Vuoden Yrittäjä: Kon­tio­tuo­te Pu­das­jär­ven vuoden yrit­tä­jä – Teh­taan­joh­ta­ja Mikko Suon­taus­ta: "Pal­kin­to on omis­tet­tu hyville ja osaa­vil­le työn­te­ki­jöil­le"

Mainos: Black Friday -tarjouksena Iijokiseutu Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Uusi kun­ta­stra­te­gia tähtää Pu­das­jär­ven kasvuun – kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Ti­mo­nen: ”Me­nos­sa on isoja ku­vioi­ta”

Pudasjärven elämä on saanut paljon uutta virtaa reilu vuosi sitten käyttöönotetusta Hirsikampuksesta. Myös esimerkiksi Kipinän koululla pyyhkii hyvin, siellä on ennätysmäärä uusia oppilaita.
Pudasjärven elämä on saanut paljon uutta virtaa reilu vuosi sitten käyttöönotetusta Hirsikampuksesta. Myös esimerkiksi Kipinän koululla pyyhkii hyvin, siellä on ennätysmäärä uusia oppilaita.
Kuva: Toivo Kiminki

Tällä viikolla Pudasjärvellä tutustutaan kaupungin uuteen strategiaan.

– Kesällä hyväksytty kuntastrategia on kasvustrategia. Se tarkoittaa suunnanmuutosta nykyiseen menoon ja samalla myös asennemuutosta pudasjärveläisten ajatustasolla, toteaa kaupunginjohtaja Tomi Timonen.

Strategiaan kirjattuna tavoitteena on Pudasjärvelle 500 uutta työpaikkaa, 100 uutta yritystä ja 10 000 asukasta vuoteen 2027 mennessä.

Timosen mukaan nyt on aika alkaa töihin:

– Syksyllä talousarvion valmistelun ohella käsittelyssä ovat elinkeino-ohjelma ja matkailun investointien puitesopimus. Niillä tavoitteita lähdetään saavuttamaan.

Ohjelmien avulla valtuuston päätettäväksi tuodaan kokonaisuuksia, joihin esimerkiksi yksittäiset investoinnit voidaan niputtaa.

Elinkeino-ohjelman toteuttamisessa avainasemassa on perustamisvaiheessa oleva kaupungin kehitysyhtiö ja vastikään työnsä aloittanut elinkeinoasiantuntija Sari Turtiainen.

Jos valtuusto niin päättää, kehitysyhtiö käynnistää toimintansa 1.1.2018. Yhtiön toimesta luvassa on muun muassa alueellista yritysneuvontaa sekä niin sanottua yrityspuistotoimintaa.

Kehitysyhtiöllä on myös mahdollisuus yhteistyössä kaupungin ja yritysten kanssa tarjota teollisuus- ja liiketilakiinteistöjä sekä tontteja. Näin halutaan tukea paikkakunnalle suuntautuvaa uutta ja laajentuvaa yritystoimintaa.

Matkailun investointien puitesopimus tulee esittelyyn jo tänä syksynä. Sillä tähdätään matkailun kehittämiseen yhdessä yritysten kanssa.

– Siinä käsitellään konkreettisia, yksityisiä investointeja. Investoinnit luovat uskoa tulevaan, Timonen avaa.

Uudessa kuntastrategiassa Pudasjärvi kuvataan Suomen luonnonmukaisimpana kasvukaupunkina.

Timosen mukaan Pudasjärven pitääkin nojata luontaisiin vahvuuksiinsa eli luonnonantimiin laajasti ajateltuna. Varsinkin viime aikoina paljon esillä olleet hirsi ja lähiruoka halutaan pitää edelleen vahvasti mukana Pudasjärven elämässä.

– Maa- ja metsätalous, matkailu, logistiikka, elintarvikeala ja teollisuus pienessä mittakaavassa, kaupunginjohtaja luettelee uusien työpaikkojen lähteitä.

Kaupunginjohtaja Tomi Timonen haluaa Pudasjärven nousuun yhdessä kuntalaisten ja yrittäjien kanssa.
Kaupunginjohtaja Tomi Timonen haluaa Pudasjärven nousuun yhdessä kuntalaisten ja yrittäjien kanssa.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Vaikka työttömyysaste ei vielä ole merkittävästi pienentynyt, Pudasjärvellä on havaittavissa useita positiivisia merkkejä kasvusta. Esimerkiksi väestönkehityksessä suunta näyttää kuluvan vuoden osalta paremmalta kuin viime vuosina.

– Kipinän koulu on täynnä, Timonen antaa esimerkin.

Yleinen taloustilanteen piristyminen on näkynyt myös täällä:

– Taajamassa ja Oulu–Kuusamontiellä on ollut kesän aikana paljon ihmisiä liikkeellä, ja monet paikalliset tapahtumat ovat vetäneet ennätysyleisöjä, on kaupunginjohtaja huomannut.

Kuntalaisia paljon puhuttava asia on monitoimitalon suunnittelu ja mahdollinen rakentaminen Kurenalan koulun tontille. Arkkitehtiopiskelijan diplomityönä on jo valmistunut malli talosta.

– Malliin on kerätty toiveet ja tarpeet talon suhteen. Suunnitelmia esitellään hallituksella ensi viikolla, Timonen linjaa aikataulua ja toteaa, että rakennus tuskin tulee toteutumaan sellaisena kuin sitä nyt esitellään.

Monitoimitalon olisi tarkoitus nousta kaupungin omana hankintana:

– Se olisi nyt noin 15 miljoonan euron hanke, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.

Myös liikennejärjestelyt liittyvät kokonaisuuteen oleellisesti.

– ELY:ssä on näytetty vihreää valoa liikenneympyrän ja taajaman sisääntuloväylän rakentamiselle, Timonen iloitsee.

Syksyn aikana purkuun on jo menossa Kurenalan koulun opettajien asuinrakennus. Se vapauttaa tilaa liikennejärjestelyjen kehittämiselle.

Kehityksen kulkua suuntaamaan kaupunginhallitus on nimennyt sekä tilatyöryhmän että kulttuurityöryhmän, jotka ovat aloittaneet toimintansa.

– Menestyvä maaseutukaupunki tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen myös panostuksia kulttuuriin.

Timosen mukaan yksi painotettava asia on yhteisöllisyys, jota hän haluaa nähdä Pudasjärvellä lisää vielä nykyisestäänkin.

– Aika isoja kuvioita tässä on menossa, kaupunginjohtaja summaa Pudasjärvi-päivän alla.