Kuntatalous: Pu­das­jär­vel­lä ta­lout­ta so­peu­te­taan mil­joo­nil­la ta­voit­tee­na pal­ve­lui­den ja it­se­näi­syy­den säi­lyt­tä­mi­nen – kun­ta­lii­ton pää­eko­no­mis­ti puhuu jo kun­ta­lii­tok­sis­ta

Viheralueet: Luvassa muu­ta­kin kuin nur­mi­kon­leik­kuu­ta Pu­das­jär­ven vi­her­alueil­la – skeit­ti­puis­ton ra­ken­ta­mi­nen mukana vii­si­vuo­tis­suun­ni­tel­mas­sa

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Poh­jan­pys­ty­kor­va saa patsaan Tai­val­kos­kel­le – poh­jois­suo­ma­laisil­ta pyy­de­tään muis­to­ja ja ma­te­riaa­lia koi­ra­ro­dun his­to­rias­ta ker­to­vaa näyt­te­lyä varten

Tyttärien "paikkatakki" Rovaniemen seudulla.
Tyttärien "paikkatakki" Rovaniemen seudulla.
Kuva: Matti Körkkö/Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry

Kotimaiselle maatiaispystykorvalle ja pohjanpystykorvalle puuhataan yhteistä patsasta Taivalkoskelle. Hankkeen takana on kolmisenkymmentä aktiivista pohjoissuomalaista koiraharrastajaa.

Patsas valmistuu loppusyksyllä ja pystytetään historiallisen Jalavan kaupan yhteyteen.

Samoihin tiloihin pyritään rakentamaan myös kyseisten koirien historiasta kertova valokuvanäyttely.

Näyttelyssä tuodaan esille erilaisten dokumenttien, valokuvien, ihmisiltä saatujen kertomusten ja erätarinoiden avulla, millainen asema maatiaispystykorvalla on ollut pohjoissuomalaisten ihmisten keskuudessa, hankkeen tiedotteessa kerrotaan.

1950-luvulla suomalaisia maatiaispystykorvia käytettiin Ruotsissa elvyttämään norrbottenin haukkuvan lintukoiran kantaa. Suomessa rotu pääsi rekisteriin nimellä pohjanpystykorva vuonna 1973 Ruotsin kennelklubin esitettyä yhteistyötä kannan laajentamiseksi, mutta sitä ei edelleenkään ole hyväksytty kotimaiseksi koiraroduksi.

Patsashankkeen tarkoituksena onkin tiedotteen mukaan nostaa esiin pohjanpystykorvan kotimaiset juuret ja lisätä pohjoissuomalaisten ihmisten tietoisuutta omasta arvokkaasta kulttuuriperinnöstään.

Patsaan oheen rakennettavaa näyttelyä on tarkoitus kierrättää vuorovuosin niissä kunnissa, joista suurin osa rekisteriin kelpaavista maatiaiskoirista löydettiin, eli Taivalkosken jälkeen Kuusamossa, Sallassa, Savukoskella, Pelkosenniemellä, Kemijärvellä ja Sodankylässä.

Näiden alueiden ihmisiltä toivotaankin sopivaa näyttelymateriaalia, kuten vanhoja valokuvia perheiden maatiaispystykorvista sekä kuvia ja tarinoita metsästyskoirista ja kotien uskollisista lemmikeistä.

Näyttelymateriaalin voi toimittaa Jalavan kaupan kautta näyttelyn rakentajille ja Mikko Jalavalle sähköpostilla osoitteeseen mikko.jalava@jalavankauppa.fi tai kirjepostilla osoitteeseen Mikonkuja 2, 93400 Taivalkoski.

Kaikki näyttelyyn saatu materiaali luetteloidaan. Näyttelyn jälkeen aineisto on noudettavissa Jalavan kaupalta, tai se voidaan myös palauttaa postin välityksellä erikseen sovittaessa. Näytteille otettavasta aineistosta ei makseta palkkioita, ja niiden toimittajan tulee itse varmistaa valokuvien ja muun materiaalin käyttöoikeudet.