Kyläneuvosto: Pu­das­jär­ven ky­lä­neu­vos­ton kuu­lu­mis­kier­rok­ses­ta ei mei­nan­nut tulla loppua – täl­lai­nen tun­nel­ma kylillä on kesän jälkeen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tekoäly tul­kit­see hoidon tarpeet – näin teet ajan­va­raus­pyyn­nön ter­veys­kes­kuk­seen säh­köi­ses­ti

Näppää siihen nuolella, mikä paikka on kipeä, kyselee Oulunkaaren sähköinen ajanvarauspalvelu ja ohjaa jatkotutkimuksiin.
Näppää siihen nuolella, mikä paikka on kipeä, kyselee Oulunkaaren sähköinen ajanvarauspalvelu ja ohjaa jatkotutkimuksiin.
Kuva: Oulunkaari

Pudasjärven, Iin, Utajärven ja Vaalan terveysasemilla on otettu käyttöön uusi sähköinen ajanvaraussysteemi, jonka on määrä sujuvoittaa hoitoon pääsyä.

Perinteisten yhteydenottotapojen ohella voi ajanvarauspyynnön tehdä netissä, johon kehitetty ohjelma arvioi alustavan hoidontarpeen. Osoitteessa ruutuun ilmestyy ihmiskeho, johon voi nuolella osoittaa, mikä paikka on kipeä.

Tekoäly heittää jatkokysymykset, joiden vastausten perusteella asia menee jatkokäsittelyyn ja johtaa tarvittaessa ajanvaraukseen oikealle hoitajalle tai lääkärille. Saattaapa kone jopa komentaa menemään suoraan terveysasemalle, mikäli vakavan tapauksen havaitsee.

– Aikaisemmin vaivojaan on joutunut selostamaan useaan kertaan eri ammattilaisille: ensin puhelimessa ja sitten uudestaan vastaanotolla. Nyt tähän kulunut aika ja vaiva poistuu, valottaa Oulunkaaren terveyspalveluiden hoitotyön päällikkö Ritva Väisänen.

– Ammattilaisemme saavat ajanvarauspyynnöstä ensitiedot vaivasta ja hoidon kiireellisyydestä. Niiden avulla kuntalainen ohjataan suoraan oikeaan hoitoon ja tutkimuksiin.

– Sekin helpottaa kuntalaisten elämää, että yhteydenoton voi tehdä itselle parhaiten sopivana aikana, eikä puhelimessa tarvitse jonottaa. Sähköinen järjestelmä palvelee ympäri vuorokauden, kertoo Väisänen.