SYÖTE: Syöt­teen kan­sal­lis­puis­tos­sa kävi 118 000 mat­kai­li­jaa – puis­to­jen vai­ku­tus pai­kal­lis­ta­lou­teen kasvoi kä­vi­jä­mää­riä enemmän

Vastaa kyselyyn: Kuinka tyy­ty­väi­nen olet Hyvän olon keskus Pirt­tiin?

Mielipidekirjoitus

Pu­das­jär­vel­lä on hyviä syitä asua, mutta kan­nus­te­taan­ko uusia ihmisiä muut­ta­maan meille?

Pudasjärvi

Monelle Pudasjärvi on potentiaalinen tuleva kotikaupunki. Meillä on kaikki tarvittavat palvelut, lähes 70 vapaata työpaikkaa ja hyväkuntoiset koulut. Uudella infralla Pudasjärvestä on saatu entistä eloisampi. Meillä on upeat kylät ja luonto. Tästä huolimatta uskallan väittää: meille ei ole riittävän helppoa muuttaa asumaan.

Järjen äärellä -kampanja on hieno. Kuten kaupungin slogankin sanoo, Pudasjärvellä on paljon hyviä syitä asua. Halukas löytää kyllä netistä tietoa, miksi tänne kannattaisi muuttaa, mutta saako hän tukea tontin löytämiseen, rakennusprosessiin tai muuttamiseen? Tarjoammeko hyvien syiden lisäksi riittävästi oikeaa tukea tänne muuttamiseksi?

Pudasjärvellä pitää selvittää kaikki konkreettiset keinot ja houkuttimet, joiden avulla rohkaisemme ihmisiä muuttamaan meille. Esimerkkejä ei tarvitse hakea kaukaa. Oulainen myöntää asunnon hankkijoille tai rakentajille 2000 euron apurahan ja Utajärven kaupunki kertoo nettisivuillaan saman otsikon alla kaikki rakentajan kaverit kaavoittajasta rakentajiin ja tarjoaa rakennusajaksi ilmaisen vuokra-asunnon.

Asukkaat ovat kaupungin tulevaisuuden kannalta elintärkeitä. Meidän täytyy pitää hyvää huolta nykyisistä asukkaistamme, mutta huomioida myös vastamuuttaneet ja tänne muuttoa suunnittelevat. Lähtökohta on, että jokainen asukas on arvokas, asuipa sitten Pudasjärvellä kuukauden, kymmenen vuotta tai syntymästänsä asti.

Askeleet paikkakunnalle muuttamiseen pitää selvitä jo pikaisella googlauksella. Mahdollisen uuden asukkaan pitää päästä muuttamaan Pudasjärvelle helposti. Käytännön ratkaisuja asukkaiden houkuttelemiseksi varmasti löytyy, kun alamme niitä yhdessä selvittää. Ensimmäinen askel olisi koota vapaana olevat asunnot ja tontit samalle sivulle riippumatta omistajasta. Rakennuspaikkoja täytyy kaavoittaa sinne, minne ihmiset haluavat asumaan kuten ihanille eloisille kylillemme. Ihmisiä pitää kannustaa vuokraamaan tyhjiä mummonmökkejään. Näin koulumme saavat oppilaita, aktiiviset kyläyhdistyksemme uusia jäseniä ja kunta pysyy elävänä laitojaan myöten.

Uusia visioita saa miettiä välillä villistikin. Voisimmeko tehdä Pöytyän tavoin Kokeile elämää Pudasjärvellä -kampanjan? Tai mitäpä jos meillä olisi työntekijä sitä varten, että hän auttaisi ja ohjaisi nykyisiä ja tulevia kuntalaisia asumisen pulmien kanssa?

Meillä on tehty selvitys siitä, miten Pudasjärvellä asutaan. Meille kaavoitetaan parhaillaan myös uusia rakennuspaikkoja. Meillä on uusia hirsikerrostaloja ja kaupungin tonttipörssi pyörii netissä. Meillä on tarvittavat palvelut ja valokuitu. Nämä ovat hyvä alku, mutta nyt tarvitaan konkreettisia apuja ja houkuttimia rakentamiseen, muuttamiseen ja asumiseen sekä ennen kaikkea rohkeaa katsetta kotikaupunkimme tulevaisuuteen.


Olga Oinas-PanumaKaupunginvaltuuston puheenjohtaja