Lukijalta
Mielipide

Aja­tuk­sia Pu­tas­jär­ves­tä: "Täl­lai­ses­sa roh­keas­sa suun­nan­muu­tok­ses­sa Pu­tas­jär­vi voisi toimia hyvänä esi­merk­ki­nä muille pa­nos­ta­mal­la maa­seu­tuun"

Janne Kummala hiihtämässä kotiseudullaan.
Janne Kummala hiihtämässä kotiseudullaan.

Heittäysin ja lähin kuitenni kuntavaaliehokkaaksi. Minulla on ajatuksia ja näkemyksiä, jotka perustuu kokemuksiin ja ihmissuhteisiin, aktiivisena, uteliaana ja oppimishaluisena ihmisenä. Näistä johtuen minulla on huoli ihmisten, kotitalouksien, kuntien ja valtion kehityksen suunnasta ja jo nyt näkyvistä vaarallisista seurauksista kaikkiin rakenteisiin ja hyvinvointiin.

On syntynyt velvollisuudentunne purkaa ajatuksia julki ja saada vähintään keskustelua aikaan. Jaan laajemmin ajatuksiani Facebook-sivuillani.

Mutta tässä haluan kertoa näkemyksiäni Pudasjärven suhteen. Olen ymmärtänyt, että Pudasjärvikin haluaa kasvaa ja kaupungistua, kohottaa katukuvaa ja vaurastua. Tästä tavoitteesta olen täysin toista mieltä!

Haluan perustella sen ja tuoda toisenlaisen ajatuksen. Vaurastumista toki on monenlaista.

Kaiken kaikkiaan voidaan jo todeta maailman, pääosin sivistys- ja teollisuusvaltioiden, kuluttavan aivan liikaa luontoa ja luonnonvaroja – elävän yli varojen. On saavutettu, ja yhä kasvaa valtaisa yltäkylläisyys ja materialismi. Näistä johtuen on kehittynyt monet valtavat ongelmat ihmisille ja sitä myöten koko järjestelmälle. Ihmiset ovat alkaneet havahtua tähän kiihtyvään kulutukseen ja yltäkylläisyyteen Suomessakin.

Seuraan useita Facebook-ryhmiä, joissa yhdistävänä tekijänä on tavoitteena elämänmuutos kestävämpään, vaatimattomampaan ja omavaraisempaan elämäntapaan, pois oravanpyörästä. Myös Youtubessa aiheeseen liittyvät kanavat lisääntyvät meillä ja maailmalla. Keskustelen myös aiheesta usein ihmisten kanssa.

Ilmiössä merkittävänä ihanteena ja haaveena näillä ihmisillä on löytää paikka maaseudulta, usein pienen, toimivan ja ketterän kuntakeskuksen lähiympäristöstä. Maaseutukylät ja kyläkoulut nostavat suosiotaan. Monelle muutoksen mahdollistaa etätytöt, toisille korkeampi omavaraisuusaste. Turvallisuus ja puhdas ympäristö houkuttavat.

Tässä kasvavassa ilmiössä olisi ehdottomasti Pudasjärven mahdollisuus! Ajattelen, että Pudasjärven on täysin turhaa lähteä kilpailemaan kaupunkimaisuudessa isompien kaupunkien kanssa. Jo nyt ihmisten järkyttävän epätasainen jakauma maaseudulle ja kaupunkeihin keskittämispolitiikan myötä on tuonut valtavat ongelmat ja todellisen uhkan koko yhteiskunnalle.

Ajatelkaapa vaikka huoltovarmuutta kriisitilanteissa tai nyt vaikkapa koronaviruksen hallinnan haasteita. Liian suuret keskittymät ovat uhka ja ongelma. Suomessa pitäisi ottaa tässä täyskäännös. Tähän voidaan merkittävästi vaikuttaa kuntatasolla. Pudasjärvi voisi ja sen kannattaisi olla esimerkin näyttäjänä säilyttämällä pienen ketterän kuntakeskuksen peruspalvelut panostaen niiden laatuun ja panostamalla upeiden sivukyliemme vetovoimaan ja mahdollisuuksiin.

Oma näkemykseni on, että kun tärkeitäkin palvelurakenteita on uusittu, nyt pitää laittaa jarrut päälle kaupungistumistavoitteissa ja suunnata tarmoa kaikkien kylien elävöittämiseen ja kunnan markkinointiin maaseutumaisena kylämyönteisenä laajana pikkukuntana.

Voin tunnustaa, että mukavaa kiinnostusta upeita kyliämme kohtaan on jo virinnyt kaupungin taholta, mutta työtä on tehtävä, että ne nähtäisiin myös valtavana vetovoimatekijänä kunnalle. Pudasjärven liian kovat kaupungistumistavoitteet eivät ole juurikaan asukkaita houkutteleva toimi. Todelliset kaupunki-ihmiset hakeutuvat isompiin keskuksiin ja ’’kituvat’’ sivukylät eivät tällä hetkellä ja ilman markkinointia houkuttele uusia asukkaita.

Pudasjärvestäkin uhkaa tulla mökkiläisten, vapaa-ajan asujien, nautinta-alue. Opiskelemaan lähteviä nuoria ei houkuttele takaisin heidän kannalta huonoilla kasvuhankkeilla etenevä kuntakeskus, mutta ei myöskään riutuvat sivukylät. Kaupunkeihin jäädään halusta tai pakon sanelemana.

Tähän Pudasjärven kannattaa tarttua ja näitä ajatuksia ja ideoita minä haluan tuoda kotikuntaani, jos tulen valituksi.

Tällaisessa rohkeassa suunnanmuutoksessa Pudasjärvi voisi jälleen toimia hyvänä esimerkkinä muille panostamalla maaseutuun ja toimimalla kestävämmän, kaikkien kannalta turvallisemman elämänmuodon kannustajana ja kehittäjänä. Sitä Suomi nyt todella tarvitsee. Se olisi parasta esimerkkiä myös maailmalle.

Janne KummalaPerussuomalaisten kuntavaaliehdokas Sarakylästä