HILLAT JA MARJAT: Hil­las­tus le­viä­mis­vai­hees­sa – Rä­mei­den ja korpien hillat näyt­täi­si­vät olevan pa­rem­pia, niillä hilla kypsyy myö­hem­min

Juuri nyt: Pi­lik­ki­viik­ko alkoi maa­nan­tai­na – Kuka on tämän vuoden pi­lik­ki­mes­ta­ri?

MIELIPIDE: Teks­ta­rit ja soitot 0400 280671: Kiitos Ku­re­na­lan ky­lä­seu­ral­le torin yl­lä­pi­dos­ta

Kairan Kuidun talous ko­hen­tu­mas­sa – vuoden ku­lut­tua po­si­tii­vi­nen tulos

Valtuutetut hyväksyivät marraskuussa yksimielisesti Kairan Kuitu Oy:n lisäpääomittamisen ja lainojen takausprovision alentamisen.
Valtuutetut hyväksyivät marraskuussa yksimielisesti Kairan Kuitu Oy:n lisäpääomittamisen ja lainojen takausprovision alentamisen.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven ja Taivalkosken kuntien kokonaan omistama verkkoyhtiö Kairan Kuitu Oy on saanut molemmilta omistajiltaan rahaa yhtiön pääoman korotukseen.

Pudasjärveltä sitä maksetaan 260 000 ja Taivalkoskelta 140 000 euroa. Ilman molempien kuntien valtuustoissa tehtyä myönteistä päätöstä olisi yhtiön oma pääoma mennyt negatiiviseksi.

Myös kuntien takaamien Kairan Kuidun pankkilainojen takausprovision alentaminen meni läpi valtuustoissa. Provisiomaksu on maksettu yhtiöstä omistajakunnille.

Pudasjärven kaupunginvaltuustossa yhtiön tilanteesta kertonut toimitusjohtaja Marianne Mäntylehto ennakoi Kairan Kuidun taloustilanteen rakentamisen käännyttyä loppusuoralle kohentuvan niin, että ensi vuonna tulos olisi positiivinen.

Yhtiön toiminnan hoitoon tarvittava tulo muodostuu liittymien kuukausimaksuista. Ensi vuonna niitä on laskettu kertyvän reilu miljoona euroa.

– Yhtiön tulot kattavat nytkin juoksevat kulut, mutta kolmen vuoden aikana kertyneet tappiot painavat tuloksen vielä tänä vuonna negatiiviseksi, toimitusjohtaja kertoi.

Viime keväänä oli molempien kuntien valtuustoissa esillä yhtiölle myönnettävä väliaikaisrahoitus. Se saatiin ja toimi Mäntylehdon mukaan odotetusti ja varmisti kesän verkonrakennuksen jatkumisen suunnitellusti.

Viestintäviraston avustukset ovat kulkeneet käsittelyyn vaaditun byrokratian takia hitaasti. Mäntylehdon mukaan asiaan lienee tulossa muutoksia: liikenne- ja viestintäministeriössä tekeillä oleva lakimuutos voi tulla voimaan jo ensi vuoden toukokuussa. Sillä voi olla positiivisia vaikutuksia myös Kairan Kuidun hankkeisiin.

Viestintävirastosta on Mäntylehdon mukaan tulossa noin 2,5 miljoonan euron maksuerä. Maksatushakemuksia on kahdelta ensimmäiseltä rakennusvuodelta Taivalkoskelta tehty noin 700 000 ja Pudasjärveltä noin 920 000 euron verran.

Päättyneen kesän osalta rakentamisrahaa on virastosta lupeissa yhteensä noin 800 000 euroa.

Lisärahoitusta on Pudasjärvi saanut viime viikolla ely-keskuksen avustuksena, Taivalkosken vastaava hakemus on käsiteltävänä.

Yhtiön lainakanta on Mäntylehdon esittämien laskelmien mukaan noin 10 miljoonaa euroa. Lainan antaneen Danske Bankin kanssa on sovittu, että lyhennykset sovitetaan yhtiön maksukykyyn, kunhan lopullinen liittymämäärä on keväällä 2018 selvillä.

Verkkorakentaminen jatkuu vielä ensi kesänä. Kunhan se on kokonaan valmis vuoden 2018 lopussa, odotetaan erilaisia Kairan Kuidun liittymiä Pudasjärvellä ja Taivalkoskella olevan 2800.

Viime lokakuun lopulla niitä oli yhteensä 2481. Niistä kuituvarauksia oli reilut 200. Niistä pyritään yhtiön suunnitelmien mukaan eroon erilaisilla kampanjoilla.

Kuituvarauksia ei ole Kairan Kuidusta enää pariin vuoteen myyty lainkaan, Mäntylehto kertoi valtuustossa. Myös jälkiliittymiä jo rakennetuille alueille on tehty. Nyt niistä peritään tilaajalta todelliset kustannukset.

Kokonaan valmista on vuoden 2018 lopussa.

Yhtiön kuituverkon toimintavarmuuden lisäämiseksi on yhteyksiä rakennettu Utakuidun ja Ranuan Kuituverkkojen verkostoihin.

Yhtiön henkilöstömäärä sopeutetaan jatkossa toiminnan mukaan. Mikko Kälkäjä on siirtymässä eläkkeelle, muidenkin osalta on samanlaisia ratkaisuja tulossa.

Kairan Kuitu on hakemassa palvelukseensa tietoverkkoasentajaa.

– Se on osa strategiaa, jossa on pohdittu, mitä tietoa ja osaamista yhtiössä jatkossa tarvitaan, toimitusjohtaja Marianne Mäntylehto valisti valtuutettuja.