Vauvat: Pu­das­jär­ven vuoden en­sim­mäi­nen vauva syntyi etu­ajas­sa – Vä­hä­kuo­puk­sen per­hees­sä iloi­taan pik­ku­vel­jes­tä

Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Maa­ta­lou­den älykäs alasajo

Pudasjärvi

-
Kuva: Mirka Väyrynen

Eduskunnan kyselytunnilla 17.2.2022 maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) tiivisti maatalouden ahdinkoa koskevassa keskustelussa ytimekkäästi olennaisen: huoltovarmuus ja omavaraisuus on itsenäisen valtion yksi keskeisimpiä tunnusmerkkejä. Ministeri oli valmis julistamaan myös maatalouden hätätilan, kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (ps) sitä kysyessä. Julistaa voidaan mitä hyvänsä, mutta kauniit puheet ja korulauseet eivät Suomen maataloutta pelasta. Keskuskaupat hurjine voittoineen eivät ole ainoita syyllisiä, vaikka piinapenkkiin ne mielellään istutetaankin ja jokaisen on niiden suuntaan helppo sormella osoittaa. Fakta on se, että pohjana kaikelle ovat poliittiset päätökset: minkälaista toimintaa tuetaan, mihin kannustetaan, mistä palkitaan ja toisin päin, mistä sanktioidaan. Mikä on se arvopohja, jonka päälle rakennetaan?

Teknologian Tutkimuskeskus VTT on yksi Euroopan johtavista tutkimuslaitoksista, jonka omistaa Suomen valtio. VTT:n tehtävänä on edistää tutkimuksen ja teknologian hyödyntämistä ja kaupallistamista elinkeinoelämässä ja yhteiskunnassa. Esittelyteksti VTT:n nettisivuilla on lähes hurmoksellinen: ”Käännämme tieteen ja teknologian avulla suuria globaaleja haasteita yritysten ja yhteiskunnan kestäväksi kasvuksi. Tuomme yhteen ihmiset, yritykset, tieteen ja teknologian ratkaistaksemme aikamme suurimpia haasteita. Näin luomme kestävää kasvua, työpaikkoja ja hyvinvointia ja tuomme eksponentiaalista toivoa maailmaan.” Vähähiilisen ja älykkään liikenteen, hiilineutraalin ja älykkään energiajärjestelmän ja monen muun ohella VTT linjaa myös kestävästä ja älykkäästä elintarviketuotannosta.

Maakuntahallitus käsitteli kokouksessaan marraskuussa Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelmaa vuosille 2022–2025. Yli viisikymmentäsivuinen ohjelma on monelta osin täyttä asiaa ja pääosin sen takana on helppo olla. Maakuntaohjelmassa on oma osuutensa myös uudistuvalle maataloudelle, jonka yhteydessä nostetaan esiin termi ”älykäs elintarviketuotanto”. Äkkiseltään luettuna termi nostaa pintaan positiivisia mielikuvia, mutta sen taakse kätkeytyy melkoinen kokonaisuus.

Kyseisessä maakuntahallituksen kokouksessa tein esityksen termin poistamiseksi seuraavin perusteluin: ”Älykäs elintarviketuotanto tarkoittaa monen muun ohella myös ”ruokaa ilman peltoja”. Eläinperäiselle raaka-aineelle, erityisesti karjalihalle, etsitään vaihtoehtoisia ratkaisuja muun muassa hyönteistuotannosta ja kasviproteiineista, siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon on myös oleellinen asia. Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy on julkaissut tiekartan kohti uutta elintarviketuotantoa, johon on kirjattu tiekartta muutospolkuineen kohti älykästä elintarviketuotantoa. Tiekartassa todetaan, että kasvisvaihtoehtojen lisäksi uudet ruuantuotantoteknologiat ja biotekninen tuotanto korvaavat tulevaisuudessa mitä suuremmassa määrin nykyistä elintarviketuotantoa. Tämä voidaan perustellusti nähdä uhkakuvana lihan- ja maidontuotannolle ja kehityskulkuna kohti näiden alojen alasajoa.”

Oletko sinä valmis lähitulevaisuudessa syömään 3D tulostettua tai laboratoriotuotettua ruokaa? Tuorein asiaan liittyvä uutinen on VTT:n nettisivuilla 12.1.2022, jossa kerrotaan, miten mikrobeilla tuotetut rasvat avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja mahdollistavat lopulta laajamittaisen ruokavalion muutoksen eläinperäisistä elintarvikkeista kasvipohjaisiin ja bioteknisesti tuotettuihin ainesosiin ja elintarvikkeisiin**. Toisin sanoen, tarkoituksena on muuttaa kuluttajien ruokavaliota niin, että liha korvataan mikrobeilla tuotetuilla rasvoilla. Perussuomalaisten maakuntavaltuustoryhmä teki esityksen termin poistamiseksi maakuntaohjelmasta myös maakuntavaltuuston kokouksessa joulukuussa. Yllättävää kyllä, perussuomalaiset jäivät esityksensä kanssa yksin. Ilmeisesti muut puolueet ovat valmiita älykkäästi ajamaan maataloutemme alas.

Mirka Väyrynenmaatalousyrittäjä, Pudasjärvi maakuntavaltuutettu, perussuomalaiset