Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Iijoki: Tärkeä etappi saa­vu­tet­tu Iijoen vael­lus­ka­la­kan­to­jen el­vyt­tä­mi­ses­sä – "Määrät ovat vielä pieniä, mutta jostain pitää aloit­taa"

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kuinka monella on koira tai kissa ja mitkä ovat niiden suo­si­tuim­mat nimet? – Hir­si­kam­puk­sen kou­lu­lais­ten suuri koira- ja kis­sa­tut­ki­mus pal­jas­taa paljon tietoa pu­das­jär­ve­läis­ten lem­mi­keis­tä, katso kuvat su­loi­sis­ta rap­su­tel­ta­vis­ta

Hirsikampuksen yhdeksäsluokkalaisten tekemästä suuresta koira- ja kissatutkimuksesta selviää tietoa muun muassa pudasjärveläisten suosimista koiraroduista ja kissojen väreistä ja ennen kaikkea se, että pudasjärveläiset rakastavat lemmikkejään.

Aava on monirotuinen seurakoira, josta löytyy useita eri rotuja. Aavassa on laivakoiraa, perhoskoiraa, mäyräkoiraa, tiipetinspanielia ja shih tzua.
Aava on monirotuinen seurakoira, josta löytyy useita eri rotuja. Aavassa on laivakoiraa, perhoskoiraa, mäyräkoiraa, tiipetinspanielia ja shih tzua.
Kuva: Ella Saarinen

Hirsikampuksen yhdeksännen luokan oppilaat ja biologian ja maantiedon opettaja Jaana Jurvansuu tekivät tutkimuksen pudasjärveläisten lapsiperheiden kissoista ja koirista. Hirsikampuksen oppilaille suunniteltiin sopivia kysymyksiä muun muassa lemmikkikoirien roduista ja kissojen väreistä.

Lähes kaikki oppilaat vastasivat kysymyksiin; yhteensä vastauksia saatiin 335. Ennen tulosten analysointia poistettiin selvästi samasta perheestä tulleet ylimääräiset vastaukset, minkä jälkeen jäi 264 erilaista tutkimukseen soveltuvaa vastausta.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan lemmikin omistaminen on yleisintä juuri meidän tutkimuskohteessa eli lapsiperheissä: vuonna 2016 Suomen lapsiperheistä 35–37 % omisti koiran ja 18–27 % kissan. Oma tutkimuksemme osoitti, että 53 % Hirsikampuksen lapsiperheistä omisti koiran ja 20 % omisti kissan. Koiraperheiden osuus on siis Pudasjärvellä huomattavasti suurempi kuin Suomessa keskimäärin.

Kun tarkasteltiin lemmikkien omistamisen maantieteellisiä eroja, huomattiin, että Pudasjärven keskustasta poispäin kissa- ja koiraperheiden osuudet nousevat alueilla, joilla metsät lisääntyvät ja tiet ja talot vähenevät. Karttakuva havainnollistaa tätä. Kurenalla 53 %:ia lapsiperheistä omistaa koiran, kissan tai kummatkin.

Pudasjärvi-Jonku alueella koiran- ja kissanomistajia on 56 %, ja kylissä tämä luku nousee jopa 78 %:iin. Voi olla, että ihmiset, jotka ovat hyviä eläinten kanssa ja omistavat lemmikkejä, asuvat mieluummin kylissä tai metsäalueilla, missä kissoilla ja koirilla on enemmän vapaata ja turvallista tilaa ulkoilla.

Katso kuvia koirista:

Jepessä on useampaa Pudasjärvellä suosittua rotua mm. suomenpystykorvaa, suomenlapinkoiraa ja norjanharmaatahirvikoiraa. Dixie on 6-vuotias samojedin koira. Oskun rotu, suomenajokoira, on yksi suosituimmista Hirsikampuksen perheissä Koda on 3-vuotias malamuutti. Mila ja Bea edustavat kahta Pudasjärven suosituinta koirarotuja, jämtlanninpystykorvaa ja suomenpystykorvaa. Rekku on 3 kuukautta vanha beagle. Isla-dalmatialainen on pirteä seurakoira.
Jepessä on useampaa Pudasjärvellä suosittua rotua mm. suomenpystykorvaa, suomenlapinkoiraa ja norjanharmaatahirvikoiraa.
Jepessä on useampaa Pudasjärvellä suosittua rotua mm. suomenpystykorvaa, suomenlapinkoiraa ja norjanharmaatahirvikoiraa.
Kuva: Oona Timonen-Nissi

Kennelliiton tänä vuonna teettämän tutkimuksen mukaan 80 % Suomen noin 800 000 koirasta on rotukoiria. Hirsikampuksen koululaisten koirista 78 % oli rotukoiria ja eri rotuja oli 48. Kuusi yleisintä koirarotua olivat jämtlanninpystykorva (12 %), suomenpystykorva (9 %), bordercollie (4 %), suomenajokoira (4 %), saksanpaimenkoira (4 %) ja suomenlapinkoira (3 %).

Jämptlanninpystykorvien suosio johtuu osaksi siitä, että joissain perheissä on useampi “jämtti”. Huomionarvoista on, että kuudesta yleisimmästä rodusta puolet oli kotimaisia, esimerkiksi kansalliskoiramme suomenpystykorva oli toiseksi yleisin.

Suosituimmat rodut ovat selkeästi sekä käyttö- että seurakoiria ja melkein puolet (48 %) vastanneista kertoikin, että perheen koira on hankittu harrastustarkoitukseen.

