Hat­ta­raa ja hurjia oh­jel­ma­nu­me­roi­ta – Sirkus Tähti saapuu Pu­das­jär­vel­le en­sim­mäis­tä kertaa

-
Kuva: Monika Pozerkyte / Sirkus Tähti

Sirkus Tähti saapuu Kurenalan koulun urheilukentälle ensi maanantaina.

Sirkuksen tirehtööri Samir Abdelmeguid on itsekin pitkän linjan taikuri, ja hän esiintyy myös sirkuksen ohjelmistossa. Lapsesta asti sirkusta harrastanut Abdelmeguid, 22, on mahdollisesti maailman nuorin tirehtööri.

Hän kertoo, että lippujen ennakkomyynti Pudasjärven esitykseen on sujunut hyvin.

– Telttaan mahtuu 400 henkeä, ja kyllä minä toivon, että se lähes täyteen tulee, Abdelmeguid sanoo.

Kolmivuotias Sirkus Tähti vierailee Pudasjärvellä nyt ensimmäistä kertaa.

Heti seuraavana päivänä karavaani suuntaa Ranualle. Tähden kalenteri onkin tänä kesänä lievästi sanottuna työntäyteinen.

– Maaliskuussa lähdimme liikkeelle, ja esityksiä on kaudella 150.. Joka iltana olemme eri paikkakunnalla, Abdelmeguid sanoo.

Tähden ohjelmisto uudistuu joka vuosi. Tänäkin vuonna mukana on sirkustaiteilijoita kuudesta eri maasta.

Perinteisten sirkusnumeroiden, kuten strapetsitaiteen ja taikureiden, lisäksi tänä vuonna mukana on muun muassa suomalainen maailmanennätysjönglööri. Hurjin ohjelmanumero taitaa kuitenkin olla kahvakuulalla jonglööraus.

– Sitä ei todellakaan kannata kokeilla kotona, Abdelmeguid naurahtaa.

Tirehtöörin mukaan luvassa on varsin monipuolinen ohjelmisto. Sirkus mielletään usein pelkästään lapsille tarkoitetuksi viihteeksi. Abdelmeguid painottaa, että Tähteen kannattaa lähteä aikuistenkin.

– Ohjelmistomme on suunniteltu koko perheelle, mutta on meillä myös paljon aikuisten juttuja, Abdelmeguid vinkkaa.

Sirkustaiteen lisäksi Tähdessä on tarjolla perinteisiä sirkusherkkuja, kuten hattaraa ja popcornia, ja jos säät sallivat, niin teltan ulkopuolelle pistetään pystyyn pomppulinna.

Sirkuskaravaani on jo itsessään aikamoinen nähtävyys, sillä Pudasjärvellekin karautetaan ainakin yhden rekan, pakettiautojen, kymmenmetrisen telttatrailerin ja lukuisien matkailuautojen voimin.

Näin suuren kokonaisuuden siirtäminen ja kasaaminen joka päivä uudelle paikkakunnalle kuulostaa aika raskaalta puuhalta. ”Rakkaudesta lajiin” on tuttu sanonta monelle, mutta sirkuslaisilla se taitaa todellakin pitää paikkansa.

Vaikka jokaisella on oma tonttinsa, niin yhteen hiileen puhaltaminen on sirkuselämän avainsana.

– Kuten yleensä aina sirkuksessa, niin myös meillä kaikki tekevät kaikkea, Abdelmeguid summaa.

Sirkus Tähti saapuu Kurenalan koulun kentälle maanantaina 7.8. Lipunmyynti avataan kello 17, ja esitys alkaa kuudelta. Lippuja voi hankkia myös ennakkoon. Esitys kestää noin kaksi tuntia.