueen toimijat olivat jo entuudestaan tuttuja.

Verenperintöjä keskustalaisuus ei ollut, sillä Rovaniemellä kaupunkilaisperheessä varttuneen Kälkäjän lähipiirissä on oltu pikemminkin vasemmalle kallellaan. Koko perheellä on politiikkaa seurattu ja aiheista keskusteltu.

– Toinen pappa oli kova kommunisti ja ramppasi Neuvostoliitossa. Toinen pappa oli puolestaan SMP:n kannattaja.

Kälkäjälle itselleen päällimmäisin syy politiikassa mukana olemiseen on vahva halu vaikuttaa:

– Haluan viedä asioita eteenpäin. Tykkään, että hommat hoidetaan ja heti.

Hänen mukaansa asioita saa käännettyä parempaan suuntaan vain toimimalla. Käytännössä se tarkoittaa aktiivista järjestötyötä.

– Mitään ei ole, jos ei ole järjestötyötä. Tykkään siitä kovasti, vaikka joissain muissa asioissa olisinkin välillä vähän pötkylä, Kälkäjä nauraa.

Kälkäjälle itselleen päällimmäisin syy politiikassa mukana olemiseen on vahva halu vaikuttaa.

Kälkäjä ei ollut ehdolla kuntavaaleissa syksyllä 2012, mutta toimi silloinkin aktiivisesti puolueen paikallisjärjestössä puheenjohtajana.

Uuden askeleen politiikan maailmassa hän otti talvella 2015, kun taivalkoskelainen Niilo Keränen pyysi häntä vaalipäällikökseen. Kaksikko ei edes tuntenut toisiaan entuudestaan, mutta yhteinen sävel soi heti.

– Pyyntö tuli ihan yhtäkkiä. Olin siinä opiskellut ja suunnitellut omaa yritystoimintaa, mutta Niilon ehdotukseen vastasin melko nopeasti kyllä.

Vaalityön tuloksena Keränen nousi takaisin eduskuntaan, ja Kälkäjä toimii nykyään hänen avustajanaan.

– Ei tällaista olisi osannut itse suunnitella muutama vuosi sitten, kun lehmät laitettiin pois. Kyllä elämä on minua kuljettanut.

Kälkäjän mukaan työ on mielenkiintoista; ennen ”keittiön ja navetan väliä” kulkeneen naisen maailma on viime vuosina avartunut merkittävästi.

Pudasjärven uusi kuntastrategia toimii päättäjien ohjenuorana.
Pudasjärven uusi kuntastrategia toimii päättäjien ohjenuorana.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Kälkäjä kuvailee itseään sosiaaliseksi erakoksi.

– Olen luonteeltani kärsimätön, äkkipikainen ja varmaan välillä ärsyttäväkin. Luonne on kyllä tasoittunut paljon vuosien aikana.

Omista luonnehdinnoistaan riippumatta tukijoita ja ystäviä naisella on laajasti. Sen kertoo kevään 2017 kuntavaalien tulos, 201 ääntä, mikä oli toiseksi eniten koko Pudasjärvellä. Äänimäärä yllätti:

– Sellaista reilua 100 ääntä moni arveli.

Kälkäjän mukaan yhtenä menestyksen avaimena oli hyvä vaalityö. Kampanjaa tehtiin monin tavoin ja äänestäjiä kohdattiin aidosti eri tilaisuuksissa. Toisena päätekijänä hän pitää avoimuutta:

– Haluamme olla avoimia äänestäjille. Arvostan avoimuutta.

Arvostan avoimuutta.

Kun puheenjohtajien paikkoja alettiin jakaa, oli selvää, että äänikuningattaret, Anni-Inkeri Törmänen (212 ääntä) ja Mari Kälkäjä (201) ansaitsevat piikkipaikat.

Kälkäjä pitää valtuuston puheenjohtajuutta enemmän ”omana juttunaan” kuin hallituksen johtamista, vaikka myöntää, että kipuili hetken aikaa hallituksen puheenjohtajuudesta, joka meni Törmäselle. Päätökset olivat yksimielisiä:

– Jako meni hyvin, eikä meidän naisten paikkoja kyseenalaistettu missään vaiheessa. Meillä on Anni-Inkerin kanssa hyvä tiimi.

Kälkäjän mielestä kausi on lähtenyt hyvin vauhtiin. Pari valtuuston kokousta nuijinut puheenjohtaja tietää, että työ tehdään jo etukäteen eri ryhmissä ja yhteistyössä virkamiesten kanssa.

Alussa on toki ollut runsaasti asioihin perehtymistä ja valmistautumista. Velvollisuuksia on monenlaisia puheiden pitämisestä edustamiseen ja taustatyöstä kuntalaisten kuulemiseen.

– Päivät täyttyvät politiikasta. Sunnuntaina vietetään perhepäivää, ja joka päivä yritän urheilla. Se rauhoittaa mieltä ja pitää minut tasapainossa.

Sivukylällä asuvalle vastuullisten luottamustoimien harjoittaminen vaatii paljon ajamista ja aikataulutusta. Varsinaisesti puheenjohtajuuden myötä tullut työmäärä ei ole Kälkäjää silti yllättänyt.

– Olin varautunut siihen, mutta ei tämä onnistuisi, jos olisi vielä karjaa tai olisin vieraalla töissä. Kulkemista on niin paljon. Kansanedustajan avustajan työtä teen pääosin kotona ja kerran kuussa käyn Helsingissä, puheenjohtaja kertaa kalenteriaan.

Kälkäjän mielestä Pudasjärvi kulkee oikeaan suuntaan:

– Usko on vahvistunut ja apatiasta on päästy. Kovasti tehdään töitä sen eteen, mihin on sitouduttu, Kälkäjä viittaa uuden kuntastrategian tavoitteisiin yritysten, työpaikkojen ja väestön määrän kasvusta.

– Ennen Hirsikampusta aikaa meni ongelmien ratkomiseen. Nyt päästään aitoon kehittämiseen ja se nähdään toimintana.

Kälkäjä pitää siitä, että kuntalaiset ottavat häneen yhteyttä.

– Se on palkitsevaa, että voin vaikuttaa niin pieniin kuin isoihin asioihin. Vien viestiä eteenpäin.

Puheenjohtajan mielestä oma aktiivisuus ratkaisee paljon.

– Valtaa on niin paljon kuin sitä osaa käyttää.

Mari Kälkäjä

45-vuotias maaseutuyrittäjä, kansanedustajan avustaja.

Koulutukseltaan karjatalousteknikko, maatalouteen liittyviä kursseja, kotityöpalvelututkinto, taksiyrittäjän- ja kuljettajan kelpoisuus.

Muutti Rovaniemeltä Pudasjärvellä 28 vuotta sitten opiskelemaan maatalousoppilaitokseen hevosharrastuksen innoittamana ja tapasi siellä miehensä.

Perheeseen kuuluvat mies, 7 lasta, 2 lastenlasta.

Keskustan valtuutettu ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Harrastuksina lenkkeily ja järjestötoiminta.