Hirsikampuksen lapsiperheiden koirista 22 % oli moni- tai sekarotuisia. Monirotuisten koirien vanhempien rodut tiedetään toisin kuin sekarotuisten koirien. Monet kyselyyn vastanneista osasivatkin nimetä koirassaan useampaa rotua. Monirotuisten ja sekarotuisten koirien suosio on lisääntynyt, koska ihmiset haluavat yksilöllisen lemmikin ja välttää rotujalostuksen tuomat ongelmat.

Hirsikampuksen koululaisten tekemä kyselytutkimus osoittaa, kuinka yleisiä koirat ja kissat ovat pudasjärveläisissä lapsiperheissä.
Hirsikampuksen koululaisten tekemä kyselytutkimus osoittaa, kuinka yleisiä koirat ja kissat ovat pudasjärveläisissä lapsiperheissä.
Kuva: Jaana Jurvansuu

Suosituimmat koirien nimet Pudasjärven lapsiperheissä olivat Bella ja Muru. Kumpaakin nimeä oli kuitenkin vain neljällä eri koiralla, joten pudasjärveläiset ovat kekseliäitä koiran nimien suhteen.

Hauskoja nimiä oli monella koiralla, kuten esimerkiksi Diesel, Löpö, Rommi, Nakki, Batman, Pörrö, Kirppu, Jäynä, Riesa, Synkkä ja Riemu.

Koronalemmikeistä eli lemmikeistä, jotka hankittiin seuraksi koronapandemian aikana, on puhuttu paljon. Hirsikampuksen lapsiperheiden koirien ikäjakauman perusteella ei voida sanoa, että Pudasjärven lapsiperheet olisivat hankkineet korona-aikana erityisen paljon koiria. Koirien keski-ikä oli vastausten perusteella noin viisi vuotta ja vanhimmat koirat olivat 13-vuotiaita.

Katso kuvia kissoista:

Sebastianin pääväri on tutkimuksemme kolmanneksi yleisin eli harmaa. Liinun pääväri harmaa on tutkimuksen mukaan kolmanneksi yleisin kissan väri. Hermannilla on Pudasjärven yleisin kissojen väri.
Sebastianin pääväri on tutkimuksemme kolmanneksi yleisin eli harmaa.
Sebastianin pääväri on tutkimuksemme kolmanneksi yleisin eli harmaa.
Kuva: Pasi Koivukangas

Tutkimuksen mukaan Hirsikampuksen lapsiperheet omistavat 68 kissaa. Tätä ei voi kuitenkaan verrata koko Suomen kissamäärään, sillä sitä ei tiedetä. Arviot vaihtelevat 600 000 ja 1 000 000 kissan välillä, mutta ennen kuin Ruokaviraston kissarekisteri avataan vuonna 2026, tarkkaa määrää on mahdotonta saada selville.

Pudasjärvellä kissojen pääväri, eli väri, jota kissan turkissa on eniten, on musta. Peräti 33% Pudasjärven lapsiperheiden kissoista on mustia. Kissoista toiseksi eniten on valkoisia (19,7%), kolmanneksi eniten harmaita (18,2%), neljänneksi eniten ruskeita (15,2%) ja viidenneksi eniten oransseja (13,6%).

Kissojen keski-ikä Pudasjärvellä on reilut 6-vuotta, mutta täältä löytyy jopa 17-vuotias kissa. Pudasjärveläisissä lapsiperheissä kissat ovat siis keskimääräisesti vanhempia kuin koirat.

80% kissoista liikkuu vapaana ulkona, kun taas 20% on sisäkissoja. Tämä voi johtua siitä, että kissat pyydystävät hiiriä ja muita haitallisia tuhoeläimiä. Lisäksi kissoista irtoaa karvoja, joita on työlästä siivota sisällä.

Suosituimmat kissan nimet Pudasjärvellä ovat Killi, Viiru ja Vili. Harvinaisempia nimiä ovat esimerkiksi Manteli, Pulla, Tilli, Sievä, Söpö ja Mau. Joillekin kissoille on annettu hauskan omaperäisiä nimiä, kuten Töötti, Vinku ja Ömppi.

Hirsikampuksen oppilaiden kyselytutkimuksen mukaan Viiru oli suosituin kissan nimi Pudasjärvellä. Tässä yksi Viiru-niminen kissa.
Hirsikampuksen oppilaiden kyselytutkimuksen mukaan Viiru oli suosituin kissan nimi Pudasjärvellä. Tässä yksi Viiru-niminen kissa.
Kuva: Jenna Konttila

Niin kuin monissa tutkimuksissa, myös meidän tutkimuksessamme on virhelähteitä, kuten epäselvät vastaukset sekä unohdetut lemmikkien iät, rodut ja asuinpaikat. Silti tuloksistamme selviää, että pudasjärveläiset rakastavat lemmikkejä.

Suomen Kennelliitto järjestää tänä vuonna kilpailun koiraystävällisimmästä kunnasta. Koska tuloksemme osoittavat Pudasjärvellä olevan erityisen paljon koiraperheitä, ehdotamme, että Pudasjärvi osallistuisi tähän kilpailuun. Uskomme Pudasjärven menestyvän hyvin.

Tutkimuksen tekivät Hirsikampuksen 9A, 9C, 9D ja 9E -luokkien oppilaat. Jutun kirjoittivat Zeynep Eren, Aukusti Viljamaa, Ella Saarinen ja Jaana Jurvansuu. Kiitämme Hirsikoulun oppilaita vastauksista ja lemmikkien kuvista ja Marjut Puhakkaa tekstin korjaamisesta.