Remontti: Puik­ka­rin allas avautuu vasta syk­syl­lä – re­mont­ti pit­kit­tyi ve­si­liu­ku­mäen läh­tö­ta­son ra­ken­tei­den ole­tet­tua huo­nom­man kunnon vuoksi

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kontion talvi näyttää hyvältä ja vienti pi­ris­tyy – uu­tuu­te­na mark­ki­noil­le pai­nu­ma­ton hirsi

Kontion näkymät ovat kirkastumassa, vienti vetää ja lomautuksia on voitu peruuttaa.
Kontion näkymät ovat kirkastumassa, vienti vetää ja lomautuksia on voitu peruuttaa.
Kuva: Toivo Kiminki

Kontiotuotteen hirsirakennusten vientikauppa on vetänyt viime aikoina sen verran hyvin, että tehtaan hirsilinjoja voidaan ajaa kahdessa vuorossa ainakin marras- ja joulukuun ajan.

Toimitusjohtaja Jalo Poijula kertoo, että lokakuulta alkaen toteutettuja lomautuksia voidaan nyt osittain peruuttaa. Talven näkymät näyttävät suotuisilta: Poijula odottaa Algeriaan alkuun saatujen kauppojen tuovan lisää töitä tehtaan väelle.

Haussa on myös vaativien kohteiden suunnitteluun kykeneviä rakennesuunnittelijoita Ouluun tai Pudasjärvelle. Poijula ottaisi uudet suunnittelijat mielellään Pudasjärvelle, sillä konttorilla on tilaa ja tehtaan läheisyys olisi tuntuva etu.

Kovassa vedossa oleva kaupunkien kerrostalorakentaminen tietää vaikeuksia juuri osaavien suunnittelijoiden saannissa, toimitusjohtaja harmittelee.

– Mutta tarve on selvä, vientiin ja varsinkin julkiseen rakentamiseen menevät hirsirakennukset ovat hyvin vaativia kohteita ja niiden kysyntään pitää maan suurimman pystyä vastaamaan.

Uusia kohteita on Poijulan mukaan laskennassa, kaupoista hän ei vielä lisää töitä uskalla tehtaalle luvata. Vienti Algeriaan näyttää nyt lupaavalta, uusia kohteita on myös Ranskassa ja Sveitsissä.

– Ovatkin vaativia kohteita. Venäjälle ei kauppaa juuri tehdä, vaikka pientä piristymistä näyttäisikin olevan. Ruplan kurssista on paljon kiinni, jos se vahvistuisi, eiköhän alkaisi rekat itää kohti kulkea.

Vienti Algeriaan näyttää lupaavalta.

Sahalle sopivan kokoisen tukin saannissa ei ole enää takavuosien tapaisia ongelmia, Poijula sanoo. Hän pitää osasyynä Kemijärvellä toimivaa Keitele Timberin sahaa, jonne pikkutukkia menee hyvin ja järeämpi saadaan sille oikeaan käyttöön Kontiolle.

Mäntytukin hinta vain on tällä kertaa Poijulan mielestä kovanlainen sahatavaran markkinahintaan verrattuna. Se oli yksi ratkaisevista tekijöistä, kun Kontion sisaryhtiö PTR-Wood Oy päätyi syksyllä ajamaan Pyhännän sahansa toiminnan alas.

Toinenkin hintaongelma toimitusjohtaja Poijulan mielessä kangertaa. Kesällä isoiksi kasvaneet puruvuoret on saatu hupenemaan, mutta hinta ei sahamiehiä tyydytä.

– Eiköhän ne kasat vuoden loppuun mennessä ole pois tontilta. Puru menee nyt Ouluun lämpölaitoksille.

Yhtiön uutuus, painumaton hirsi, on saanut tuotenimen Kontio SmartLog. Tässä kuvassa on jo toteutettu kohde Sveitsissä. Siinä arkkitehti on yhdistänyt hirttä ja betonirakentamista.
Yhtiön uutuus, painumaton hirsi, on saanut tuotenimen Kontio SmartLog. Tässä kuvassa on jo toteutettu kohde Sveitsissä. Siinä arkkitehti on yhdistänyt hirttä ja betonirakentamista.
Kuva: Kontiotuote Oy

Viime viikolla Hirsikampukselle pokattu Puuinfon Puupalkinto lämmittää mieltä, Jalo Poijula tunnustaa.

– Onhan se kunnianosoitus koko meidän toimialalle, hän linjaa.

Lue tästä linkistä juttu painumattomasta hirrestä.