Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pu­das­jär­ven ikä­ih­mis­ten pal­ve­lu­asu­mi­nen – miten tähän rat­kai­suun on alun­pe­rin pää­dyt­ty?

Olen viime päivät seurannut kiivasta ja vähemmän kiivasta keskustelua Pudasjärvellä ilmitulleista ikäihmisten sijoittamisesta väestönsuojaan. Sitä en ole vielä saanut selville kauanko tätä tapahtunut, kun asiasta (yllättäen) liittyy jo jos jonkinmoista huhua ja pelkkiin huhuihin ei voi luottaa, tarvitaan faktoja.

Ikäihmisten parissa työskentelevänä koen tilanteen erittäin vaikeana ja ihmettelen, miten tähän ratkaisuun on alunperin päädytty. Onko Pudasjärven tilanne se, ettei ole riittävästi paikkoja mihin sijoittaa ympärivuorokautisen hoivan tarpeessa olevia?

Tiedossahan on varmasti ollut, että kun väestö ikääntyy niin myös paikkojen tarve sitä myöten lisääntyy, joten milloin tähän aletaan reagoida asiaan kuuluvalla tavalla vai reagoidaanko jo ja miten? Paikkoja sulkemalla tätä tilannetta ei tulla ainakaan pelastamaan.

Vaikka tavoitteena monilla paikkakunnilla on mahdollistaa asuminen kotona mahdollisimman pitkään, niin tulee aika, jolloin tämä ei enää onnistu vaan jokaisella meistä tulee olla oikeus asua kodinomaisessa ympäristössä, jossa meidän arkeamme ohjaa ja avustaa asiantunteva sekä välittävä henkilöstö. Resurssit tietenkin ovat mitä ovat, mutta täytyyhän meidän pyrkiä parempaan tarjotaksemme hyvän elämän, kesti se sitten kuukauden, vuosia tai kuinka kauan tahansa.

En hae syyllisiä, koska menneisyyteen ei voi vaikuttaa vaan kaipaan ratkaisuja.

Miten jatkamme tästä eteenpäin, jämähtäen tehtyihin päätöksiin vai oppien niistä?

Susanna Nivakoskilähihoitaja