VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

Poh­jois-Poh­jan­maan alueel­li­nen koor­di­naa­tio­ryh­mä yli­mää­räi­seen ko­kouk­seen Oulun vii­kos­sa kol­min­ker­tais­tu­neen ko­ro­na­tar­tun­ta­mää­rän vuoksi

Koronatartuntojen määrä Oulussa kolminkertaistui heinäkuun viimeisellä viikolla sitä edeltävään viikkoon verrattuna. Kasvaneesta tartuntamäärästä johtuen Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu torstaina 5. elokuuta ylimääräiseen kokoukseen arvioimaan epidemiatilannetta ja uusien suositusten tarvetta.

THL on päivittänyt ohjeistusta koronakaranteenin pituudesta ja muuttanut suositustaan altistuskaranteenin kestosta 10 vuorokauteen aiemman 14 vuorokauden sijasta.

THL on esittänyt myös mahdollisuutta purkaa karanteeni aikaisintaan kuudentena päivänä, jos henkilö saa negatiivisen tuloksen koronatestistä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella karanteenin purkaminen testillä ei ole vielä mahdollista elokuun ensimmäisellä viikolla rajallisen koronatestikapasiteetin vuoksi.

Oulun kaupunki kertoo tiedotteessaan, että viikolla 30 Oulussa tuli ilmi yhteensä 96 uutta koronavirustartuntaa ja virukselle altistuneiden määrä kasvoi liki 350:een ihmiseen. Koronatartuntojen lähteitä olivat ravintolat, yksityiset tilaisuudet ja tapaamiset, perhe ja ulkomaan matkailu.

Vain viisi tartunnoista oli saatu tuntemattomasta lähteestä. Joukkoaltistumisia tuli ilmi kaksi.

Maanantaina Oulussa tuli tietoon 15 uutta koronatartuntaa. Qstock-festivaalin vaikutus tartuntamääriin nähdään vasta aikaisintaan viikon 31 loppupuolella.

Oulussa ensimmäisen rokotusannoksen koronavirusta vastaan on saanut jo 66 prosenttia väestöstä. Yli 50-vuotiaasta väestöstä vähintään ensimmäisen rokotuksen on saanut jo yli 90 prosenttia, yli 40-vuotiaista yli 80 prosenttia, yli 20–30-vuotiaista jo liki 70 prosenttia ja 12–19-vuotiaista noin kolmannes.

Suositukset Oulunkaaren alueella

Oulunkaaren alueella kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiailla:

 • Aina joukkoliikenteessä ja julkisissa liikennevälineissä (myös takseissa ja kimppakyydeissä).
 • Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon sekä ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuneilla matkailijoilla siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöllä, potilailla, omaisilla ja vierailijoilla sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä.
 • Tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Epidemian hallitsemiseksi on edelleen tärkeää noudattaa käsi- ja yskimishygieniaohjeita ja turvavälejä:

 • Pysyttele kotona flunssaisena, myöskään kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa osallistua, jos on flunssan oireita. Jos kyseessä ovat allergiaoireet tai yksittäiset aivastelut, voi osallistua varhaiskasvatukseen tai opetukseen.
 • Pese kädet aina ulkoa sisälle tultaessa. Pese kädet myös ennen ruokailua ja aivastamisen ja yskimisen jälkeen. Pese kädet myös, kun ne ovat näkyvästi likaiset. Jos et pysty pesemään käsiä, käytä käsidesiä.
 • Kuivaa kädet kertakäyttöisiin käsipyyhkeisiin.
 • Aivasta tai yski kertakäyttönenäliinaan ja heitä se roskiin heti käytön jälkeen. Yski kyynärtaipeeseen, jos nenäliinaa ei ole saatavilla. Pese kädet heti yskimisen tai aivastamisen jälkeen.
 • Vältä kasvojen koskettelua.
 • Muista säilyttää 2 metrin turvaväli ja vältä tarpeettomia fyysisiä kontakteja sekä isoja ihmisjoukkoja.
Lähde: Oulunkaari (tiedot perustuvat 30. heinäkuuta voimassaolleisiin suosituksiin)