THL: Ko­ro­na­vi­rus­epi­de­mia on kiih­ty­nyt sel­väs­ti lähes koko maassa, tors­tai­na ti­las­toi­hin 296 uutta tar­tun­taa

Tapausmäärät ja ilmaantuvuus jyrkässä kasvussa. Viidennes uusista tapauksista jo karanteenissa olevilta henkilöiltä.

Suomessa laboratorioiden testauskapasiteetti on noin 20 000 näytettä päivässä.
Suomessa laboratorioiden testauskapasiteetti on noin 20 000 näytettä päivässä.
Kuva: Jussi Leinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa, että uusien, testein todennettujen koronavirustapausten määrä Suomessa on lisääntynyt viikoittain merkittävästi viimeksi kuluneen kuukauden ajan.

– Tautitapausten ilmaantuvuus on jyrkässä nousussa ja positiivisten näytteiden osuus testatuista on jatkanut kasvuaan. Yli puolessa uusista tautitapauksista tartunnanlähde jää epäselväksi, tiedotteessa kerrotaan.

Torstaina THL:n tilastoihin lisättiin 296 uutta tartuntaa.

Viimeisen seurantaviikon aikana eli viime viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1013 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla (viikko 39) niitä oli 706. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 18,3 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun edeltävällä viikolla luku oli 12,7. Viikolla 40 ilmaantuvuus nousi 12 sairaanhoitopiirin alueella verrattuna edelliseen viikkoon.

Viimeisen kahden viikon seurantajakson (viikot 39–40) yhteenlaskettu tapausmäärä oli 1719 uutta tapausta, kun niitä edellisten kahden viikon aikana oli 817. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 31,0 tapausta 100 000 asukasta kohden ja sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla 14,7.

Sairaanhoitopiirien arvioiden mukaan tilanne on heikentynyt viidellä alueella. Omien arvioidensa mukaan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueet ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa.

Koronavirustestejä on tehty edelleen väestöön suhteutettuna paljon, vaikka testimäärät ovat hieman laskeneet, tiedotteessa todetaan. Laboratorioiden testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin 20 000 näytettä päivässä.

Viikolla 40 analysoitiin päivittäin 9 000–13 000 koronavirustestiä. Positiivisten koronavirustapausten osuus testatuista näytteistä on noussut jo kuukauden ajan: viikolla 40 näitä oli 1,4 %.

Koko Suomen yhteenlaskettu tapausmäärä oli keskiviikon tilastojen mukaan 11 049 tapausta. Kuolemia on raportoitu 346.

Parantuneita arvioidaan olevan noin 8 500, mikä on noin 75 prosenttia todetuista tartuntatapauksista.

Sairaalahoidossa oli keskiviikkona yhteensä 31 potilasta, joista viisi oli tehohoidossa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n säännöllisesti ilmestyvän epidemiatilanteen viikkoraportin taustatiedot perustuvat kaikkien Suomen sairaanhoitopiirien ja Helsingin kaupungin ilmoittamiin tietoihin. Tiedoissa ovat mukana noin 1 100 tapauksen taustatiedot viikolta 40.

Viime viikolla noin viidennes koko maan uusista tapauksista todettiin jo karanteenissa olevilta henkilöiltä.

– Eniten tartuntoja on saatu perhepiirissä, työpaikoilla, ravitsemisliikkeissä ja harrastuksissa. Tartuntoja on tullut runsaasti myös muissa yksityiselämän ja vapaa-ajan tilanteissa, kuten kotimaan matkailussa ja yksityisjuhlissa, erityisesti opiskelijoiden juhlissa.

Eri puolilla Suomea raportoitiin viime viikolla yhteensä 149 joukkoaltistumista. Näistä yli puolet tapahtui oppilaitoksissa, päiväkodeissa tai  vapaa-ajan harrastuksissa ja noin 10 % ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

– Vaikka kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa on tapahtunut runsaasti isoja joukkoaltistumisia, jatkotartunnat ovat olleet yksittäisiä, THL tiedottaa.

Yhä useampi tartunnanlähde jää kuitenkin epäselväksi. Viime viikolla tartunnanlähde jäi epäselväksi noin 60 %:ssa tautitapauksista. Näitä suurin osa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa noin 75 %:ssa tapauksista tartunnanlähde jäi selvittämättä.

Koko maan tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin 40 % oli peräisin perhepiiristä tai työpaikalta ja noin 10-15 % ravitsemisliikkeistä.

Nuorten ja nuorten aikuisten osuus todetuista koronavirustapauksista on nyt suurempi kuin keväällä. Viikolla 40 yli 70 % todetuista tartunnoista todettiin alle 50-vuotiailla, ja miltei puolet alle 30-vuotiailla, THL listaa.

Viime viikolla todetuista tartunnoista ylivoimaisesti suurin osa oli kotoperäistä. Vain alle 5 % tartunnoista on saatu ulkomailta eivätkä nämä tartunnat ole aiheuttaneet juurikaan lisätartuntoja Suomessa.