Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Pääkirjoitus

Ei enää in­ter­net­syr­jin­tää – nykyään minäkin pystyn te­ke­mään välillä etä­töi­tä

Viime viikolla ihmeteltiin, miten ”kaukana kaikesta”, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella toimiva Kairan Kuitu voi tarjota huippunopean laajakaistayhteyden niin edullisesti kuluttajille. Vastaavia valokuituliittymiä kaupataan maalikylissäkin tuhansilla euroilla.

Epäilijöitä riitti, kun Kairan Kuitu perustettiin viitisen vuotta sitten. Toimivan internetyhteyden tarpeesta ja tulevaisuuden roolista oltiin hyvinkin yksimielisiä, mutta osa kuntalaisista pelkäsi miljoonahankkeen onnistumista ja taloudellisen vastuun kaatumista veronmaksajien syliin.

Kysyttiin, miten asiassa voidaan onnistua, jos kaupalliset toimijatkaan eivät ole asiaan ryhtyneet.

Siinä koko jutun juoni onkin – valokuituverkko on vedetty kuntalaisille, jotka eivät vastaavaa yhteyttä muilla keinoilla olisi saaneet. Kuntien omasta aktiivisuudesta kiitokseksi kuluja kattamaan saatiin Suomen valtio.

Nyt alkaa olla aika, jolloin voi huokaista helpotuksesta. Nettiyhteys toimii monessa kodissa valonnopeudella, myös minulla, ja olen siitä erittäin iloinen.

Elämänlaatuni on parantunut.