Joko luit: Aino ja Aune saivat rin­taan­sa Ko­ti­rin­ta­ma­nais­ten mitalit ar­vok­kaas­ta työstä – näin Pu­das­jär­vel­lä juh­lit­tiin 106-vuo­tias­ta Suomea kii­tol­li­se­na it­se­näi­syy­des­tä

Talous: Ta­lous­ar­vion laa­ti­mi­sen viime met­reil­lä huonoja uutisia Pu­das­jär­ven kau­pun­gil­le – Ou­lun­kaa­ren pur­ka­mi­ses­ta ei tu­le­kaan tuot­to­ja vaan tap­pio­ta: "Tun­nel­ma on jär­kyt­ty­nyt"

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

"Haimme tar­vik­keet Tai­val­kos­kel­ta ja lop­pu­tu­los oli mait­ta­va" – ­Määt­tä-Pen­tin kämpän broi­le­ri­mu­hen­nos

Pudasjärvi

Olimme 1990-luvulla metsästämässä Syötteellä. Asuimme suurimman osan viikosta tiipii-teltassa, mutta yhden yön vietimme Pentti Määtän eräkämpällä Ison-Someron rannalla.

Olimme kantaneet rinkkamme kämpälle ja mietimme päivän ruokailua. Kaverini Ari kertoi erinomaisesta broilerimuhennoksesta, jota valmisti hänen tuntemansa ravintolakokki, reseptiä vain ei ollut.

Elettiin vielä NMT-puhelimien aikaa ja kentät oli huonot. Niinpä Ari tallusteli pitkin poikin Syyniharjun rinteitä kädet kohotettuna taivaalle kuin muinaisilla shamaaneilla konsanaan heidän pyytäessä tietoa tulevaisuudesta, ja sama tavoite se oli Arillakin. Niinpä hän saikin yhteyden auki ja tarvittavat tiedot tulevaan muhennokseen.

Haimme tarvikkeet Taivalkoskelta ja lopputulos oli maittava. Koska muhennoksen alkuperäinen nimi jäi reseptistä pois, ristimme sen otsikon mukaisesti.

Valmistin muhennosta myöhemmin kotona silloin tällöin ja viisihenkinen perheemme söi sen aina kerralla pois, vaikka suurensinkin annosta reippaasti. Erään kerran tarjosin sitä iltaa istumassa olleelle tuttavapariskunnalle. Muhennos maistui ja ruokailun lopuksi pariskunnan mies tapaili ruokalajin nimeä: ”Mättö-Pentin tuvan broilerim….” Toppuutelin, että ei tämä nyt sentään burgerien mättöannoksia ole, eikä muuteta kämpän isännän sukunimeä.

Annoin heillekin ohjeen ja oletan muhennosta silloin tällöin valmistettavan, sitä en tiedä pysyikö nimi ennallaan. Meidän perheen suosikkina muhennos jatkaa jo kolmannessa sukupolvessa.

Seuraavaksi sitten se ohje. Mittoja en laita, koska jokainen määritelköön ne tarpeen ja makunsa mukaisesti:

- maustamattomia broilerin fileitä

- voita, tai ruokaöljyä ruskistamiseen

- vehnäjauhoja

- currya

- aromisuolaa

- soijakastiketta

- herne-maissi-paprika sekoitusta

- ruokakermaa

- (paprikajauhe, ei välttämätön)

- (mahdollinen kanaliemikuutio, ei välttämätön)

Paloittele fileet kuutioiksi ja paista pinnat rasvassa pinnat kiinni, niin että myös ylimääräinen kosteus poistuu palasista. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä jonkin aikaa. Kiehauta vettä kattilassa (ja mahdollinen liemikuutio), ja kaada paistinpannun sisältö kattilaan. Mausta ohjeessa mainituilla mausteilla. Kun lihapalat ovat kiehuneet lähes kypsiksi, lisää herne-maissi-paprika seos ja jonkin ajan kuluttua kerma.

Meillä muhennos maistuu parhaiten keitettyjen riisien kanssa. Ruokajuomaksi sopii vesi, mutta ei valkoviinikään ole huono vaihtoehto.

Markku Riihiaho