Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Sitä saatiin mitä ti­lat­tiin – sillan kaiteet olisi nyt kään­net­tä­vä mah­dol­li­suu­dek­si

Pudasjärvi

Toimittajalta

Pudasjärvellä Iijoen ylittävän sillan kaiteista on puhuttu siitä lähtien kun silta saatiin valmiiksi. Siltaa on verrattu lähinnä betoniputkeen, jonka korkeat ja massiiviset betonikaiteet estävät siltaa autoilla ylittävien näkemästä jokimaisemaa.

-
Kuva: Janne Körkkö

Kieltämättä kaiteet ovat, no todella rumat ja estävät tehokkaasti näkymän joelle.

Keskustelu ehti jo hieman laantua, kunnes entinen kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila kommentoi kaiteita Iijokiseudussa. Seurauksena oli vilkas siltakaiteiden kommentointi Iijokiseudun sosiaalisen median kanavilla.

Daavittila toivoi kaupungin päättäjiltä toimia betonikaiteiden vaihtamiseksi, ilmeisesti vähemmän peittäviin. Kaarina Daavittila oli kaupunginjohtajana silloin kun Hirsikampuksen sijainnista ja sillan peruskorjauksesta päätettiin ja uskoisin, että hän muistaa hyvin myös miksi ratkaisuun päädyttiin.

Olin myös itse ainakin yhdessä yleisötilaisuudessa, jossa sillasta puhuttiin.

Lähtökohta oli Hirsikampuksen rakentaminen joen toiselle puolelle ja koululaisten vanhempien erityinen pelko oli lasten liikkumisesta vilkkaalla sillalla. Muistan kuinka monikin toi esille huolensa vaarallisesta kulkuväylästä, jossa kaiken lisäksi autot heittävät loskaa lasten päälle ja talvikunnossapito tukkii kevyenliikenteen väylän. Muistan myös hyvin, kuinka suunnittelijat lupasivat, että tehdään sellainen, ettei lapset pääse autoliikenteen sekaan ja ettei lumi ja loska koulupolulle lennä.

Vanhempien huolen esilletuomisessa yksi syy oli ehkä myös se, että koulu olisi haluttu sijoittaa joen kylänpuolelle, liki nykyistä Hyvän olon keskusta ja liikenneasemaa.

Iijoki silta Kurenalus
Iijoki silta Kurenalus
Kuva: Risto Pikkupeura

Kuten Iijokiseutu keskiviikkona kertoo, vaikuttavin syy oli kuitenkin ely-keskuksen vaatimus melusuo-jauksesta ja onnettomuusturvallisuudesta.

Silta ja kaiteet nyt kuitenkin  olevat ja pysyvät.  Silta on ehkä suhteessa maisemaan yksi Suomen rumimmista silloista, mutta sen voi tietysti kääntää myös vahvuudeksi, kun vain keksisi miten. Nyt vain ideoita esittämään.

Voisihan siihen tietysti rakentaa kaupunkimaisen P-levähdyspaikan Pudasjärven infotauluineen ja houkutteeksi: "Katso maisema mitä et autostasi näe". Monista muista kunnista poiketen Pudasjärven sisään- ja ulosmenoteillä ei muuten ole tervetuloa ja Tulethan uudelleen -tauluja. Mainittakoon, että Puolangallakin sentään sellaiset ovat. Kuusamossakin jopa ihan digikuvalliset. Pitäisikö Pudasjärvelle rakentaa hirrestä.

Iijoki Kurenalus silta valtatie 20 Pudasjärvi
Iijoki Kurenalus silta valtatie 20 Pudasjärvi
Kuva: Risto Pikkupeura