Eduskuntavaalit: En­nak­ko­ää­nes­tyk­sen lop­pu­ki­ri: tiis­tai­na 410 kävi ää­nes­tä­mäs­sä Pu­das­jär­vel­lä – Jo 38,3 pro­sent­tia käyt­tä­nyt ää­nioi­keu­ten­sa, Tai­val­kos­kel­le ää­nes­tä­nyt jo yli 40 pro­sent­tia

Kolumni: Taa­lak­sen vai Ol­li­kai­sen lin­jal­la? – Metsien hii­li­nie­lu­jen ko­ros­tu­mi­nen il­mas­ton­muu­tos­kes­kus­te­lus­sa on suo­ma­lai­nen eri­koi­suus

Eduskuntavaalit: Ii­jo­ki­seu­dun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hir­si­kam­puk­sel­la kou­lu­lai­set tent­taa­vat pu­das­jär­ve­läi­siä edus­kun­ta­vaa­li­eh­dok­kai­ta kes­ki­viik­ko­na

Hirsikampuksella järjestetään tänään keksiviikkona kello 11.45 alkaen vaalipaneeli. tapahtuma välitetään myös koulun sosiaalisen median -kanavalla.

Oppilaiden kysymyksiin tulevat vastaamaan keskustan ehdokas Olga Oinas-Panuma, kristillisdemokraattien Ari-Pekka Nieminen, Vapauden liiton Mirka Väyrynen ja Liike Nytin Kaisu Heikkinen.

Oppilaat tulevat kysymään kansanedustajaehdokkailta muun muassa näin: Pitäisikö peruskoulun tuntijakoa muuttaa ja jos pitäisi, niin minkä aineiden opetusta pitäisi lisätä tai vähentää? Pitäisikö kännykät kieltää kouluissa, pitäisikö erityisluokat palauttaa kouluihin, miten lukiota pitäisi uudistaa? Oliko oppivelvollisuuden pidentäminen hyvä asia ja mikä peruskouluarvosana Sanna Marinin hallitukselle?

Kolme neljästä nuoresta aikoo äänestää

Nuorista 77 prosenttia aikoo äänestää kevään 2023 eduskuntavaaleissa. Kantar Publicin valtion nuorisoneuvostolle toteuttaman kyselyn mukaan 46 prosenttia nuorista sanoo äänestävänsä varmasti ja 31 prosenttia todennäköisesti. Tutkimukseen vastasi 1 507 18–29-vuotias-ta mannersuomalaista ja se toteutettiin internetpaneelissa helmikuun alussa. Tulosten luottamusväli on 2,5 prosenttiyksikköä, kertoo Kantar tiedotteessaan.

Kyselyn perusteella valtaosa äänestämään aikovista nuorista näkee äänestämisen kansalaisvelvollisuutena ja kokee, että äänestämällä voi vaikuttaa yhteiskuntaan. Nuorten äänestysaktiivisuus olikin selvässä kasvussa edellisissä eduskuntavaaleissa. Keväällä 2019 eduskuntavaaleissa 18–24-vuotiaista nuorista äänesti 55 prosenttia, kun vuoden 2015 vaaleissa vastaavasta ikäryhmästä äänesti 47 prosenttia.

Tulosten mukaan äänestysaikeet kuitenkin eriytyvät koulutuksen mukaan. Yliopistotutkinnon suorittaneista tai sitä suorittavista 67 prosenttia aikoo äänestää varmasti, kun taas ammatillisen tutkinnon suorittaneista tai sitä suorittavista vain 31 prosenttia.

Poliittinen tausta erilaistaa arvoja

Ajatuspaja Alkion tutkimuksen mukaan keskustan kannattajilla on avarat näkemykset suomalaisuudesta ja humaani maailmankuva. Perussuomalaisten asenteet taas perustuvat perinteiseen Suomeen, joka ei saisi muuttua. Sosiaalidemokraattien, kokoomuksen ja keskustan kannattajat suhtautuvat myönteisemmin maahanmuuttoon. Tutkimukseen vastasi 2 681 henkilöä tammikuussa.