Eduskuntavaalit: En­nak­ko­ää­nes­tyk­sen lop­pu­ki­ri: tiis­tai­na 410 kävi ää­nes­tä­mäs­sä Pu­das­jär­vel­lä – Jo 38,3 pro­sent­tia käyt­tä­nyt ää­nioi­keu­ten­sa, Tai­val­kos­kel­le ää­nes­tä­nyt jo yli 40 pro­sent­tia

Kolumni: Taa­lak­sen vai Ol­li­kai­sen lin­jal­la? – Metsien hii­li­nie­lu­jen ko­ros­tu­mi­nen il­mas­ton­muu­tos­kes­kus­te­lus­sa on suo­ma­lai­nen eri­koi­suus

Eduskuntavaalit: Ii­jo­ki­seu­dun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vain äänet puut­tui­vat – hä­ly­tys­ajo­neu­vot esit­te­lys­sä lasten lii­ken­ne­päi­väs­sä

Liikennepuistossa riitti toimintaa ja katseltavaa viime keskiviikon toimintapäivässä. Ensihoitoyksikön varustukseen kävi Outi Lehtimäen opastuksella tutustumassa myös Senni Parviainen. Aake Kujala kokeili poliisiauton kuskin paikkaa, Jari Parviainen varmisti vieressä. Karua olisi kyyti poliisiauton takaosastossa, kokeili Eppu Poijula.
Liikennepuistossa riitti toimintaa ja katseltavaa viime keskiviikon toimintapäivässä.
Liikennepuistossa riitti toimintaa ja katseltavaa viime keskiviikon toimintapäivässä.
Kuva: Toivo Kiminki

Mutta monet toiveet toteutuivat, yhdeksänvuotias Eppu Poijula pääsi istahtamaan poliisiauton takaosan karuille penkeille. Ei tunnu mukavalta, ja paloauto oli paljon poliisiautoa hienompi, oli kommentti.

Vanhempi konstaapeli Juha Kuukasjärvi Pudasjärven poliisiasemalta oli partioautoa ja sen laitteita esittelemässä yhdessä ylikonstaapeli Jari Pakarisen kanssa.

– Vähän näyttää joitain lapsia tämä pelottavan, mutta on rohkeitakin. Käsirautoja piti yhden vesselin antaa kokeilla.

Kuusivuotias Aake Kujala kuului niihin rohkeisiin. Hän istahti poliisiauton kuskin penkille ja Pakarinen sai tehdä selkoa laitteista.

– Saatan minä poliisin kanssa toimeen tulla. Jännältä tämä näyttää, mutta paloauto on hienompi ja isä on vapaapalokunnan miehiä.

Ennen tiukkaa liikennekilpailua ehti Senni Parviainen käydä tutustumassa yhteen Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikköön, ambulanssiin.

Ensihoitaja Outi Lehtimäki mittasi tytön sykkeen ja happiarvot. Ne ovat liki ensimmäisiä toimia, kun yksikkö potilaan luona toiminnan aloittaa. Sennin arvot ovat kohdillaan, edes jännitys ei sykkeessä näy, Lehtimäki sanoi.

Senni oli liikennepuistossa äitinsä Niina Parviaisen kanssa. he käyvät paikalla usein, pyörällä kun on helppo sinne hurauttaa.

– Liikennepuisto on kyllä tarpeellinen, on hyvä kun on lapsille toimintaa. Ja oppihan täällä varmasti liikennesääntöjä. Myös tällaiset tapahtumat ovat mukavia, voin vaikka tutustua noihin autoihin.

Parviaisilla liikennekäyttäytyminen on hyvinkin ajankohtainen asia. Senni lähtee elokuussa esikouluun Hirsikampukselle. Matkassa on monta opeteltavaa kohtaa, äiti-Niina arvioi.

Pian hänellä on suunnitelma opastaa Senni koulumatkaa kulkemaan. Omikseen ei lasta varmaan uskalla heti päästää matkaan, eikä pyörällä pitkään aikaan, Niina Parviainen pohtii.

 Lasten liikennepäivää vietettiin Pudasjärven liikennepuistossa 19. heinäkuuta