Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Unel­ma­te­has täynnä työl­lis­tä­mi­sen mah­dol­li­suuk­sia – Hon­ka­lam­pi-sää­tiö käyn­nis­tä­mäs­sä toi­min­taa Rim­mil­lä

Marjatta Rummukainen ja Antero Oinonen Honkalampi-säätiöstä ovat luomassa Unelmatehtaan mallia. – Tästä tulee työllistymisen ja hyvinvoinnin tietopankki, he tuumivat Rimmillä.
Marjatta Rummukainen ja Antero Oinonen Honkalampi-säätiöstä ovat luomassa Unelmatehtaan mallia. – Tästä tulee työllistymisen ja hyvinvoinnin tietopankki, he tuumivat Rimmillä.
Kuva: Martta Oinas-Panum

Honkalampi-säätiön Marjatta Rummukaisella ja Antero Oinosella on yhteensä 50 vuoden kokemus työllisyyden hoidosta ja yritysyhteistyöstä. Nyt he tuovat oppejaan Pudasjärvelle ja ovat aloittaneet Unelmatehas Oy:n toiminnan suunnittelun, toteutuksen ja juurruttamisen.

– Tavoitteena on luoda paikkakunnalle työtä ja tukea yrittäjyyttä. Unelmatehtaan toiminta tukee palvelujen säilyttämistä ja parantamista Pudasjärvellä, Joensuusta Pudasjärvelle matkannut Rummukainen tiivistää.

Rimminkankaan entisellä koululla toimiva Unelmatehas otti ensimmäisiä askeliaan jo viime kesänä. Työllistämistoimintaa on käynnistelty syksyn mittaan.

Pudasjärven kaupunki ja Honkalampi-säätiö solmivat tammikuussa vuoden mittaisen sopimuksen, jossa säätiö määritellään Unelmatehas-konseptin toimijaksi. Säätiön tehtävänä on Unelmatehas-konseptin käynnistys ja siirto pysyvälle henkilöstölle.

Rummukaisen ja Oinosen mukaan Honkalampi-säätiön tekemä työ Pudasjärvellä on suurelta osin tuttua, ympäristö vain on uusi.

–Meidät on otettu hienosti vastaan, he kiittävät.

Parasta aikaa meneillään on suunnitteluvaihe.

Oinonen kertoo, että heillä on jo valmiina useampia esityksiä siitä, mitä työllisyyden hoidossa kannattaa tehdä.

– Työllistämisen mahdollisuuksia on monia, kun niitä vain osataan hyödyntää. Parasta on, että ne eivät välttämättä vaadi edes taloudellista panostusta.

Esimerkiksi opinnollistaminen, eläkeselvittelyt ja ammatillisen kuntoutuksen hyödyntäminen käynnistyvät Unelmatehtaalla.

– Me olemme työllistämisen ammattilaisia ja olemme tottuneet yhteistyöhön TE-hallinnon kanssa. Mielellämme autamme yrityksiä hyödyntämään myös näitä mahdollisuuksia ja helpottamaan yritysten mahdollisuutta työllistää Pudasjärvellä.

Yhteistyötä tehdään monien tahojen kanssa. Paitsi kaupunki myös eri yhdistykset ovat vahvasti mukana toiminnassa. Lisäksi esimerkiksi Kela, TE-toimisto ja ELY-keskus ovat tärkeitä kumppaneita työllistämisessä.

– Meillä ei ole ennakkoasenteita. Mehän näemme vain mahdollisuuksia! Oinonen hymyilee.