Jou­luyö, juhlayö – seu­ra­kun­nan jou­lu­vael­lus vie sisälle joulun sa­no­maan

Pikku-Paavalin päiväkotilapset eläytyivät tunnelmaan ja katsoivat hiljaisina Pudasjärven seurakunnan joulupolun päättävää vaelluskohdetta, seimeä.
Pikku-Paavalin päiväkotilapset eläytyivät tunnelmaan ja katsoivat hiljaisina Pudasjärven seurakunnan joulupolun päättävää vaelluskohdetta, seimeä.
Kuva: Maiju Teeriaho

Pudasjärven seurakuntakodilla nähtiin ja koettiin jouluviikolla se, mitä tapahtui eräänä jouluna, yli 2 000 vuotta sitten. Tänä vuonna ensi kertaa järjestetty jouluvaellus kutsui mukaan päivähoitolapset, päivä- ja perhekerhojen lapset, erityisryhmät ja kaikki muutkin joulun sanoman äärelle halunneet.

– Jouluvaellus on kokemuksellinen ja elämyksellinen. Tunnelman ja visuaalisuuden kautta pääsemme seimen äärelle, kohtaamme hiljaisuuden ja koemme pyhän – seurakunnan välittämän joulun sanoman, lapsityönohjaaja Marja-Sinikka Luokkanen kuvaili huolella järjesteltyä elämystä, jonka oli toteuttanut seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön tiimi.

Joulupolkua kuljettiin jouluevankeliumin mukaisesti Joosefin ja Marian tietä. Ensin enkeli ilmestyi Marialle ja kertoi uutisen, että hänestä tulisi Jumalan Pojan äiti.

Enkelin poistuttua, Joosef saapui paikalle, ja molemmat ovat hämmästyneitä tästä kaikesta. Sitten keisarin sanansaattaja ilmoitti:

– Teidän on lähdettävä Betlehemiin verollepanoa varten, ja niin Maria ja Joosef valmistautuivat matkaan.

Yleisö vaelsi seurakuntakeskuksen käytävään luodun kivisen vuoriston, ja kynttilöin ympäröidyn polun, halki niitylle, jossa paimenet vartioivat lammaslaumaansa. Enkelit ilmestyvät paimenille kymmenten tuikkujen muodostaman kynttilämeren keskellä.

Paimenten mukana vaellettiin viimeiseen kohteeseen tallin luo. Siellä odottivat Maria, Joosef ja Jeesus-vauva. Myös itämaan tietäjät vierailevat Jeesus-lapsen luona. Yhdessä yleisö ja esiintyjät kajauttivat:

– Jouluyö, juhlayö. Täytetty nyt on työ. Olkoon kunnia Jumalalle! Maassa rauha, myös ihmisille. Olkoon suosio suur, olkoon suosio suur!

Olkoon suosio suur, olkoon suosio suur!