Kulttuuristipendi: Pe­rik­sian­ta­mat­to­muus pal­kit­tiin: Pu­das­jär­ven kult­tuu­ri­sti­pen­di tai­tei­li­ja Kari Tyk­ky­läi­sel­le – "Teh­dään Pu­das­jär­ves­tä kult­tuu­ri­kau­pun­ki!"

Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Mai­nioi­ta koh­taa­mi­sia mark­ki­noil­la – Pu­das­jär­vel­lä ei sai­ras­te­ta saa­mat­to­muut­ta

Pudasjärvi

Kansanedustaja Juha Pylväs tervehtimässä keskustaväkeä markkinateltalla. Projektipäällikkö Mira Kolmonen, yhteisövaliokunnan varapuheenjohtaja Sointu Veivo ja järjestöyhdyshenkilö  Sinikka Mosorin markinoilla kaupungin teltalla.
Kansanedustaja Juha Pylväs tervehtimässä keskustaväkeä markkinateltalla.
Kansanedustaja Juha Pylväs tervehtimässä keskustaväkeä markkinateltalla.
Kuva: Sointu Veivo

Pudasjärvellä ei sairasteta saamattomuutta. Viime viikonlopun Pudasjärven Markkinat lukuisine myynti- ja esittelytelttoineen ja aktiivisine toimitsijoineen vahvistivat positiivisen toimeliaisuuden diagnoosin. Paikkakunnan yrittäjät, puheenjohtajansa Heimo Turusen ja yhteistyökumppaniensa kanssa ansaitsevat komean hatun noston tapahtuman puitteiden sujuvasta järjestämisestä.

Yhteisövaliokunnan varapuheenjohtajan ominaisuudessa sain toimia kaupungin virkaihmisten ja toisten luottamushenkilöiden kanssa kaupungin esittelypisteessä. Yhtenä tärkeimpänä ihmisten kohtaamistyönä teimme markkinavieraille mielipidekyselyn Pudasjärvellä viihtymiseen, asumiseen ja matkailuun liittyen.

Samassa yhteydessä oli hienoa kuunnella ihmisten mielipiteitä ja kehittämisideoita moniin koko kuntaa koskeviin asioihin. Itselleni muodostui vahva käsitys siitä, että Pudasjärveä kokonaisuudessaan pidetään mainiona paikkana asua ja toimia. Huomattava määrä ihmisistä suosittelisi kaupunkiamme muuttohalukkaille uudeksi asuinpaikaksi.

Kyläyhdistysten, järjestöjen ja muiden paikkakunnalla toimivien tahojen teltoilla saattoi aistia railakkaan energisyyden, tulevaisuuteen suuntaavan puheen ja tekemisen halukkuuden. Kylien edustajat kertoivat mieluusti oman alueensa tilanteesta ja tulevista toimista. Useissa teltoissa oli mukana nuoria paikkakuntalaisia, mikä kuvastaa kaivattua jatkuvuuden uskoa ja yhteisöllisyyden merkitystä.

Seurakunnan teltalla ehdin vain piipahtaa luottamushenkilöedustajana. Näillä pikavisiiteillä ja niiden jälkeen ehdin kuunnella seurakunnan toimintaan liittyviä rakentavia mielipiteitä, joita on ilo viedä eteenpäin.

Kuluvan vuoden marraskuun seurakuntavaalit herättivät keskustelua. Seurakunnan toiminta koskettaa ja kiinnostaa kuntalaisia, joten haluan uskoa, että ihmiset saapuvat suurella joukolla äänestämään syksyllä uudet valtuutetut työhönsä.

Markkinoiden asia- ja tiedon jakamisosuuden hoitivat molempien päivien markkinapuheenpitäjät. Juontaja Martta Oinas-Panuman luotsaamana muutkin alojensa asiantuntijat pääsivät kertomaan painavia asioita markkinavieraille. Perienteisestä musiikillisesta ja muusta ilottelusta sai markkinakansa nauttia asioidessaan myyntikojuissa ja nauttiessaan markkinaruoka- ja kahvitarjonnasta.

Mieltäni ilahdutti ja kunnioitusta herätti markkinoille saapuneet / saapumiseen autetut ikäihmiset ja muut kanssakulkijan apua tarvitsevat ihmiset. Tällainen auttaminen ja nautittavan kokemuksen mahdollistamien toiselle ihmiselle on mittaamattoman kiitoksen arvoinen asia avustajahenkilölle.

Parasta kaikessa markkinahumussa oli ihmisten aito, pirskahteleva iloisuus, riemulliset toistensa tapaamiset, rohkeat lähestymiset erilaisten asioiden tiimoilta, yhdessä tekemisen näyttäminen ja toteutus, nuorten ja lasten mukanaolo, jännittävät markkina-arvonnat sekä tietenkin vuoden 2022 merkkihenkilön julistaminen.

Isot onnittelut yritysneuvoja Auvo Turpeinen!

Sointu VeivoYhteisövaliokunnan varapuheenjohtaja