VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

Pääkirjoitus

Pu­das­jär­ven työ­mark­ki­noil­la on pet­rat­ta­vaa – työ ei aina kohtaa te­ki­jään­sä

Pudasjärven työttömyysaste oli syyskuun lopussa 15 %. Tilanne on parantunut vuoden takaiseen verrattuna selvästi, mutta edelleen työttömyyttä on liikaa.

Viime viikkojen aikana valtakunnan mediassa vellonut keskustelu ideologisesti työttömistä koskettaa vain harvaa. Valtaosa työttömistä todella haluaisi päästä töihin ja saada toiminnastaan kohtuullisen korvauksen ylläpitääkseen, ja mahdollisesti parantaakseen, elintasoaan. Heille työttömyys ei ole oma valinta.

Parasta aikaa Pudasjärvellä on myös avoimia työpaikkoja, joihin etsitään tekijöitä. Kaikilla aloilla tarjolla oleva työ ja työntekijät eivät valitettavasti kohtaa toisiaan.

Nyt tarvetta olisi muun muassa siivoojille ja matkailualan sesonkityöntekijöille. Saadaanko luudanvarteen osaavia toimijoita? Onko esimerkiksi siivoojan työ muuttunut liian raskaaksi suhteessa palkkaan? Ovatko pitkät välimatkat esteenä työn vastaanottamiselle?

Työ on suuri osa elämää, joten on toki ymmärrettävää, että lopulta valinnan tekee työnhakija itse. Velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan kuitenkin on jokaisella meistä, joten toivottavasti avoimiin työpaikkoihin löytyy paikallisia tekijöitä ja työllisyystilastot muuttuvat entistä parempaan suuntaan.