LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Pa­pe­rin­ke­räyk­sen yli­täyt­tö­on­gel­mat kor­jat­tu – Pu­das­jär­ven jä­te­ru­le­tis­sa monta pe­laa­jaa

Kierrätyspisteille jätetään jätettä, joka ei sinne kuulu. Oulun Jätehuollosta muistutetaan, että julkisen palvelun väärinkäyttö voi johtaa jopa sen poistamiseen. Pahimmillaan Laiduntien paperinkeräysastia näytti tältä. Nyt paperinkeräyksen pitäisi toimia normaalisti, Paperinkeräys Oy:stä vakuutetaan.
Kierrätyspisteille jätetään jätettä, joka ei sinne kuulu. Oulun Jätehuollosta muistutetaan, että julkisen palvelun väärinkäyttö voi johtaa jopa sen poistamiseen.
Kierrätyspisteille jätetään jätettä, joka ei sinne kuulu. Oulun Jätehuollosta muistutetaan, että julkisen palvelun väärinkäyttö voi johtaa jopa sen poistamiseen.
Kuva: Marica Paukkeri

Yleisten kierrätyspisteiden sotkuisuus ja niissä olevien hyötyjäteastioiden ylitäyttöongelmat närkästyttivät kuntalaisia loppukesästä. Sosiaalisessa mediassa jaettiin aktiivisesti kuvia törkyisistä kierrätyspisteistä.

Paperinkeräys Oy:n kenttäpäällikkö Jaakko Jäntti myöntää, että ongelmia oli. Paperinkeräys Oy vastaa Pudasjärvellä niin yleisten kierrätyspisteiden kuin asuinkiinteistöjenkin paperinkeräyksen järjestämisestä. Syy viivästyksiin on tuttu; urakoitsijan vaihtuminen järjestetyssä jätekuljetuksessa kesällä aiheutti sekajäteastioiden täyttymistä ja viivästyksiä, ja sama tilanne oli myös paperinkeräyksessä. Jäntti vakuuttaa, että nyt tilanne on korjaantunut.

– Aina kun urakoitsija vaihtuu, niin on vähän hakemista. Nyt on katsottu sopivat tyhjennysvälit. Vielä viime viikolla ylitäyttökohteita oli, mutta nyt ne on kaikki tyhjätty.

Paperinkeräyksen urakoitsijana toimi ennen jätekuljetuksenkin hoitanut RenoNorden Oy. Jäntin mukaan RenoNorden hoiti paperinkeräyksen vielä muutamia viikkoja jätekuljetusurakoitsijan vaihtumisen jälkeen, mutta nyt pudasjärveläisten paperit kerää Kuusamon Jätehuolto Oy.

Jäntin mukaan ongelmia aiheutti sopivan tyhjennysvälin hakemisen lisäksi se, että uusi urakoitsija ei voi samalla kalustolla tyhjentää niin kiinteistökohtaisia keräyslaatikoita kuin nostotöitä vaativia paperinkeräysastioita, kuten syväkeräimiä, vaan ne täytyy hakea eri jäteautoilla. Paperinkeräysautot saapuvat Pudasjärvelle Kuusamosta asti.

– Reitin varrella on tuo Taivalkoski, jossa Kuusamon Jätehuolto Oy myös hoitaa paperinkeräystä. Tietenkään Kuusamosta asti ei kannattaisi ihan paria laatikkoa lähteä tyhjentämään, Jäntti sanoo.

Oulun Jätehuolto Oy:n erityisasiantuntija Mari Juntunen sanoo, että ainakaan hänen korviinsa ei ole kierrätyspisteiden tilasta kuulunut kovaa kritiikkiä. Oulun jätehuolto vastaa yleisten kierrätyspisteiden toiminnasta paperinkeräystä lukuunottamatta. Urakoitsijana toimii Kuljetuspudas Oy.

– Ei ole ainakaan mitään maata kaatavaa palautetta tullut, Juntunen kuvailee.

Pisteiden siisteydestä pyritään huolehtimaan. Oulun Jätehuollolla on siivouspalvelusopimukset pisteiden siivoamisesta. Yksittäisiä palautteita esimerkiksi elektroniikkaromusta tai kierrätyspisteille jätetyistä sekajätteistä Juntunen on saanut. Juntunen penää kuntalaisilta vastuullisuutta niin jätteiden asianmukaisessa käsittelyssä kuin järjestettyyn jätekuljetukseen liittymisessä.

– Olisi syytä muistaa, että jos jotain julkista palvelua käytetään liian pitkään väärin, se poistetaan, Juntunen muistuttaa.

Juntusen mukaan palautetta on tullut erityisesti paperinkeräysastioiden ylitäytöstä, joka ei Oulun Jätehuollolle kuulu. Oulun Jätehuolto Oy:lle on välillä osoitettu virheellisesti palautetta myös S-Marketin ja K-Supermarketin ekopisteistä, joiden kunnossapidosta vastaa Rinki Oy.

Rinki Oy:n sopimusasiamiehen Taneli Lumiaron mukaan pudasjärven kierrätyspisteillä ei ole juurikaan ollut ilkivaltaa tai muita ongelmia.

– Pudasjärveläiset ovat kuuliaisia ja asiallisia kierrättäjiä, Lumiaro arvioi.

Yksi syy hyötyjätteiden tuojien hyvään käytökseen voi olla näkyvällä paikalla sijaitsevat jäteastiat. Ihmisille voi olla matalampi kynnys jättää pisteille kuulumattomia jätteitä syrjäisille kuin ydinkeskustassa sijaitseville kierrätyspisteille.

– Kauppojen pihat ovat hyviä sijoituspaikkoja keruulaitteille, Lumiaro summasi.

Kuka vastaa?

K-Supermarketin ja S-Marketin kierrätyspisteet: vastuutaho Rinki Oy. Urakoitsija RenoNorden Oy.

Torin, Laiduntien ja Pietarilantien kierrätyspisteet: vastuutaho Oulun Jätehuolto Oy. Urakoitsija Kuljetuspudas Oy.

Ekolanssi ja siirtokuormausasema: ylläpitäjä ja vastuutaho Oulun Jätehuolto Oy. Urakoitsijoina kuljetuksissa: Kuljetuspudas Oy, Kuusankoski Oy/Kuljetusliike Haverinen Oy, Oulun Autokuljetus Oy ja Oy Stena Ab aliurakoitsijoineen.

Paperinkeräys niin Ringin kuin Oulun Jätehuolto Oy:n pitämillä kierrätyspisteillä sekä kiinteistöjen paperinkeräys: vastuutaho Paperinkeräys Oy. Urakoitsija Kuusamon Jätehuolto Oy.

Kotitalouksien sekajäte, järjestetty jätekuljetus: vastuutaho Oulun Jätehuolto Oy. Urakoitsija Kuljetuspudas Oy