Ikä­ih­mi­sil­le au­rin­kois­ta mieltä opis­ke­li­joi­den ul­koi­lu­tus­tem­pauk­ses­ta

Oulun seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan sekä matkailualan opiskelijat opettajineen ulkoilemassa palvelutalojen asukkaiden kanssa. Vasemmalta: Kaisa Loukusa, Jenni Niemelä, Susanna Tauriainen ja Marja Kuusiniva alkutaipaleella. Tästä eteen päin maisemat vaihtuivat seikkailu kylän pinnassa alkoi. Puussa vilahtaa syyspuuhissaan touhuava orava, jota jäädään katselemaan.
Oulun seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan sekä matkailualan opiskelijat opettajineen ulkoilemassa palvelutalojen asukkaiden kanssa.
Oulun seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan sekä matkailualan opiskelijat opettajineen ulkoilemassa palvelutalojen asukkaiden kanssa.
Kuva: Maiju Teeriaho

Aurinko paistaa pilvien välistä saaden syksyn lehdet loistamaan puissa.

– Ruskaa on mukava katsoa, iloitsee Kurenkartanossa asuva Matti Isomursu, kun hänet kuljetetaan raikkaaseen syysilmaan.

Oulun seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan sekä matkailualan opiskelijat vievät pudasjärviset palvelutalojen asukkaat ulkoilemaan.

Kun puussa vilahtaa orava, ja sitä jäädään yhdessä katselemaan. Ei ole kiire minnekään: tänään mennään rauhassa sinne minne nokka näyttää!

Tempaus on osa valtakunnallista Vie vanhus ulos -kampanjaa, joka järjestetään nyt viidennen kerran.

Kympin saatta!

Tällä kertaa opiskelijoiden mukaan pääsee ikäihmisiä Kielokodista, Koivukodista, Kurenkartanosta ja Lakkarista.

Kurenkartanon ikäihmisiä ulkoiluttamaan saapuneelle lähihoitajaopiskelija Jenni Niemelälle talo on tuttu:

– Tunnen paljon Kurenkartanon vanhuksia nimeltä. Olen ollut täällä kesätöissä ja tehnyt satunnaista keikkaa, hän kertoo.

Myös palvelutalojen henkilökunta on ottanut ulkoilutuksen vastaan kiitollisella mielellä.

– Toki mekin ulkoilutamme asukkaitamme mahdollisuuksien mukaan, mutta aina vapaaehtoiset ovat tervetulleita osallistumaan. Ei ulkoilua liikaa missään nimessä ole, ja onhan se asukkaille samalla sosiaalista kanssakäymistä, palveluesimies Soili Kortetjärvi Oulunkaarelta tuumaa.

Presidentti Sauli Niinistön suojelema kampanja jatkuu 6. lokakuuta saakka, ja sillä edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua ulkoillakseen turvallisesti.

Ulkoiluttamaan voi osallistua jokainen, joka halua tehdä hyvää.

Kapmanjan järjestävät Ikäinstituutti ja valtakunnallinen Voimaa vanhuuteen -iäkkäiden terveysliikuntaohjelma.

Pudasjärvellä tempaukseen osallistuminen on uutta.

– Saimme tiedon tapahtumasta kuntohoitaja Eeva Ollikaiselta. Netistä löysimme lisätietoa ja päätimme osallistua, sosiaali- ja terveysalan opettaja Kaisa Loukusa avaa.

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat ulkoiluttaneet vanhuksia ennenkin. He ovat myös olleet vapaaehtoistoiminnassa mukana muun muassa vanhustenviikolla, sekä järjestäneet eri palveluyksiköissä asukkaille toimintatuokioita.

Loukusan mukaan on hyvin tärkeää myös opintojen kannalta, että opiskelijat jalkautuvat yksiköihin:

– Näin opiskelijat pääsevät tutustumaan oikeaan työelämään. Samalla tulevat eri vanhuspalveluyksiköt ja niiden asukkaat tutuiksi. Todella moni opiskelijoista on työssäoppimisjakson jälkeen saanut keikkatyötä tai työllistynyt vanhustyöhön.

Matkailualan opiskelijatkin hyötyvät kokemuksesta. Ennen tapahtumaa he käsittelivät opinnoissaan erityisryhmiä matkailualan asiakkaina.

– Yhtenä matkailun ryhmänä olivat liikuntarajoitteiset ja ikääntyneet. Meillehän saattaa napsahtaa nenän eteen asiakkaaksi kuka tahansa. Heidät pitää osata kohdata, tarjota laadukasta palvelua ja toimia asiakkaan rajoitteiden mukaisesti. Elämyksiähän me kaikki haluamme, matkailualan opettaja Marja Kuusiniva muistuttaa.

Lähtijöitä vastaan tulee jo toinen ryhmä opiskelijoita.

Kyläkierrokselta palaava Annikki Heikkilä on yhtä hymyä.

– Onhan reippaita tyttöjä, kun muoria kuskaavat. Kympin saatta! hän toteaa riemuisasti.

Heikkilä kertoo, että ulkoilut ovat hänen osaltaan yleensä ”toolilla istumista”, ei tällaisia, että ollaan liikkeellä.

– Ai mitä katselimme? Unehtuu ne vanhalta kaupat. Katselimme, että mikä liike se tuossa tuo on, ja tuo! hän nauraa.

– Mikä voisi olla tämän helpompaa, kun viedään ja itse saa istua, Heikkilä tiivistää varmasti monen ulkoilutempauksesta nauttivan ajatukset.