VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

Tätä mieltä nuoret ovat kun­ta­vaa­leis­ta – en­sim­mäi­nen var­jo­ää­nes­tys Hir­si­kam­puk­sel­la

Hirsikampukselle on nikkaroitu vaaliuurna ja äänestyskoppi. Rebekka Putula äänestää varjovaaleissa Hirsikampuksella. Toimitsijoina ovat Samina Rantala ja Aada Satokangas. Ella-Mari Liukko ja Sara Ervasti odottavat äänestysvuoroaan. Hirsikampuksella pidettiin myös nuorten vaalipaneeli viime viikolla.
Hirsikampukselle on nikkaroitu vaaliuurna ja äänestyskoppi. Rebekka Putula äänestää varjovaaleissa Hirsikampuksella. Toimitsijoina ovat Samina Rantala ja Aada Satokangas.
Hirsikampukselle on nikkaroitu vaaliuurna ja äänestyskoppi. Rebekka Putula äänestää varjovaaleissa Hirsikampuksella. Toimitsijoina ovat Samina Rantala ja Aada Satokangas.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Hirsikampuksen aulassa seisoo tukevasta puusta ja vanerista rakennettu äänestyskoppi, joka tuoksuu puulle.

– Äänestyskoppi ja vaaliuurna ovat ihan uudet. Ne on tehty näitä vaaleja varten, kertoo opettaja Mika Timonen.

9C:n teknisen työn tunneilla rakentamat vaalitarpeistot eivät ole kertakäyttötavaraa, vaan ihan virallisesti nyt osa Hirsikampuksen välineistöä.

Myös moni Hirsikampuksen oppilas pääsee ensimmäistä kertaa äänestyskoppiin.

Oppilaiden kiinnostus kuntavaaleja ja kuntavaalien varjovaaleja kohtaan vaihtelee.

9D-luokan Ella-Mari Liukko, Rebekka Putula ja Sara Ervasti tulevat välitunnilla katsomaan, mitä aulassa tapahtuu. Pöydän takana istuvat vaalitoimitsijat, lukion ensimmäisellä vuosikurssilla opiskelevat Aada Satokangas ja Samina Rantala.

– Opettaja opasti meitä aamulla, että miten tässä toimitaan. Tämä on ihan mukavaa. Onhan tässä vähän virallinen olo, Satokangas ja Rantala naurahtavat.

Oppilaiden kiinnostus kuntavaaleja ja kuntavaalien varjovaaleja kohtaan vaihtelee.

– Kaikki eivät aivan ole tietoisia näistä vaaleista.

Nyt äänestämässä olevat nuoret sen sijaan ovat seuranneet Pudasjärven kuntavaalikeskustelua, vaikka äänestysikään on vielä muutama vuosi aikaa.

He ovat lukeneet ehdokkaiden mielipiteitä lehtien palstoilta ja jutelleet keskenään, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Oman ehdokkaan löytäminen oli tyttöjen mielestä helppoa.

Tuleville kuntapäättäjille nuorilla on muutamia toiveita:

– Liikuntamahdollisuuksia pitäisi parantaa, tytöt miettivät.

– Syrjäkylien asukkaatkin pitää ottaa huomioon, Putula toteaa.

Ervasti olisi kiinnostunut joukkuepelien pelaamisesta, mutta tarjontaa ei oikein ole.

– Salivuoron hankkimiseenkin tarvitsee jonkun täysi-ikäisen, tytöt pohtivat.

Kuntavaali-iltana nuoret aikovat seurata ääntenlaskentaan internetistä.

– Kyllä niitä tuloksia varmaan kuulee kotona sitten, Putula naurahtaa.

Lopulta Hirsikampuksen perjantaisissa varjovaaleissa ääniä annettiin 92 ja äänestysprosentti oli 64 %. Äänestää saivat yhdeksluokkalaiset ja lukiolaiset.

Eniten ääniä sai Ruut Tuohimaa, 26 ääntä. Toiseksi tuli Kari Tykkyläinen, 18 ääntä, ja kolmanneksi Pekka Törmänen 11 äänellä.