Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Sain val­tuu­tuk­sen jatkaa val­tuus­tos­sa – "Va­kaat, rau­hal­li­set ja ra­ken­ta­vat kes­kus­te­lut vievät asioita eteen­päin"

Pudasjärvi

Sain valtuutuksen jatkaa valtuustossa seuraavalle kaudelle, mikä on suuri luottamuksen osoitus. Kiitos.

Vaalit ja kampanjat oli pitkät kuin nälkävuosi, eikä korona ole sitä aikaa ainakaan helpottanut. Voisin kertoa,  mitä ensikauden valtuutetulle tulee vastaan ja samalla käydä oma kokemusta läpi.

Ensimmäinen kokemus oli kun menin vanhan valtuuston viimeiseen kokoukseen – kutsuttuna uutena valtuutettuna. Sillon kyllä yksi toisen puolueen vanha valtuutettu yritti päästä ihan tosissaan ihon alle. Vihreä takkini oli suora osoitus siitä, että olen joku keskustalainen – vaikka valtuutettu pommin varmasti tiesi, että olen vasemmistoliiton edustaja puoluepoliittisesti. No, kun se ei auttanut, hän alkoi kertomaan totuuksia, kuten ”meinaatko nyt tulla laittamaan kaikki asiat kuntoon, yksin? Luuletko, että voit täällä vaikuttaa?” – vastasin ”en” ja ”kyllä”.

Kova oli ensimmäinen kosketus valtuuston kokoukseen, mutta kun sisälle pääsi niin homma valkeni. Mukava homma.

Hyvillä vaalituloksilla onnistuneet valtuutetut saavat mahdollisia muita kunnallisia tai/ja ylikunnallisia luottamus- ja vaikutuspaikkoja. Siitä puoluekokouksen kautta oman puolueen valtuustoon ja kalenteri on jo ihan erin näköinen kuin ennen vaaleja oli. Niinpä aikaa menee helposti paljon muuhunkin kuin valtuustotyöskentelyyn.

Vastaan tulevan tiedon määrä on valtava. Siitä kannattaa aluksi siivilöidä tärkeimmät, pitää huolella  mielessä, kuka tietää asioista ja keneltä kysyä.

Pää kylmänä ja 3 minuutin harkinta on aina paikallaan, kun joku poliitikko kertoo sulle totuuksia jostain. Joskus poliittista-ohjausta yritetään antaa kohtuullisenkin paljon.

Viranhaltijat ovat myös oivallinen tiedonlähde, koska heiltä saa faktat, ei niinkään poliittista ohjausta. Eri toimielimien pöytäkirjat löytyvät kaupungin nettisivuilta ja muut oleelliset materiaalit päättäjille ja kuntalaisille löytyvät samasta paikasta. Koulutustakin on luvassa. Seminaareja oli kuluneella kaudella aika paljon ja ne ovat erinomaisia tiedonlähteitä. Kaikki pysyi halutessa ajantasalla ja sai antaa poliittista-ohjausta kaupungin infrahankkeista; talouteen, soteen, ja vaikka mihin. Seminaareissa kannattaa kulkea.

Kun perusjutut on käyty läpi, ensimmäinen vuosi onkin jo mennyt. Toinen vuosi on jo helpompi ja asioita alkaa hahmottamaan kokonaisvaltaisemmin ja pääsee jyvälle asioista.

Vakaat, rauhalliset ja rakentavat keskustelut vievät asioita eteenpäin. Asioita parantaakseen pitää ensin olla idea ja niitä kannattaa esittää, eikä vaan nyökytellä muiden ideoille. Kaikilla valtuutetuilla on välillä ideat hukassa, mutta matalalla kynnyksellä syntyy keskustelu.

Junttaamalla – ei ole vasemmiston keinovalikoimassa, joten asioita on pitänytkin edistää ideoimalla ja keskustelemalla.

Ja nyt ollaan tässä, jatkavana valtuutettuna. Nyt on hommat hanskassa ja hanskat pöydällä, ettei niitä etsiessä mene aikaa hukkaan. Katsotaan mitä tuleva valtuustokausi tuo tullessaan – kehitystä luulisin.

Hyvää kesää kaikille!

Antti TihinenVasemmistoliitto