Pääkirjoitus

Pu­das­jär­ven syn­ty­vyys on pysynyt suh­teel­li­sen kor­keal­la tasolla – lap­si­pi­tä­jäk­si pro­fi­loi­tu­mi­nen on hyvä idea

Suomen syntyvyys on ennätyksellisen alhaisella tasolla. Tilastokeskuksen mukaan syntyvyys on tänä vuonna ollut pienempi kuin yhtenäkään vuonna sitten vuoden 1900, josta asti kuukausittaisia syntyvyystilastoja on koottu.

Syntyvyyden lasku on osa laajempaa kansainvälistä ilmiötä. Suomessa siihen on haettu syitä monesta suunnasta – taloudellisista huolista, urakehityksestä ja yhteiskunnan paineista.

Pudasjärvellä syntyvyys on suhteellisen korkealla tasolla verrattuna samaa kokoluokkaa oleviin kuntiin: 70–90 vauvaa vuodessa on upea määrä. Voimme siis olla paikkakunnan vauvoista aidosti iloisia ja kiitollisia.

Viime viikolla pidetyssä vauvasukkien jakotilaisuudessa kaupunginjohtaja väläytti Pudasjärven profiloitumista lapsipitäjäksi. Ajatus on erittäin kannatettava, koska lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen on tulevaisuuden menestyksen avain. Ollaan ylpeästi lapsipitäjä!

Omasta kokemuksestani tiedän, että Pudasjärvi on lapsiperheelle hyvä paikka asua. Viimeisin vanhempainvapaalla viettämäni vuosi vain vahvisti sitä tunnetta. Jos voittaisin lotossa, en muuttaisi täältä minnekään.